Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Νέο μνημόνιο πριν από τις εκλογές (;)

Πριν από τις ευρωεκλογές, λοιπόν, θα αποφασιστεί το νέο μνημόνιο για την Ελλάδα. Στις 5 Μαΐου συγκεκριμένα, από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Eurogroup, όπως ...

μάθαμε να το λέμε. Εγινε δηλαδή αυτό που εδώ και πολλούς μήνες έχουν προαναγγείλει οι Γερμανοί - όπως άλλωστε γίνεται πάντοτε στα σοβαρά θέματα της ΕΕ. Τα λεφτά που θα «πάρει» η Ελλάδα για την υπαγω­γή της στο νέο μνημόνιο θα είναι ελάχιστα. Κάπου μεταξύ 10 και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Στην πραγμα­τι­­κότητα δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ, γιατί όλα τα λεφτά θα πάνε αποκλει­στικά και μόνο στους Eυρω­παίους δανειστές και στο ΔΝΤ! Αυτό έχει ήδη ξεκαθαριστεί. Λείπουν πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για να πληρωθούν φέτος οι δόσεις και οι τόκοι των δανείων!

Οι Eυρωπαίοι δίνουν το δάνειο, οι Eυρωπαίοι θα πάρουν και τα λεφτά του δανείου, αλλά θα τα χρωστούν οι... Ελληνες! Αυτή είναι η ουσία του νέου παιχνιδιού που θα παιχτεί και πάλι στην πλάτη του λαού μας για ακόμη μία φορά. Κι όχι μόνο αυτό. 
Θα είναι επιπλέον στραγγαλιστικά και λεπτομερέστατα τα αντιλαϊκά μέτρα εις βάρος των Ελλήνων τα οποία θα συνοδεύουν το νέο μνημόνιο.

Συντριπτική ήττα περιμένει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ακόμη μεγαλύτερης έκτασης από το αναμενόμενο, αν όντως η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου υπογράψει το νέο μνημόνιο και μάλιστα πριν από την 25η Μαΐου. 
Ηττα τέτοιας έκτασης που υπάρχει το ενδεχόμενο να πυροδο­τήσει άμεσες πολιτικές εξελίξεις και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό αποκλείεται φυσικά να γίνει με πρωτοβουλία του Σαμαρά ή του Βενιζέλου. 
Μπορεί όμως η κυβέρνηση να καταρρεύσει εκ των ένδον, με καταλύτη τη μαζική εγκατάλειψη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από τους νυν βουλευτές του κόμματος αυτού. Δεν έχουν όμως νόημα οι υποθέσεις, σε λίγο θα ξέρουμε.

Ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και προκήρυξη βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο λόγω της έκτασης της ήττας των δύο κυβερνητικών κομμάτων στις ευρωεκλογές, προοιωνίζεται νέα συντριβή τους και στις εθνικές εκλογές. 
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο από τον εξαναγκασμό τους να στήσουν κάλπες πρόωρων εθνικών εκλογών φέτος. Η μετατροπή της λαϊκής οργής κατά της κυβέρνησης σε ψήφο απόρριψής της είναι βέβαιη.

Δεν θα ψηφίσει ο λαός με κριτήριο το αν ο Τσίπρας μπορεί να κυβερνή­σει καλύτερα από τον Σαμαρά. Ανάμεσα στην αβεβαιότητα της ελπίδας μην τυχόν ο Τσίπρας κάνει κάτι καλύτερο και τη βεβαιότητα του ολέθρου και της καταστροφής των εισοδημάτων σχεδόν όλων των Ελλήνων που εκπροσωπούν ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο, η τεράστια πλειονότητα όσων ταλαντεύονται θα προτιμήσει την αβεβαιότητα της ελπίδας!

Ούτε ένας στους χίλιους Ελληνες δεν ανησυχεί τώρα πια με τι λεφτά θα πληρωθεί το δημόσιο χρέος ώστε να πανηγυρίσει για το νέο μνημόνιο. 
Πολύ λιγότεροι από παλιά είναι επίσης αυτοί που ανησυχούν μήπως χρεοκοπήσει η χώρα, καθώς εκατομ­μύ­ρια Ελληνες έχουν ήδη χρεοκοπή­σει αυτοί σε προσωπικό ή οικογενεια­κό επίπεδο. 
Και όσο και αν τα δύο τρίτα των Ελλήνων φοβούνται τι θα γίνει αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ελάχιστοι είναι αυτοί που αγαπούν το ευρώ και την ΕΕ από βάθους καρδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: