Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ξαφνικά ανακάλυψαν ότι τα νούμερα στην Eurobank δεν βγαίνουν

Πριν από λίγο καιρό αναρωτήθηκα τι μπορεί να σημαίνει για το ΤΧΣ (και τον Έλληνα φορολογούμενο) το γεγονός ότι το ΤΧΣ ήθελε να πουλήσει ένα κομμάτι της Eurobank με αύξηση ...


μετοχικού κεφαλαίου. Η απάντηση είναι ότι το ΤΧΣ θα πάρει ζημιά.

Και ο λόγος είναι ότι αν πουληθεί κομμάτι της τράπεζας με αύξηση κεφαλαίου σήμερα, τις όποιες μελλοντικές υπεραξίες θα τις καρπωθούν οι επενδυτές που θα αγοράσουν σήμερα την τράπεζα και όχι το ΤΧΣ.

Διότι η αξία της τράπεζας σήμερα είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, αλλά το ΤΧΣ έχει βάλει 5,8 δισ. στην Eurobank. Για να μπορεί να πάρει πίσω το ΤΧΣ τα λεφτά του, θα πρέπει το ποσοστό του στην τράπεζα να έχει αξία τουλάχιστον 5,8 δισ. ευρώ. Αλλά αν το ΤΧΣ πουλήσει σήμερα ένα ποσοστό σε ιδιώτες, τότε δεν είναι βέβαιο ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον.

Και τούτο διότι αν το ΤΧΣ κάνει αύξηση κεφαλαίου στην τράπεζα στις τωρινές τιμές, ναι μεν η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα αυξηθεί στα 5 δισ., αλλά το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα θα πέσει αρκετά κάτω από το 50% και ίσως δεν θα φτάσει την αξία του 5,8 δισ. στο μέλλον για να μπορεί να πουληθεί χωρίς ζημιά.

Και ενώ λοιπόν πριν από μερικούς μήνες μας είχαν πει ότι το ΤΧΣ θέλει να ιδιωτικοποιηθεί το γρηγορότερο δυνατόν η τράπεζα, σήμερα μας λένε ότι αναβάλεται η αύξηση. Βέβαια δόθηκαν οι δέουσες εξηγήσεις, για παράδειγμα ότι αλλάζει το χρονοδιάγραμμα ώστε να ληφθεί υπόψη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου καθώς και του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης, αλλά μάλλον η αλήθεια είναι άλλη.

Για μένα η καθυστέρηση μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι αν πουλήσουν ένα κομμάτι της τράπεζας σήμερα, θα είναι δεδομένη η χασούρα του ΤΧΣ στο μέλλον και μάλλον ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πολιτικά αποδεκτό.

Προσωπικά δεν έχω καταλάβει γιατί υπάρχει τέτοια βιασύνη να πουληθεί η τράπεζα. Όπως σας έχω ξαναπεί, το S&L τραπεζικό πρόβλημα των ΗΠΑ στη δεκαετία του ΄80 έκανε 11 χρόνια να ξεδιπλώσει. Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο θα πρέπει η τράπεζα να πουληθεί άμεσα, αντί να κρατήσει το ΤΧΣ στα βιβλία του την τράπεζα μέχρι να εξυγιανθεί 100% και να την πουλήσει έπειτα από μια δεκαετία. Και αν είναι ανάγκη να διοχετευτούν 2 δισ. στην τράπεζα σήμερα, τότε ας τα βάλει το ΤΧΣ το ίδιο. Για ποιο λόγο θα πρέπει να τα βρει από την αγορά σε αυτή τη φάση;

Άλλωστε σας έχω τονίσει στο παρελθόν ότι ο τρόπος και ο μηχανισμός που επινοήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι όχι μόνο λάθος, αλλά έγινε με την παγκόσμια πατέντα των Bermuda Call Options, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει πότε και πουθενά.

Η κατάληξη είναι ότι τα λάθη στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σιγά σιγά φανερώνονται, με αποτέλεσμα η ιδιωτικοποίηση της Eurobank (ευτυχώς) να καθυστερήσει. Και πολύ σωστά θα πρέπει να καθυστερήσει, διότι δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη και πάνω από όλα, δεν υπάρχει λόγος να πάρει χασούρα ο Έλληνας φορολογούμενος, από την στιγμή που αν πουληθεί η τράπεζα έπειτα από μια δεκαετία ίσως να κερδίσει κιόλας.

Του Γιώργου Καισάριου  || http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1939682


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: