Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

To συχνό σεξ δημιουργεί νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο. Τουτέστιν ευεξία - πνευματική εγρήγορση [υγεία]

Φαίνεται ότι το σεξ ενισχύει τις δυνάμεις του εγκεφάλου σε όλα τα θηλαστικά, άρα και στον άνθρωπο, με την προϋπόθεση ότι γίνεται σε τακτική βάση. Το σεξ αυξάνει την ...

παραγωγή νευρώνων που βρίσκονται στον ιππόκαμπο, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Μαίρυλαντ στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το σεξ στη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά για να διατηρηθούν πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς η σεξουαλική δραστηριότητα. Σ’ αυτό κατέληξαν μελετώντας μία ομάδα μεσήλικων ποντικιών, αλλά πιστεύεται ότι ισχύει και για τον άνθρωπο.
Οπως γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό Hippocampus, το πέρασμα του χρόνου σχετίζεται με φθορά της λειτουργίας του ιππόκαμπου – μιας περιοχής του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στις νοητικές λειτουργίες και στην δημιουργία μακροχρόνιων αναμνήσεων.

Νευρογένεση

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι απολαυστικές εμπειρίες, όπως το σεξ, διεγείρουν την νευρογένεση, δηλαδή την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων στα νεαρά ποντίκια – να σημειωθεί πάντως ότι μελέτη στο παρελθόν έδειξε ότι την ίδια επίδραση έχει και η άσκηση.

Ετσι, θέλησαν να διαπιστώσουν εάν συμβαίνει το ίδιο και στα μεσήλικα ποντίκια, καθώς και αν η δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να αποκαταστήσει τις νοητικές λειτουργίες και ιδίως τη μνήμη στη μέση ηλικία.

Στο πείραμά τους, άφησαν μια ομάδα μεσήλικων ποντικιών να ζευγαρώνουν ελεύθερα και μετά τα υπέβαλλαν σε διάφορες δοκιμασίες συμπεριφοράς, που έδειξαν ότι όντως οι νοητικές λειτουργίες και η μνήμη τους είχαν βελτιωθεί. 
Ωστόσο, όταν επανέλαβαν τις δοκιμασίες αυτές έπειτα από αρκετές μέρες αποχής από το σεξ, διαπίστωσαν ότι το όφελος αυτό είχε εξαλειφθεί.
Εξετάσεις μετά την περίοδο του ζευγαρώματος έδειξαν πως είχαν αυξηθεί τα νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο, τα οποία εξακολουθούσαν μεν να υπάρχουν και μετά την αποχή από το σεξ, αλλά για κάποιο λόγο δεν ωφελούσαν πλέον τη μνήμη και την εξυπνάδα των ποντικιών.

Στους ανθρώπους

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, μια άλλη μελέτη σε ανθρώπους αυτή τη φορά, έδειξε μέσω εξετάσεων αίματος ότι αυτοί που είχαν πρόσφατα ερωτευθεί διέθεταν αυξημένα επίπεδα ανάπτυξης των νεύρων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία και την πνευματική εγρήγορση.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Pavia στην Ιταλία εξέτασαν το αίμα σε τρεις διαφορετικές ομάδες: 
Μια με ανθρώπους που είχαν ερωτευτεί πρόσφατα, μια δεύτερη με ανθρώπους που είχαν μακροχρόνια σχέση και μια τρίτη με εργένηδες
Στην πρώτη ομάδα παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης των νεύρων, συγκριτικά με τα άλλες δύο.
Σημειώνεται ότι η άσκηση δίνει επίσης ερεθισμό για δημιουργία νέων νευρώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: