Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

26 νεκροί στην Ουκρανία. Χάος και εθνικό πένθος

Η πιο αιματηρή νύχτα στην ιστορία της Ουκρανίας, άφησε πίσω της τουλάχιστον 26 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες, στις βίαιες οδομαχίες στο κέντρο του Κιέβου. Στη ...


χώρα, όπου ακόμη επικρατεί το χάος, κηρύχθηκε εθνικό πένθος, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί με επιβολή κυρώσεων.

Ολη τη νύχτα αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούονταν, με τους πρώτους να προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πλατεία Ανεξαρτησίας. 
Δέκα αστυνομικοί και τουλάχιστον 14 διαδηλωτές άφησαν την τελευταία τους πνοή στις οδομαχίες, ενώ τη ζωή του έχασε και ένας δημοσιογράφος, τον οποίο έβγαλαν από ένα ταξί μασκοφόροι και τον πυροβόλησαν.

Μετά από τις τραγικές εξελίξεις, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών για την Πέμπτη «όπου θα εξεταστούν όλες οι πιθανές επιλογές» όπως ανακοίνωσε. Ανάμεσά τους, κυρώσεις σε εκείνους «που είναι υπεύθυνοι για την καταστολή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στις φωνές που ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις, προστέθηκε κι εκείνη του Φρανσουά Ολάντ, αλλά και εκείνη του Πολωνού πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ. 

Στο απέναντι «στρατόπεδο», η Ρωσία, κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος στην Ουκρανία και ζήτησε από την αντιπολίτευση να σταματήσει την αιματοχυσία στο Κίεβο. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών προανήγγειλε πως θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της, για να επιστρέψει η ηρεμία στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, δραματική έκκληση για να σταματήσει η βία έκανε ο Σεργκέι Μπούμπκα. Ο εμβληματικός επικοντιστής, μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της Ουκρανίας, έστειλε το δικό του μήνυμα από το Σότσι όπου βρίσκεται ως μέλος της ΔΟΕ. 
«Για μια ακόμη φορά καλώ όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις βιαιοπραγίες, οι οποίες φέρνουν την χώρα μας στο χείλος της καταστροφής», είπε ο Ουκρανός που δήλωσε σοκαρισμένος από τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του.

«Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να βοηθήσω την ειρηνευτική διαδικασία, κι αυτό γιατί αγαπώ την πατρίδα μου και τους ανθρώπους της και πιστεύω στο μέλλον μας, μαζί», πρόσθεσε ο Μπούμπκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: