Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Αισιόδοξη η Ντόρα Μπακογιάννη: το 2014 έτος εξόδου από την ύφεση

Μήνυμα αισιοδοξίας για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και «αποσυμπίεση» των κοινωνικών τάξεων που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, μετέφερε στον Ελληνισμό της ...

Αυστραλίας η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη. 
«Η οικονομία θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, που σημαίνει ότι ο μέσος πολίτης δεν θα γευτεί αμέσως τα αγαθά της αναστροφής της πορείας εθνικής οικονομίας» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο».
Αταλάντευτη υποστηρικτής της κυβέρνησης Σαμαρά, η κ. Μπακογιάννη δηλώνει, ότι είναι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την ύφεση και να διασφαλίσει το μέλλον της. Διίσταται, όμως, από τις κυβερνητικές και τις άλλες πηγές, που κάνουν λόγω για «ευημερία των αριθμών».
«Δεν νομίζω, ότι μπορούμε να μιλάμε ακόμη για ευημερία των αριθμών. Βελτιώνονται βαθμιαία οι βασικοί δείκτες της εθνικής οικονομίας, αλλά θα περάσει χρόνος πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για ευημερία των αριθμών.
Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους κάναμε λάθη τα οποία κοστίζουν. Αυτό, όμως, που έχει σημασία και που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και από τους δανειστές μας είναι, ότι η κυβέρνηση και λαός παλεύουμε με αποφασιστικότητα να επανορθώσουμε τα λάθη και να χαράξουμε νέα, ασφαλή πορεία της χώρας προς το μέλλον.

Μιλήσατε για λάθη. Θα θέλατε να διασαφηνίσετε την άποψή σας;

Κατά την εκτίμησή μου, η Ελλάδα έκανε περικοπές κρατικών δαπανών, μισθών, συντάξεων κ.λπ. χωρίς να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική να τελεσφορήσει συντομότερα και ν’ αποφύγουμε την οικονομική ύφεση.
Και το επισημαίνω, διότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που ανοίγουν αγορές, οι μεταρρυθμίσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις ελκύουν επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι περικοπές στις οποίες επικέντρωσε, δυστυχώς, η τρόικα παραβλέποντας τις μεταρρυθμίσεις γεννούν και συντηρούν την οικονομική ύφεση. Για να αποδώσουν οι περικοπές πρέπει να συγχρονίζονται με μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν κάναμε.

Το μείζον στοίχημα, λοιπόν, για την κυβέρνηση της Ελλάδας είναι να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να σταθεροποιήσει απόλυτα την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την έξοδο από την κρίση και να αποσυμπιέσει τις κοινωνικές τάξεις που πληρώνουν το κόστος των λαθών του παρελθόντος.

Ακούστε, εγώ υποστηρίζω την κυβέρνηση Σαμαρά μετά μανίας. Έχω, όμως, και τις ενστάσεις μου, οι οποίες είναι γνωστές. Προσωπικά πιστεύω, ότι δεν κάναμε τις αναγκαίες φορολογικές και καθυστερήσαμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω, ότι οι χαμηλοί συντελεστές φορολογίας προσελκύουν επενδύσεις, περιορίζουν τη φοροδιαφυγή και αυξάνουν το εισόδημα του κράτους, διότι ο πολίτης μπορεί να πληρώνει το φόρο που του αναλογεί.

 Λέω, λοιπόν, ότι ο συγχρονισμός των φορολογικών αλλαγών με τις δομικές αλλαγές θα είχε βοηθήσει να μετριάσουμε τις συνέπειες της κρίσης για την οικονομία και τον ελληνικό λαό».
Επισημαίνουμε στην κ. Μπακογιάννη, ότι άλλος παράγοντας που υπονομεύει την ελληνική οικονομία είναι η διαφθορά. Δεν διαφωνεί, αλλά δηλώνει με ικανοποίηση, ότι μετά την κρίση ο μέσος Έλληνας πολίτης μάχεται ο ίδιος τη διαφθορά καταγγέλλοντας διεφθαρμένους κρατικούς και μη λειτουργούς, βλέπε περίπτωση του διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων, ή αρνούμενος να συμπράξει στη φοροδιαφυγή.

«Ο Έλληνας αναθεωρεί τελευταία τη στάση του έναντι διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών, γιατρών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που επιδίδονται σε συστηματική φοροδιαφυγή. Η αλλαγή αυτή γεννά δικαιολογημένη αισιοδοξία για βαθμιαία ακύρωση των ζημιογόνων πρακτικών του παρελθόντος».
Προκαλούμε την κ. Μπακογιάννη να σχολιάσει τις αδιακρισίες του πρώην υπουργού, Μιχάλη Λιάπη. Αποφεύγει. Παρατηρεί, απλά, ότι «κάποιες πράξεις μελών του κοινοβουλίου στιγματίζουν το σύνολο» και εκφράζει την πεποίθηση, ότι σύντομα θα γίνουν οι αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για «την άρση των εμποδίων παραπομπής μελών του κοινοβουλίου στη δικαιοσύνη».

 Για τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της διασποράς –που γνωρίζει λεπτομερειακά από τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών– η κ. Μπακογιάννη έχει ξεκάθαρες θέσεις.
Για τη φορολογία των αποδήμων, συμφωνεί μαζί μας, ότι το ελληνικό Κράτος θα πρέπει να χρησιμοποιεί διαφορετικά κριτήρια. «Δεν είναι δυνατή η φορολογική απαλλαγή του Έλληνα της διασποράς με οικονομικά ενδιαφέροντα στην Ελλάδα. 
Ίσως πρέπει να μελετήσουμε πού και πώς μπορούμε να μετριάσουμε το φορολογικό βάρος των αποδήμων για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη σχέση του με την Ελλάδα και να τον ωθήσουμε να επενδύσει ή να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ελλάδα» λέει. 

Για τη χρονίζουσα διαπραγμάτευση Αυστραλίας-Ελλάδας για την παροχή τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας η πρώην υπουργός εξωτερικών δηλώνει, ότι «οι διαδικασίες προοδεύουν». Δεν κρύβει, όμως, την έκπληξή της για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η κ. Μπακογιάννη τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της παροχής δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες. «Ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα υποχρεούται να δώσει δικαίωμα ψήφου στους πολίτες της, που ζουν εκτός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας. Δικαίωμα ψήφου, στους Έλληνες της διασποράς που διατηρούν την ελληνική ιθαγένεια και μάλιστα δικαίωμα ψήφου να εκλέγουν αντιπροσώπους της στις εκλογικές περιφέρειες που ανήκουν».

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη επαναδιατυπώνει το θαυμασμό της για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, την πρόοδό του και την αγάπη του για τη γενέτειρα και υπόσχεται συχνότερη επαφή με την ομογένεια, τώρα που μέλος της οικογένειάς της εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία. 
«Εύχομαι στον Ελληνισμό ο καινούριος χρόνος να είναι χρόνος προσωπικής και οικογενειακής ευτυχίας και δημιουργίας» καταλήγει.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ντόρα Μπακογιάννη: Θα τιμωρηθούν όλοι οι διεφθαρμένοι

Την πεποίθηση της ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014 επανέλαβε η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σε Κρήτες της Μελβούρνης.

Η Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, επεσημανε παράλληλα πως η δική της γενιά της είναι η πιο τυχερή γιατί δεν γνώρισε πολέμους αλλά ευημερία.

"Αυτό μας έκανε άπληστους και πληρώνουμε τα λάθη μας. Από την κρίση αυτή θα βγούμε πιο δυνατοί γιατί θα έχουμε μάθε"» είπε και πρόσθεσε:

"Παράλληλα θα τιμωρηθούν και όλοι οι επίορκοι και οι διεφθαρμένοι και θέλω να πιστεύω πως θα εφαρμόσουμε τέτοιους μηχανισμούς που δεν θα επιτρέψουν ξανά τέτοια φαινόμενα" .

Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στο Κρητικό εστιατόριο «Μύθος» όπου τα μέλη των Κρητικών Σωματείων συνομίλησαν και αντάλλαξαν ευχές τόσο με την ίδια όσο και με τον σύζυγό της,Ισίδωρο Κούβελο.


Πηγή:www.capital.gr