Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ο καλός ο μύλος αλέθει και στην κρίση

Η Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας 
Μύλοι Θράκης Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε., με το βραβείο «Γυναίκα Επιχειρηματίας 2013»

ΣΥΜΒΟΛΑ άλλης εποχής οι μύλοι, αλλά ταυτόχρονα το κυριότερο μηχάνημα για την ...


παραγωγή τροφίμων, παρήγαν διαχρονικά τα πιο αγαπημένα υλικά για το ελληνικό καθημερινό τραπέζι ή το γιορτινό της σχόλης, με το αλεύρι να γράφει ατελείωτες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. 
Μια τέτοια ιστορία φαντάζει κρυμμένη πίσω κι από τους Μύλους Θράκης, ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής βιομηχανίας αλεύρων στην Αλεξανδρούπολη. Μια επιχειρηματική διαδρομή, ψηφίδα στο μπόλιασμα της Ελλάδας με το ελληνικό στοιχείο των χαμένων πατρίδων.
Το νήμα ξεκινά τη δεκαετία του 1920, όταν ο Γεώργιος Ουζουνόπουλος, εμποροβιομήχανος απ' τα Μάλγαρα της Ανατολικής Θράκης, ακολουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς, εγκαθίσταται στις Φέρες, όπου θεμελιώνεται ο αλευρόμυλος «Γ. Ουζουνόπουλου & Σία». Τρία ζευγάρια μυλόπετρες αλέθουν δημητριακά την ημέρα και οι πετρελαιοκίνητες μηχανές, που τις τροφοδοτούν, το βράδυ παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Στη δεκαετία του '30 σχεδιάζονται και χτίζονται ο Αλευρόμυλος- Κλωστήριο Λαναριστήριο «Γ. Ουζουνόπουλου- Κ. Ατζεμιάν» στον Πέπλο Εβρου και στην Ξυλαγανή του Νομού Ροδόπης. Σήμερα, αυτά έχουν παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Ομιλο Ξυλαγανής, στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής.
Το 1955 η επόμενη γενιά παίρνει τη σκυτάλη κι αναλαμβάνει τα ηνία ο Ιωάννης Γ. Ουζουνόπουλος. Το 1959 ο γάμος του με τη Χρυσή Χ. Γκαργκάνα σηματοδοτεί και την ένωση δύο επιχειρηματικών οικογενειών με ισχυρή παράδοση στην αλευροβιομηχανία, στην Ανατολική και Δυτική Θράκη.
Κατά τη δεκαετία του 1960 προχωρούν σε νέο επιχειρηματικό άνοιγμα: οι τρεις εταίροι Ουζουνόπουλος, Ατζεμιάν και Αμπατζής εξαγοράζουν τους μύλους Κοτσώνη και τους μύλους Χατζάρα, τους εκσυγχρονίζουν και στη δεκαετία του '70 πάνε σ' εξαγωγές.
Ιδρύεται η εταιρεία Μύλοι Θράκης-Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε., ενώ το 1977 ξεκινά η κατασκευή σύγχρονου μύλου, στην Αλεξανδρούπολη. Ο Γιάννης Ουζουνόπουλος αναδεικνύεται επί σειρά ετών πρόεδρος του ΕΒΕΑ, εκλέγεται μέλος στο δ.σ. της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά ο πρόωρος θάνατός του, το 1982, δυσχέρανε την κατάσταση στην εταιρεία, η οποία αυτό το διάστημα συγκαταλέγεται στις 50 πλέον κερδοφόρες της χώρας, με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Τη διοίκηση ανέλαβε ο Οχανές Ατζεμιάν με πρόεδρο του δ.σ. τη Χρυσή Γκαργκάνα-Ουζουνοπούλου. Στη δεκαετία του '80 το τοπίο αλλάζει ριζικά κι η εταιρεία προωθεί άλευρα πολυτελείας (DELUXE). Στη δεκαετία του 1990, ο μύλος εκσυγχρονίζει το μηχανολογικό εξοπλισμό του, αναπτύσσει δίκτυο πωλήσεων σε πανελλαδική κλίμακα κι αποκτά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις υποστήριξης του δικτύου διανομής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Το 2004, η οικογένεια Ουζουνοπούλου αποκτά το 92% των μετοχών και η Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου, αρχιτέκτων μηχανικός του ΕΜΠ, με ΜΒΑ INSEAD, αναλαμβάνει διευθύνουσα σύμβουλος κι αξιοποιούνται νέες μέθοδοι στο μάνατζμεντ, μαζί με τρία επενδυτικά προγράμματα, τα οποία ξεκινούν το 2005. Το 2009 πλέον ο μύλος με πλήρη μηχανολογικό εξοπλισμό BUHLER αποκτά τη σημερινή δομή και λειτουργία, με απώτερο στόχο νέα πορεία προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής.
Μαλακά σιτηρά
Ετσι, το 2010 στο σιτοβολώνα του Εβρου ξεκινά η προσπάθεια ανάπτυξης πειραματικής καλλιέργειας μαλακών σιτηρών, όπου δυστυχώς η Ελλάδα είναι έντονα ελλειμματική. Σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επιλέγονται ποικιλίες σιτηρών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητα προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες και καλλιεργούνται πειραματικά σε αγρούς της Θράκης.
Το 2012 σπέρνονται 4.500 στρέμματα με επιλεγμένους σπόρους, ποιοτικά ισάξιους, αντίστοιχων διεθνών ποικιλιών και δημιουργείται για τους Μύλους Θράκης το 2012 το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, που απευθύνεται στον τελικό καταναλωτή, φέρνοντάς το στο ράφι των σουπερμάρκετ. Το μονόκιλο σακουλάκι, με αλεύρι από ελληνικό σιτάρι, χωρίς ίχνος βελτιωτικών ουσιών, δίνει ένα ποιοτικό προiόν για τον Ελληνα καταναλωτή, εξασφαλίζοντας τον παραγωγό με συμβολαιακή γεωργία.
Το εγχείρημα στέφεται μ' επιτυχία σε συνεργασία με την ΤράπεζαΠειραιώς και η διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης, η Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου, ανακηρύσσεται «Γυναίκα Επιχειρηματίας» με την εκπνοή του 2013, στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας ότι ο καλός μύλος ξέρει ν' αλέθει και στην κρίση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: