Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Οι βουλευτές της Μέρκελ λένε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν θα έρθει το 2014

Ενα εικοσιτετράωρο μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τη διάθεση ομολόγων στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, και λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του ...

υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία Χανς Μίχελμπαχ αμφισβητεί την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2014. 
Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε ο Γερμανός βουλευτής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμά ότι η μερική επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2014 δεν είναι ρεαλιστική. 
Συνακόλουθα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) προκειμένου να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση. 
Αναφορικά με την απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για την υιοθέτηση εκ μέρους των δανειστών νέων μέτρων προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, ο κ. Μίχελμπαχ, ο οποίος είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος οικονομικών θεμάτων των Χριστανοκοινωνιστών, επισημαίνει ότι περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και χρονική επιμήκυνση των ομολόγων, μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αποδεκτή. 
Ωστόσο εκτιμά ότι πρακτικώς δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μείωση των επιτοκίων. 
Προειδοποιεί μάλιστα ότι όποιος υπόσχεται μια πιο γενναιόδωρη απόφαση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, απλώς καλλιεργεί αυταπάτες. 
Υποστηρίζει ότι τα δεινά αλλά και τα βάρη που έχουν σωρευτεί στις πλάτες των Ελλήνων, οφείλονται στην απροθυμία που έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν στις αποκρατικοποιήσεις και στη μείωση του δημόσιου τομέα. 
Εκτιμά δε ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να σταθεί στα πόδια της μόνο αν καταφέρει να περιορίσει δραστικά τον αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: