Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μετρά "ξηρούς" πονοκεφάλους ο Σαμαράς

Η εμφάνιση Ξηρού προκαλεί ένα ακόμη πρόβλημα στην κυβέρνηση που συνεχίζει να… επιτίθεται επί παντός του επιστητού κατά του ΣΥΡΙΖΑ ...


Ενας ενδεχόμενος ανασχηματισμός την άνοιξη, με άξονα την αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα, θα αποτελέσει ίσως την ένδειξη των προθέσεων του Αντ. Σαμαρά για το αν θα καταφύγει στις κάλπες, πιθανόν το φθινόπωρο
Στις πιέσεις που η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά υφίσταται ήδη από την τρόικα για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και την υπογραφή νέου μνημονίου, ήρθε χθες να προστεθεί και η εμφάνιση του δραπέτη Χριστόδουλου Ξηρού μέσω διαδικτύου.

Επισήμως η κυβέρνηση αντέδρασε με τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. «Δεν μας σταματά τίποτα, δεν μας σταματούν οι ακραίοι, δεν μας σταματούν ούτε οι απειλές των τρομοκρατών που η αστυνομία τους συλλαμβάνει, η Δικαιοσύνη τους δικάζει και ένα σαθρό σύστημα τους αφήνει ελεύθερους», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ευκαιρίας δοθείσης, επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να τον κατονομάσει, δηλώνοντας ότι θα βρεθεί απέναντι σε όσους από τη μια κάνουν ό,τι μπορούν για να αφεθούν ελεύθεροι οι τρομοκράτες και από την άλλη προχωρούν σε καταγγελίες όταν αφήνονται ελεύθεροι».

Ωστόσο είναι φανερό ότι η εμφάνιση Ξηρού προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση με δεδομένα και τα επικριτικά σχόλια των ξένων ΜΜΕ. Πολλώ δε μάλλον που ο αμερικανικός παράγοντας, μέσω του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μόλις προχθές απαίτησε από τον Ε. Βενιζέλο την άμεση σύλληψη του Χρ. Ξηρού.

Η έλευση της τρόικας

Πρόσθεσε δε ακόμη έναν πονοκέφαλο στο μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στους ήδη πολλούς που αντιμετωπίζει, ενόψει της έλευσης της τρόικας σε ημερομηνία που έως χθες δεν είχε προσδιοριστεί.

Εως τότε η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, το οποίο κατά την ίδια έως χθες ανερχόταν σε 1,2 δισ. ευρώ. Το ύψος του ποσού περιπλέκεται ωστόσο μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στους ενστόλους. Ρίχνει δε στο κενό την εξαγγελία του πρωθυπουργού για οικονομική ενίσχυσή τους, εξαγγελία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως κυβερνητικό ατού σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Εξ ου και από το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγήν ιχθύος και δηλώνουν ότι περιμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση και στη συνέχεια να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν το θέμα.

Την ίδια στάση αναμονής τηρούν και στο ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα όμως, ο μικρότερος των δύο κυβερνητικών εταίρων στέλνει μήνυμα στο μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και επιμένει στη συνέχιση διαρθρωτικών αλλαγών και μόνο.

Και από το πρωθυπουργικό γραφείο πάντως εξακολουθεί να διοχετεύεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων ή υπογραφής νέου μνημονίου.

Ο Αντ. Σαμαράς άλλωστε παρουσίασε και χθες τη γνωστή μαγική εικόνα της επικείμενης ανάπτυξης τάζοντας αυτή τη φορά τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, εφόσον επιτευχθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρωτογενές πλεόνασμα.

Με δεδομένη όμως και την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ότι για τη βιωσιμότητα του χρέους απαιτούνται και νέο κούρεμα, αλλά και επιμήκυνση αποπληρωμής, τα σενάρια πρόωρων εκλογών εξακολούθησαν και χθες να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Εισηγήσεις στον πρωθυπουργό

Ο Αντ. Σαμαράς δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και εισηγήσεις να συγκρουστεί με την τρόικα αντί να προχωρήσει σε εκλογές. Οι εισηγούμενοι αυτό το σενάριο διατυπώνουν το ερώτημα «αφού λέει ότι θα το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς;». Οι ίδιοι εισηγητές χαρακτηρίζουν αυτοκτονία το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, θεωρώντας δεδομένο ότι η Ν.Δ. θα τις χάσει.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένες εκτιμήσεις, ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός την άνοιξη, με άξονα την αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα, θα αποτελέσει ίσως την ένδειξη των προθέσεων του Αντ. Σαμαρά για το αν θα προχωρήσει σε κάλπες, πιθανόν το φθινόπωρο του 2014.

Μπροστά σε αυτή την πιθανότητα, η Ν.Δ. εξακολουθεί να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ επί παντός του επιστητού. Με αφορμή την εμφάνιση Ξηρού χθες, η εκπρόσωπος του κόμματος, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει έμπρακτα ότι καταδικάζει την τρομοκρατία διαγράφοντας «τα στελέχη του που υποστήριξαν στα δικαστήρια και υποστηρίζουν σε εκδηλώσεις τη δράση του Χριστόδουλου Ξηρού…».


Δεν υπάρχουν σχόλια: