Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Σε συναγερμό οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία

Λίγες ώρες αφού ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ μίλησε για ανησυχητικά σημάδια αποσχιστικών τάσεων, κάτοικοι των παραδοσιακά φιλορωσικών επαρχιών στα ...

ανατολικά προχωρούν σε διαδηλώσεις εναντίον της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, με ρωσικές σημαίες και συνθήματα υπέρ «επέμβασης» της Μόσχας. 
 Φιλορώσοι διαδηλωτές και υποστηρικτές της νέας, φιλοδυτικής ηγεσίας της Ουκρανίας ήρθαν αντιμέτωποι έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας ενόψει συζήτησης που θα διεξαχθεί εντός της ημέρας με αντικείμενο τον πολιτικό αναβρασμό και την αποπομπή του Γιανουκόβιτς από την εξουσία. 
 Δύο "αντίπαλες" διαδηλώσεις συνέβησαν σήμερα στην Κριμαία. 
Φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές κρατούσαν μια γαλάζια σημαία και επαναλάμβαναν το σύνθημα «Κάτω η συμμορία», που κυριάρχησε και στις διαδηλώσεις του Κιέβου. 
Απέναντί τους, οι φιλορώσοι ανταπαντούσαν ότι «η Κριμαία είναι ρωσική». 

Οι ρωσικές σημαίες εμφανίστηκαν σε συγκέντρωση στη Συμφερούπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, ενώ από το δημαρχείο της Σεβαστούπολης -όπου η Μόσχα έχει ναυτική βάση- κατέβηκε η ουκρανική σημαία για να αντικατασταθεί από τη ρωσική. 

Παρών στις διαδηλώσεις ήταν και ρώσος βουλευτής, ενώ την εμφάνισή τους στους δρόμους της Σεβαστούπολης έκαναν μέχρι και τρία τεθωρακισμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα. 

«Δεν θέλουμε να συμβεί εδώ αυτό που συνέβη στο Κίεβο. Ναζί και ληστές πήραν την εξουσία. Εάν πρέπει να πολεμήσουμε, θα πολεμήσουμε με οτιδήποτε έχουμε στα χέρια μας» δήλωσε χαρακτηριστικά φιλορώσος διαδηλωτής. 

Ο δήμαρχος της Σεβαστούπολης ανακοίνωσε τον σχηματισμό μονάδων αυτοάμυνας σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την πόλη από την απειλή της «φασιστών» του Κιέβου. 
Μιλώντας σε πλήθος διαδηλωτών, μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε εθελοντές να συμμετάσχουν στις μονάδες επαγρύπνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μέτωπο των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών που ανέτρεψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ρώσοι βουλευτές από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έστειλαν μήνυμα στους κατοίκους της Κριμαίας ότι θα μπορούσαν να πάρουν ρωσική υπηκοότητα. 

Την ώρα που τα κόμματα στο Κίεβο κάνουν προσπάθειες για να καταλήξουν σε νέα μεταβατική κυβέρνηση, η προσοχή στρέφεται στην Κριμαία, όπου η Ρωσία μετρά τις δυνάμεις της αντιπαρατιθέμενη με τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας. Ρωσικές σημαίες και τεθωρακισμένα οχήματα εμφανίστηκαν στη Σεβαστούπολη. 
Την ίδια ώρα εντολή για έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Ρωσία έδωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το ρώσο πρόεδρο οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται για να εξακριβωθεί ο βαθμός πολεμικής ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη δυτική Ρωσία.

«Σε εφαρμογή εντολής του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας βρίσκονται σε συναγερμό από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης»,ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις και επεσήμανε ότι είναι αντίθετη στις εξωτερικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: