Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Οι φήμες για πρόωρες εκλογές γκρεμίζουν και το Χρηματιστήριο

Η πολιτική αβεβαιότητα και η ένταση που παρατηρείται στην κοινοβουλευτική «αρένα» της χώρας έχουν προκαλέσει μερική ανησυχία στις αγορές με αποτέλεσμα αυτή η μίνι κρίση να μεταφερθεί και στο ...

Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οσο η συζήτηση για πρόωρες εκλογές παραμένει ανοικτή, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, το... μικρόβιο της αβεβαιότητας θα συνεχίζει να «μολύνει» και την κίνηση των μετοχών στη Λεωφόρο Αθηνών δημιουργώντας επιπρόσθετο προβληματισμό.

Οπως αναφέρει η «Ημερησία», οι χρηματιστές, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, συνεχίζουν να αναζητούν σε Φραγκφούρτη, Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις πληροφορίες για το πως κινούνται οι ξένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να ακούσουν τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα.

Πάντως, οι ξένοι κάνουν λόγο για πολιτικό «θόρυβο», αλλά εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα μόνο επενδυτικές ευκαιρίες μπορεί να δημιουργήσει. Λένε στους Έλληνες συνομιλητές τους ότι οι εξελίξεις θα πάρουν άλλη τροπή απ' αυτές που κυκλοφορούν. Ωστόσο, οι πιο αποφασιστικοί ξένοι εκτιμούν ότι κανένας δεν θα πάρει ρίσκο με χρέος συνολικού ύψους 320 δισ ευρώ και διαψεύδουν τα εκλογικά σενάρια.

Απαισιοδοξία στο Γενικό Δείκτη

Τα σενάρια εκλογών, ωστόσο, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αμφιβολία για το πότε θα επιστρέψει η Τρόικα, η οποία, σημειωτέον, αμφισβητεί την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2014, έφεραν σημαντική βουτιά στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έπεσε τη Δευτέρα κατά 2.29% και έκλεισε στις 1.239,48 μονάδες.
Χρηματιστές ξεδίπλωσαν σενάρια για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. 

Μεταξύ αυτών είναι η υποχώρηση του Γ.Δ κοντά στη ζώνη των 1204 μονάδων ενώ απέφυγαν να να δώσουν σε πιο χαμηλά επίπεδα γραμμή στήριξης. Το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με μια μικρή μερίδα είναι ο γενικός δείκτης να κινηθεί προς τις 1300 μονάδες όσο κι να αυτό στην παρούσα φάση φαίνεται δύσκολο. Το επιχείρημα, όπως τονίζει η «Ημερησία», με την προοπτική ανόδου των τιμών των μετοχών στηρίζεται στο χαμηλό τζίρο και στην απροθυμία των επενδυτών να πουλήσουν.

Το ηλεκτρονικό ταμπλό βάφτηκε ...κόκκινο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Ztrade.gr το ηλεκτρονικό ταμπλό βάφτηκε ...κόκκινο. Οι μετοχές των τραπεζών είχαν απώλειες ύψους ύψους 7% και αφορούσε το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας. 

Οι μετοχές των συστημικών τραπεζών έπεσαν έως 4%. Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε η μετοχή της Γενικής Τράπεζας με άνοδο 9,57% και με μόλις 41 μετοχές. Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος επανήλθε στο προσκήνιο χάρη σε πληροφορίες για τη διανομή μερίσματος που το μεγαλύτερο μέρος θα το καρπωθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Από το δείκτη FTSE-25 θετικό πρόσημο εμφάνισαν οι μετοχές των εταιρειών του ΟΠΑΠ και της Coca- Cola ενώ οι υπόλοιπες 23 είχαν απώλειες έως 5%.
Στο σύνολο της αγοράς με κέρδη έκλεισαν 41 μετοχές , 107 με ζημιές και 116 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε συνεχόμενη διολίσθηση το ΧΑ και την Τρίτη

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, πάντως, συνέχισε και την Τρίτη την πτωτική του πορεία, έπειτα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες της τάξης του 3.44% για τον Γενικό Δείκτη και 4,09% για τον δείκτη των τραπεζών.

Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε νωρίτερα οριακά πάνω από τις 1.250 μονάδες, ο Δείκτης, όπως επισημαίνει το capital, εξανεμίζει τα κέρδη του και υποχωρεί πλέον κάτω από τις 1.230 μονάδες.
Στον FTSE Large Cap, όπου η πλειονότητα των μετοχών διαπραγματεύεται με αρνητικό πρόσημο, ξεχωρίζουν τα κέρδη 3,72% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ακολουθούν οι Coca-Cola HBC και Intralot με άνοδο 1,43% και 1,40% αντίστοιχα.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.229,88 μονάδες με απώλειες 0,77%, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα βρέθηκε να ενισχύεται 0,92% έως τις 1.250,93 μονάδες.
Για τον δείκτη των τραπεζών, με το σύνολο των μετοχών του να κινείται πτωτικά, οι απώλειες διαμορφώνονται σε 0,89% στις 193,87 μονάδες.
Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 22,94 εκατ. τεμαχίων, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται σε 47,52 εκατ. ευρώ.
Στο σύνολο του ταμπλό 41 μετοχές ενισχύονται, 85 υποχρεώνονται σε απώλειες και 19 διαπραγματεύονται αμετάβλητες.

Τέλος στα χαμόγελα από το παγκόσμιο ρεκόρ

Υπενθυμίζεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε κάνει το πιο δυναμικό ξεκίνημα παγκοσμίως για το 2014 με τις αγορές και τους ειδικούς να εκφράζουν μεγάλη αισιοδοξία για την πορεία του.

Ολα αυτά συνέβησαν μόλις πριν από μια εβδομάδα με αρκετά ξένα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για... ράλλι στην Λεωφόρο Αθηνών έπειτα και από τις αλλεπάλληλες θετικές δηλώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη γενική ευφορία για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: