Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η ελληνική προεδρία της ΕΕ μοιάζει με μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα - Aυτοί πήγαν να καταστρέψουν το ευρώ [Telegraph]

Το αιχμηρό άρθρο της Telegraph, διερωτάται ειρωνικά πως εάν δεν είναι πλάκα, «γιατί κάποιος να θέλει την χρεοκοπημένη Ελλάδα να πάρει την προεδρία της ΕΕ μετά από πέντε χρόνια στα οποία παραλίγο να ...

γονατίσει ολόκληρο το Ευρωπαϊκό πρότζεκτ;». 

Η απάντηση σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα είναι γραφειοκρατική. «Η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι κυλιόμενη και περνά από τα 28 κράτη -μέλη κάθε έξι μήνες. Αλλά αν και επί της ουσίας η προεδρεύουσα χώρα δεν κάνει και πάρα πολλά εκτός από τον διοργανώνει τις συναντήσεις, οι επόμενοι 6 μήνες θεωρούνται από τους Έλληνες ως μια σημαντική ευκαιρία να προωθηθεί στην Ευρώπη μια αναπτυξιακή ατζέντα, την στιγμή που προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση».,

Στη συνέχεια ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει πως σύμφωνα με πολλούς η ελληνική προεδρία φαίνεται σαν «να κάνεις το κακό αγόρι στο βάθος της τάξης τον ελεγκτή του σχολείου. ''Είναι ένα εκπληκτικό παράδοξο'', λέει ο Ντάνιελ Χάναν, ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής Συντηρητικός Ευρωβουλευτής. ''Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να κυβερνήσει τον εαυτό της και έχει βάλει από πάνω της την Τρόικα. Ωστόσο τώρα της έδωσαν την προεδρία της ΕΕ''».

Η Telegraph αναφέρεται και στην Ανγκέλα Μέρκελ και το κλίμα κατακραυγής που έχει ξεσπάσει στο πρόσωπο της στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως πολλοί Έλληνες την παρομοιάζουν με τον Χίτλερ και τονίζει ότι η «κατήχηση» από την Γερμανία και την Τρόικα είναι απίθανο να σταματήσει.

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και στο θέμα της φοροδιαφυγής τονίζοντας πως «παρά το πρωτογενές πλεόνασμα, η φοροδιαφυγή -η οποία κατά την Οθωμανική Κυριαρχία θεωρούταν πατριωτικό καθήκον-, φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη στο ελληνικό DNA», ενώ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για τα παράπονα της για τις συνέπειες της ύφεσης και της λιτότητας στην ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας πως «δεν γίνεται καμία αναφορά στις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις που δημιούργησαν την οικονομική κρίση».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ενδεχόμενο εκλογών αναφέροντας: «Η τωρινή κυβέρνηση η οποία υπέγραψε τα μέτρα λιτότητας είναι τόσο καλή όσο μπορεί να περιμένει η Τρόικα. Οι εκλογές την άνοιξη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα κόμματα της Αριστεράς που μάχονται κατά της λιτότητας, να διαλύουν την κυβερνητική πλειοψηφία πηγαίνοντας πίσω ολόκληρο το πρόγραμμα».

Το δημοσίευμα κλείνει με τις δηλώσεις του Τσαρλς Γκραντ, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, ο οποίος τονίζεις πως «οι άλλες χώρες ίσως να πρέπει απλά να αποδεχθούν την de facto άφεση του ελληνικού χρέους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: