Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Χασάπηδες οι… διασώστες

Εκθεση - κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου για τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο – Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Αλεχάνδρο Θέρκας σε ...
συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε την τρόικα για μνημειώδη λάθη που κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό στις 4 μνημονιακές χώρες.    
Εκθεση – κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου για τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο – Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Αλεχάνδρο Θέρκας σε συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε την τρόικα για μνημειώδη λάθη που κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό στις 4 μνημονιακές χώρες

Ο Αλ. Θέρκας ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών. Οπως είπε, «λεφτά υπάρχουν. Αλλωστε πώς βρέθηκαν 700 δισ. ευρώ για να σωθούν οι τράπεζες;»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά

 
Ασχετο τρίο «χασάπηδων» χαρακτήρισε την τρόικα ο εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονίων Ισπανός ευρωβουλευτής Αλεχάνδρο Θέρκας, για τον οποίον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ δεν είναι παρά ένα «δικέφαλο τέρας» που τρέφεται με τις σάρκες των μνημονιακών χωρών…

Η έκθεση αυτή εξετάζει την κοινωνική πτυχή των μνημονίων και εγκρίθηκε χθες με τεράστια πλειοψηφία από την επιτροπή οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Σώματος (27 ψήφοι υπέρ, επτά κατά και δύο αποχές). Αναμένεται να υιοθετηθεί χωρίς δυσκολία στην Ολομέλεια του Μαρτίου.

Κατηγορία

Την εκπόνηση της έκθεσης που εξετάζει την ουσία των μνημονίων έχει αναλάβει η διερευνητική επιτροπή για τον ρόλο της τρόικας στο πλαίσιο της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλ. Θέρκας κατηγόρησε χθες την τρόικα ότι διέπραξε «μνημειώδη λάθη» που κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό στις 4 μνημονιακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος). 
«Ηρθαν και άλλαξαν τα πάντα χωρίς να γνωρίζουν τίποτα… 
Αυτή δεν είναι δουλειά χειρουργού, διότι ο χειρουργός γνωρίζει από ανατομία και ξέρει να διορθώσει, είναι δουλειά χασάπηδων γιατί βάρεσαν στο ψαχνό», είπε ο Ισπανός εισηγητής, για τον οποίον η τρόικα σε πολλές περιπτώσεις αγνόησε συντάγματα, ενώ δεν άφησε κανένα περιθώριο στις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους ευάλωτους, με αποτέλεσμα οι φτωχοί να αυξηθούν κατακόρυφα και οι φτωχοί πριν από την κρίση να γίνουν φτωχότεροι. 
Η τρόικα, λοιπόν, και τα αφεντικά της ευθύνονται για τη θεαματική απώλεια θέσεων εργασίας, τα μαζικά λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της εσωτερικής υποτίμησης και της μείωσης της ζήτησης, την αύξηση της φτώχειας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Επιτέθηκε, επίσης, κατά του Φινλανδού επιτρόπου Ολι Ρεν, τον οποίον κατηγόρησε ότι στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής επέβαλε μία πρωτοφανή σε σφοδρότητα λιτότητα στις 4 χώρες. 
Και εξαπέλυσε βολές κατά του ΔΝΤ, το οποίο κατηγόρησε ότι διέλυσε τον κοινωνικό ιστό των μνημονιακών χωρών μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ, είπε, επέβαλαν μέτρα χωρίς καμία διαβούλευση με τις κυβερνήσεις και ιδίως με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. 
 Πρόκειται για ένα «δικέφαλο τέρας»… «Μας λένε ότι η Ιρλανδία έχει θεαματικά αποτελέσματα χάρη στο Μνημόνιο, ωστόσο πρέπει να πάνε να ρωτήσουν και τους πολίτες της χώρας αυτής, όπου θυσιάστηκε μια ολόκληρη γενιά» ανέφερε ο Ισπανός, εκτιμώντας ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα αποτελέσματα μπορεί να είναι συζητήσιμα, αλλά στον κοινωνικό τομέα επήλθε ιστορική καταστροφή.

Κατηγορίες απηύθυνε και κατά του Εurogroup (παραβίαση της Συνθήκης και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων), το οποίο, επιπλέον, δεν έλαβε υπόψη τις συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ)…

Ο Αλ. Θέρκας ζήτησε «εδώ και τώρα» να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών… «Λεφτά υπάρχουν» είπε… Αλλωστε, «πώς βρήκαν 700 δισ. ευρώ να σώσουν τις τράπεζες;». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αύξηση των πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, εκτιμώντας ότι τα 6 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν είναι «πολύ λίγα». Χρειάζονται πάνω από 20 δισ. ευρώ, είπε.

Τι αναφέρει η έκθεση; Κατ” αρχάς καυτηριάζει τις περικοπές στην υγεία και στις συντάξεις που επιβλήθηκαν μέσω των μνημονίων στην Ελλάδα και σε άλλες μνημονιακές χώρες, με το σκεπτικό πως παραβιάζουν τη Συνθήκη της Ε.Ε. και τον Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της ευρωζώνης. 
Διαπιστώνει ότι τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. (Επιτροπή, ΕΚΤ και ευρωζώνη) είναι πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, και, συνεπώς, για τις κοινωνικές τους συνέπειες. 
Επικρίνει το γεγονός ότι τα προγράμματα σχεδιάστηκαν χωρίς καμία εκτίμηση των συνεπειών μέσω μελετών αντίκτυπου ή συντονισμού με τα διάφορα ευρωπαϊκά όργανα. 
Διαπιστώνει με μεγάλη ανησυχία ότι οι νέοι είναι εκείνοι που πλήττονται από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, με την κατάσταση σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το σχετικό ποσοστό υπερβαίνει το 50%, ή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, όπου υπερβαίνει το 30%, να είναι «απελπιστική».

Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, ότι οι πλέον ευπαθείς ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι γυναίκες, οι διακινούμενοι εργαζόμενοι και τα άτομα με αναπηρία, έχουν πληγεί έντονα και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. 
Εκτιμά ότι κατά την τελευταία τετραετία οι απώλειες θέσεων εργασίας ανήλθαν σε 2 εκατομμύρια στις 4 χώρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 15% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. 
Επίσης, μεταξύ 2008 και 2012, η ανισότητα όσον αφορά την κατανομή του εισοδήματος αυξήθηκε στις 4 χώρες.

Περισσότερη φτώχεια

Επιπλέον, οι περικοπές των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων ανεργίας που προέκυψαν από τα μέτρα λιτότητας, καθώς και οι μειώσεις στους μισθούς λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αυξάνουν τα επίπεδα της φτώχειας ακόμη και μεταξύ των εργαζόμενων.

Η έκθεση απευθύνει μία σειρά από συστάσεις, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Δεν είναι, όμως, δεσμευτική και θεωρείται σίγουρο ότι θα αγνοηθούν. 
Το παράδοξο είναι ότι πολλές φωνές ακούγονται στην Ε.Ε., ιδίως στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω των εκλογών του Μαΐου, κατά της τρόικας, αλλά η παρέα των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ συνεχίζει απτόητη να παίζει τα παιχνίδια της, χάρη στους προστάτες της…

Δεν υπάρχουν σχόλια: