Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Καθοριστικό το επόμενο τρίμηνο

Την ύστατη προσπάθεια προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών της χώρας και μιας αντίληψης που θέλει τους πολιτικούς δέσμιους συντεχνιών και ...

ομάδων συμφερόντων, θα επιχειρήσει να γεφυρώσει η κυβέρνηση το προσεχές, καθοριστικό όπως όλα δείχνουν, τρίμηνο.
Ο στόχος είναι να πειστούν Βερολίνο και Βρυξέλλες πως η χώρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, ότι μπορεί να βγει στις αγορές, ίσως και πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τέλος ότι μπορεί να τα κάνει όλα αυτά χωρίς τη λήψη οριζόντιων μέτρων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες με ένα πακέτο εναλλακτικών μέτρων, που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνει τα 2,5 δισ., ωστόσο οι δανειστές μας επιμένουν να ζητούν εγγυήσεις, κάτι που σημαίνει μόνιμα μέτρα και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με κορυφαίος στέλεχος της κυβέρνησης. «Το πακέτο των δράσεων του ΟΟΣΑ, την υιοθέτηση του οποίου ζητούν μετ’ επιτάσεως οι δανειστές μας», λέει το εν λόγω στέλεχος, θα μπορούσε, αν είχε γίνει πράξη, να αποτελέσει «το διαβατήριο για την τελική έξοδο από τα μνημόνια». «Τώρα πώς να πείσεις τους Ευρωπαίους, όταν δεν μπορείς να πείσεις τους βουλευτές για το γάλα και τα φάρμακα», αναρωτιέται.
Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει διορία στους εμπλεκόμενους υπουργούς να τα βρουν μέχρι τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη.
Στην αντίθετη περίπτωση είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τις αλλαγές με όποιο πολιτικό και κομματικό κόστος. Στη συνεδρίαση θα προχωρήσει σε «πολιτικό μασάζ» προς τα μέλη της Κ.Ο. της ΝΔπροκειμένου να γίνει κοινός τόπος όλων ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την οριστική έξοδο από τα μνημόνια».  
Αυτό που αναμένεται να τονίσει μετ’ επιτάσεως ο Πρωθυπουργός είναι ότι τρίτο μνημόνιο δεν το αντέχει ο τόπος και ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο. Το άσχημο, λέει υπουργός της κυβέρνησης, είναι ότι η έξοδος στις αγορές με επιτόκιο μεταξύ 5 και 7% και δεν είναι εφικτή και κυρίως δεν είναι συμφέρουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: