Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Μυθοι XXL #menshealthgr

Στην αίθουσα με τα βάρη κάθε γυμναστηρίου δεν φουσκώνουν μόνο οι μύες όσων γυμνάζονται, αλλά και τα μυαλά σου από τις διάφορες θεωρίες για το πώς να ...
 
αποκτήσεις τον όγκο που θες (κυρίως σε θώρακα, χέρια και στήθος). Ετσι, το μόνο που καταφέρνεις είναι να γεμίζεις το μυαλό σου με άχρηστες πληροφορίες και, πίστεψέ με, αυτό δεν θα σου χαρίσει χιλιοστό στα χέρια.
Ηρθε η ώρα να πετάξεις τα βάρη, αρκεί βέβαια να τα ξανασηκώσεις αρκετές φορές. Τσέκαρε μύθους και αλήθειες, για να φτιάξεις πλάτη βγαλμένη από διαγωνισμό bodybuilding.
Μονο οι αργές άρσεις χτίζουν μεγάλους μυς = ΜΥΘΟΣ
Εκτελώντας αργά κάθε άσκηση, το μόνο που καταφέρνεις είναι να αυξήσεις τη χρονική διάρκεια της προπόνησης, τίποτε άλλο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα παρακολούθησαν πρόσφατα δύο ομάδες αντρών που έκαναν προπονήσεις με άρσεις, διάρκειας 29 λεπτών. 
Η μια ομάδα εκτέλεσε τις ασκήσεις, ξοδεύοντας 5 δευτερόλεπτα στην άρση και διπλάσιο χρόνο στο κατέβασμα. Η άλλη ομάδα χρειαζόταν από ένα δευτερόλεπτο και για τα δύο σκέλη της άσκησης. 
Η πιο γρήγορη ομάδα έκαψε 71% περισσότερες θερμίδες και σήκωσε 250% μεγαλύτερο βάρος από την πρώτη. 
«Τα μεγαλύτερα οφέλη σε όγκο και δύναμη επιτυγχάνονται εκτελώντας την άρση όσο πιο γρήγορα γίνεται» λέει ο Βαγγέλης Πολυμερόπουλος, Fitness Expert του ΜΗ. 
«Μετά, χαμήλωσε το βάρος πιο αργά, κρατώντας σταθερό το χέρι σου». Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να χτίσεις μεγάλους μυς και μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού.             
Με σπανάκι θα γίνεις Ποπάϊ = ΑΛΗΘΕΙΑ
Οι βραχίονες του μπρατσαρά ναυτικού δεν οφείλονταν μόνο στη φαντασία του Ελζι Κράισλερ Σίγκαρ (δημιουργό του διάσημου ήρωα), αλλά κυρίως σε μια από τις αγαπημένες συνήθειές του, μην πάει το μυαλό σου στο κάπνισμα. 
Πριν από κάθε καβγά, ο Ποπάι χτυπούσε μια κονσέρβα με σπανάκι. 
Γι’ αυτό, πριν από τη μάχη σου με τα σίδερα, βάλε στο μενού ωμό σπανάκι. «Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism βρήκε ότι τα νιτρικά άλατα -ουσίες που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο σπανάκι- αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων που παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα σου, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερες μυϊκές αποδόσεις» σου λέει η Γεωργία Καπώλη, Nutrition Expert του ΜΗ.
Οσο πιο πολλή πρωτεϊνη παίρνεις τόσο μεγαλύτερους μυσ χτίζεις = ΜΥΘΟΣ
Σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα, οι ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη είναι 0,85 γραμμ./κιλό σωματικού βάρους. 
Οταν η παροχή πρωτεϊνών στον οργανισμό είναι χαμηλότερη, τότε υπάρχει πιθανότητα να χαθεί μυϊκός ιστός, γιατί δεν υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη να αναπληρώσει αυτή που χάθηκε. Οι υποστηρικτές των συμπληρωμάτων θεωρούν ότι η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης συμβάλλει σε μεγαλύτερη αύξηση της μυϊκής μάζας. 
Νέες έρευνες βάζουν ερωτηματικά στις συγκεκριμένες υποθέσεις, καθώς η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών δεν αυξάνει το μυϊκό μέγεθος, αλλά αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ειδική προπόνηση και το γενετικό δυναμικό του κάθε ανθρώπου. 
«Η κατανάλωση 1,2-1,5 γραμμ. πρωτεΐνης/κιλό σωματικού βάρους φαίνεται να αρκεί για την κάλυψη των αναγκών και την αποκατάσταση φθορών στον μυϊκό ιστό σε επαγγελματίες αθλητές», λέει η Καπώλη. 
Και να θυμάσαι ότι το συμπλήρωμα έρχεται να κάνει αυτό που ακριβώς περιγράφει. Να συμπληρώσει μια διατροφή που περιέχει ήδη καλές ποσότητες κρέατος, γαλακτοκομικών, αυγών, ξηρών καρπών και οσπρίων. 
Μην το Βάλεις στα Πόδια = ΑΛΗΘΕΙΑ
Το τρέξιμο δεν σε βοηθά να αποκτήσεις μυϊκή μάζα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε οι μαραθωνοδρόμοι θα είχαν πόδια από πέτρα και μετά από κάθε Κλασικό Μαραθώνιο θα έπρεπε να στρώνουν από την αρχή τους δρόμους της μισής Αθήνας. 
«Το τρέξιμο όμως συρρικνώνει τις μυϊκές ίνες, με σκοπό να μεταβολίζουν καλύτερα το λίπος, περιορίζοντας έτσι τη δύναμή σου» λέει ο Πολυμερόπουλος. 
Μπορεί να πιστεύεις ότι θα αποφύγεις το παραπάνω συνδυάζοντας τα βάρη με το τρέξιμο, αλλά το σώμα σου ακυρώνει τον ιδρώτα που ρίχνεις στο γυμναστήριο μ’ ένα μυστηριώδες φαινόμενο παρεμβολής. 
«Οι μυϊκές ίνες τύπου 2 (ονομάζονται και ίνες ταχείας συστολής), που είναι και οι μεγαλύτερες, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται αν συνδυάζεις τα βάρη με το τρέξιμο». 
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις μυϊκές ίνες τύπου 1 (αργής συστολής), οι οποίες αν κι έχουν μικρότερο μέγεθος από τις τύπου 2, αποτελούν περίπου το 50% των μυϊκών ινών στο σώμα σου που έχουν πιθανότητα να αναπτυχθούν. 
«Βγάλε το τρέξιμο από τις προπονήσεις σου και θα αναπτυχθούν σημαντικά οι μυϊκές ίνες σου (τόσο οι βραδείας όσο και οι ταχείας συστολής), γεγονός που θα σου δώσει επιπλέον όγκο».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: