Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Μακελειό στα ελληνικά ομόλογα: σε νέο υψηλό έτους, στο 8,67%

Εκτόξευση στο 8,67% σε νέο υψηλό έτους
Η αναταραχή στις αναδυόμενες οικονομίες προκαλεί πιέσεις στις αγορές διεθνώς, με τα νομίσματα και τους τίτλους των ευάλωτων χωρών να σημειώνουν σημαντικές απώλειες και τις ...

αποδόσεις των ελληνικών 10ετών τίτλων να εκτοξεύονται στο 8,67% σε νέο υψηλό έτους. 
Το φαινόμενο του ντόμινο στις αναδυόμενες αγορές επεκτείνεται, καθώς οι πωλήσεις των νομισμάτων τους είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας 5ετίας, αναδεικνύοντας την έκταση των επιπτώσεων από τον περιορισμό των μέτρων νομισματικής στήριξης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), οι οποίες εντείνονται και από την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αστάθεια. 

Με την Fed να αναμένεται να συνεχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αυτήν την εβδομάδα, οι επενδυτές ανησυχούν για νέες αναταράξεις στις αγορές, οδηγώντας τον δείκτη 20 νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, που παρακολουθεί το Bloomberg, στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2009. 

Την ίδια ώρα στο υψηλότερο επίπεδο φέτος αναρριχήθηκε σήμερα η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, ενώ σημαντική άνοδο σημειώνουν και οι πορτογαλικές αποδόσεις, καθώς οι δύο χώρες θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης των αναδυόμενων αγορών. 

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 8,67% και του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 5,32%, αντανακλώντας και τη χαμηλή ρευστότητα των αγορών τους, ανέφεραν στελέχη της Capital Markets. 

Όπως σημειώνουν traders, το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων που είναι ελεύθερα προς διαπραγμάτευση βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών καθιστώντας πιο ευάλωτες τις τιμές των τίτλων σε εξωγενείς παράγοντες. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά, εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κατοχή ξένων hedge funds, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να είναι πιο ευάλωτες στις μεταβολές του διεθνούς επενδυτικού κλίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: