Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Δυνατός και Λεπτός σε 90 μέρες. Φάση 1η: Καύση του Λίπους #menshealthgr [προπόνηση]

Η πιο συχνή ερώτηση που μας κανετε στο περιοδικό είναι η εξης: «Σε πόσο χρόνο μπορώ να δω αποτελέσματα;». Η τυπική απάντηση είναι ότι με το σωστό πρόγραμμα προπόνησης απαιτείται κατά μέσο όρο ένας μήνας. Αν θες όμως ...

πραγματικά να μεταμορφώσεις το σώμα σου, να τριγωνίσεις την πλάτη, να δώσεις όγκο στα χέρια και το στήθος, τότε πρέπει να θέσεις έναν πιο μακροχρόνιο στόχο, γύρω στους τρεις μήνες. 

Αυτή εδώ είναι μόνο η πρώτη φάση της αλλαγής σου. Τη δεύτερη και την τρίτη θα τις δεις σε επόμενα άρθρα. Το πρόγραμμα είναι τέτοιο που θα χρειαστείς μόνο βασικό εξοπλισμό και τη θέληση για αλλαγή. Η προπόνηση θα είναι σκληρή, αλλά αν επιμείνεις στο πρόγραμμα, τότε σε 90 μέρες το σώμα σου θα αλλάξει μια για πάντα.

Τα περισσότερα προπονητικά προγράμματα έχουν μικρό διάστημα ξεκούρασης, ώστε να μεγιστοποιήσουν το μεταβολισμό σου. 
«Χωρίς διάλειμμα, όμως, δεν έχεις αποκατάσταση κι έτσι δεν μπορείς να πιέσεις με το μέγιστο της δύνυμής σου» λέει ο Robert dos Remedios, επικεφαλής προπονητής δύναμης στο College of the Canyons της Καλιφόρνια. 

Γι’ αυτόν το λόγο, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κάνεις την κάθε άσκηση 20 δευτερόλεπτα και θα ξεκουράζεσαι 40. «Η ξεκούραση είναι η ανταμοιβή σου. Κέρδισέ την».

ΟΔΗΓΙΕΣ

Εκτέλεσε εναλλάξ τις δύο παρακάτω προπονήσεις με μία μέρα ξεκούραση ανάμεσά τους. Για παράδειγμα, κάνε την προπόνηση Α τη Δευτέρα, ξεκουράσου την Τρίτη και κάνε την προπόνηση Β την Τετάρτη. Κάνε την κάθε άσκηση για 20 δευτερόλεπτα και ξεκουράσου 40 δευτερόλεπτα πριν κάνεις την επόμενη. Σε κάθε προπόνηση ολοκλήρωσε και τις 6 ασκήσεις, 4-6 φορές.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Α1. Burpees με Aλμα

Στάσου όρθιος με τα πόδια να έχουν άνοιγμα ίσο με αυτό των ώμων (A). Κάνε κάθισμα για να ακουμπήσεις τα χέρια στο πάτωμα (Β). Τίναξε τα πόδια προς τα πίσω για να λάβεις τη βασική θέση για κάμψεις (Γ). Από εκεί σήκω κι εκτέλεσε ένα εκρηκτικό άλμα (Δ). Προσγειώσου κι επανάλαβε.

2. Προβολή με Περιστροφή

Στάσου όρθιος κρατώντας ένα αλτήρα με τα χέρια στο ύψος του στήθους και με τα πόδια να έχουν μικρό άνοιγμα (Α). Κάνε ένα βήμα μπροστά με το δεξί πόδι και λύγισε και τα δύο γόνατα 90°. Το πίσω γόνατο πρέπει να έρθει κοντά στο πάτωμα. Ταυτόχρονα, στρίψε τον κορμό σου προς τα δεξιά (Β). Επανάλαβε την κίνηση για 10 δευτερόλεπτα κι άλλαξε πλευρά.

3. Ελξεις

Πιάσε μία μπάρα έλξεων με 2η λαβή και κρεμάσου ελεύθερα με τα χέρια να έχουν άνοιγμα ίσο με αυτό των ώμων σου και τα πόδια λυγισμένα και δεμένα πίσω (Α). Τράβα το σώμα σου ψηλά μέχρι το πιγούνι να έρθει πάνω από την μπάρα (Β).

4. Εκρηκτικές Κάμψεις

Λάβε την κλασική θέση για κάμψεις με το σώμα σε ευθεία γραμμή (Α). Λύγισε τους αγκώνες, έτσι ώστε το στήθος να έρθει πολύ κοντά στο πάτωμα (Β). Από εκείνη τη θέση σπρώξε με δύναμη, έτσι ώστε τα χέρια να τεντωθούν και να ξεκολλήσουν από το πάτωμα (Γ). Προσγειώσου κι επανάλαβε.

5. Κίνηση Ξυλοκόπου με Αλτήρα

Κάνε κάθισμα και κράτα έναν αλτήρα με τα χέρια εξωτερικά από το αριστερό πόδι σου (Α). Σπρώξε δυνατά τα πόδια για να σηκωθείς και παράλληλα φέρε τον αλτήρα ψηλά και διαγώνια μέχρι να έρθει κοντά στο δεξί αυτί (Β). Επίστρεψε στην αρχική θέση κι επανάλαβε. Μετά από 10 δευτερόλεπτα άλλαξε πλευρά.


6. Σχοινάκι

Στάσου όρθιος και κράτα ένα σχοινάκι γυμναστικής (Α). Ξεκίνα να εκτελείς άλματα, περνώντας το σχοινάκι κάτω από τα τεντωμένα πόδια σου (Β). Πρόσεξε να προσγειώνεσαι μαλακά. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση πρέπει να πέφτει στις γάμπες σου.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Β


1. Κίνηση Σκιέρ με Αλτήρες

Στάσου όρθιος και κράτα αλτήρες στο πλάι του σώματός σου (Α). Λύγισε ελαφρώς τα γόνατα και φέρε πίσω το ισχίο. Τα χέρια τεντωμένα πρέπει να έρθουν πίσω από την πλάτη (Β). Με μία εκρηκτική κίνηση τέντωσε το σώμα και φέρε τα χέρια τεντωμένα μπροστά στο στήθος με τις παλάμες να κοιτάνε η μία την άλλη (Γ). Επανάλαβε την κίνηση συνεχόμενα.

2. Ισορροπία με Αλτήρες στο Ενα Πόδι

Στάσου όρθιος και κράτα αλτήρες στο πλάι του σώματός σου. Σήκωσε από το πάτωμα το δεξί πόδι (Α). Ισορρόπησε στο αριστερό και φέρε τον κορμό παράλληλα με το πάτωμα. Το πίσω πόδι πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με το σώμα και οι αλτήρες να κρέμονται ελεύθερα από τους ώμους σου και κοντά στα πόδια (Β). Επίστρεψε στην αρχική θέση. Επανάλαβε την κίνηση για 10 δευ. και άλλαξε πόδι.
 
3. Ανάποδη Κωπηλατική

Ξάπλωσε ανάσκελα κάτω από μία χαμηλή μπάρα και πιάσε τη με τεντωμένα χέρια, έτσι ώστε ο κορμός να είναι στον αέρα και το σώμα σε ευθεία γραμμή να ισορροπεί στις φτέρνες (Α). Τράβα το σώμα ψηλά μέχρι το στήθος να έρθει να ακουμπήσει την μπάρα και οι αγκώνες να βρεθούν πίσω από την πλάτη (Β). Αν δεν έχεις μπάρα με ρυθμιζόμενο ύψος, κάνε καλύτερα μία κωπηλατική με αλτήρες.

4. Πιέσεις Ωμων με Αλτήρες
Στάσου όρθιος και κράτα αλτήρες με λυγισμένα χέρια κοντά στους ώμους (Α). Λύγισε τα γόνατα για να εκτελέσεις ημικάθισμα (Β). Με μία εκρηκτική κίνηση τέντωσε μαζί χέρια και πόδια (Γ). Επανάφερε το σώμα στην αρχική του θέση.
 
5. Χειροπερπάτημα σε Στεπ
Λάβε την κλασική θέση για κάμψεις με τα χέρια δίπλα σε ένα στεπ γυμναστικής (Α). Φέρε πρώτα το ένα χέρι και μετά το άλλο πάνω στο στεπ (Β). Επειτα κατέβασέ τα ένα ένα.
 
6. Σχοινάκι
Στάσου όρθιος και κράτα ένα σχοινάκι γυμναστικής (Α). Ξεκίνα να εκτελείς άλματα, περνώντας το σχοινάκι κάτω από τα τεντωμένα πόδια σου (Β). Πρόσεξε να προσγειώνεσαι μαλακά. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση πρέπει να πέφτει στις γάμπες σου.Δεν υπάρχουν σχόλια: