Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Πώς βαφτίζουν «πλεόνασμα» το έλλειμμα.

Στα 950 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το 2013, σημειώνοντας υπέρβαση ..
 
από τον αναθεωρημένο στόχο των 812 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός. 
 
Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ της «Ε», στο εμφανισθέν πλεόνασμα περιλαμβάνονται...
2 δισ. από τη μεταφορά των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, που στην πραγματικότητα πρέπει να αφαιρεθεί.

Τα στοιχεία για το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και να επικυρωθούν από την Eurostat τον Απρίλιο, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε ήδη ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διανείμει το 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος και εκτιμά ότι μπορεί να διαθέσει περίπου 700 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων.
 
Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης κα της τρόικας κατά την επικείμενη άφιξή τους στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
 
Πηγή:  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: