Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις Τράπεζες …..

"...... Για τη μεν Eurobank, που ανακεφαλαιοποιήθηκε 100% με δημόσιο χρήμα, υπενθυμίζουμε ότι με σειρά αποφάσεών τους ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της ΤτΕ ...

επιφύλαξαν προνομιακή μεταχείριση του μεγαλομετόχου Λάτση, στον οποίο επιτράπηκε να «δραπετεύσει» από τη Eurobank και να γίνει μέτοχος της Εθνικής, χωρίς να καταβάλει το μέρος της ζημιάς, που του αναλογούσε. Είναι άραγε τυχαίο ότι η ζημιά, που του χαρίστηκε, είναι ίση με τα απαιτούμενα νέα κεφάλαια (2 με 2,5 δις); 

Παράλληλα, η ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank αποτελεί απόδειξη της σκοπιμότητας ή στην καλύτερη περίπτωση της ανικανότητας αυτών που θυσίασαν ανώφελα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκειμένου να προσφερθεί ως δέλεαρ για την πώληση της Eurobank. 

Για την Alpha, την Πειραιώς και την Εθνική, που πέτυχαν την ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή του 10%, τα warrants (δικαιώματα επαναγοράς) παραχωρήθηκαν χωρίς αντίτιμο, δηλαδή χαρίστηκαν σαν δώρο , σε όσους συμμετείχαν στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, μια παγκόσμια πρωτοτυπία, που χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως σκάνδαλο. 

Το δώρο αυτό πρόκειται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο με τη διαφαινόμενη παροχή δυνατότητας στο ΤΧΣ να υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά των warrants σε είδος, δηλαδή ανταλλαγή των warrants με μετοχές, έτσι ώστε οι ιδιώτες μέτοχοι να βρεθούν να ελέγχουν τις τράπεζες χωρίς κανένα γι’ αυτούς κόστος. 

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να προλάβουν να παραχωρήσουν τις τράπεζες στο ιδιωτικό κεφάλαιο, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει Κυβέρνηση και μπλοκάρει το «χάρισμα» των μετοχών, που κατέχει το ΤΧΣ! Δηλαδή, πρόκειται για ένα ακόμα δώρο στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που θα αποκτήσουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού ολόκληρης της οικονομίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών. 

 Οι διαρροές ότι, στην περίπτωση προσφυγής εκ νέου μιας τράπεζας σε κρατική υποστήριξη, θεσμοθετούνται διατάξεις για υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης σε κοινές μετοχές και για επιβολή πλαφόν στις ανώτατες αμοιβές των διοικήσεων και των στελεχών (10πλάσιο του μέσου μισθού της τράπεζας ή 15πλάσιο του μέσου μισθού της χώρας), δεν αποτελούν παρά «προκάλυμμα καπνού», που επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από την ουσία του νομοσχεδίου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο και θυμίζει τη θέση του ότι οι τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο. 

Προειδοποιούμε ότι το σύνολο των ενεργειών και αποφάσεων θα ερευνηθούν διεξοδικά προκειμένου να αποδοθούν οι ενδεχόμενες σοβαρότατες ευθύνες, που αναλογούν σε όσους κριθούν ότι εμπλέκονται στις σκανδαλώδεις αυτές ενέργειες απαξίωσης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, και ότι θα ζητηθεί η άμεση αποκατάσταση της ζημιάς του Δημοσίου.» .... "
|| Ανακοίνωη ΣΥΡΙΖΑ ||

Δεν υπάρχουν σχόλια: