Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ευθυνόμαστε για τις επιλογές μας, χωρίς ελαφρυντικά.

Σε τέσσερεις μήνες θα ψηφίσουμε για τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι 22 Έλληνες Ευρωβουλευτές ΜΑΣ εκπροσωπούν. Τους ψηφίσαμε. Πόσους γνωρίζετε; Πόσων το όνομα έχετε ακούσει; Τριών, τεσσάρων; ....

Γιατί δεν τους γνωρίζουμε; Διότι όταν ψηφίζαμε δεν μας ενδιέφερε ποιους ψηφίζουμε. Ψηφίζαμε Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ ή κάποιο άλλο κόμμα.

Παλαιότερα, όταν ήμουν βουλευτής, είχα καταθέσει τροπολογία ζητώντας να ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Στις Ευρωεκλογές του 1999, οι Φιλελεύθεροι, επειδή δεν έγινε δεκτή η πρόταση για το σταυρό, κατανείμαμε τους υποψηφίους του κόμματος σε μονοεδρικές περιφέρειες.
 Έτσι σε κάθε περιφέρεια, ο ψηφοφόρος της Κέρκυρας π.χ., ψηφίζοντας τους Φιλελεύθερους ψήφιζε για συγκεκριμένο υποψήφιο και όχι για μια κομματική λίστα. 
Τότε, όπως και στις επόμενες εκλογές , το εκλογικό σώμα έκλεισε τα μάτια του και τα αυτιά του σε ό,τι δεν συμβάδιζε με τις προκαταλήψεις του και ψήφισε τα κόμματα. Κυρίως ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Το ίδιο, μέχρι το 2012, και στις εθνικές εκλογές. Βιώνουμε σήμερα τα δραματικά αποτελέσματα των... επιλογών αυτών. 
Από τη μεταπολίτευση, μέχρι σήμερα, είχαμε πάντα, ως εκλογικό σώμα, πλήθος επιλογών. Αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Οι επιλογές. Ποιους κάθε φορά επιλέγουμε να μας κυβερνήσουν είναι η δική μας αποκλειστική συλλογική ευθύνη. Ευθυνόμαστε για τις επιλογές μας, χωρίς ελαφρυντικά.

Τον επόμενο Μάιο θα έχουμε πάλι Ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι ΜΑΣ συμφέρει να εκπροσωπηθούμε από ανθρώπους που βλέπουν καθαρά τι χρειαζόμαστε για να μπορούμε να ελπίσουμε σε καλύτερες μέρες. 
Χρειαζόμαστε μικρότερο κράτος και λιγότερους φόρους. 
 Όποιος υπόσχεται λιγότερους φόρους και μεγαλύτερο κράτος είναι ψεύτης. 
 Όποιος προσπαθεί να μας κατατάξει σε μνημονιακούς ή αντιμνημονιακούς, μας εξαπατά. 
Όλοι πρέπει να είμαστε εναντίον προγραμμάτων και σχεδίων (μνημονίων) που μας επιβάλλουν άλλοι.
 Όλοι όμως πρέπει να είμαστε υπέρ αποτελεσματικών προγραμμάτων και σχεδίων που μόνοι μας καταρτίζουμε και μετά εφαρμόζουμε πιστά. Με άλλα λόγια όχι σε ξενόφερτα μνημόνια αλλά ναι σε δικά μας μνημόνια. 
Σπαταλήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας έχασαν τη δουλειά τους. Επιχειρήσεις έκλεισαν. Περιουσίες απαξιώθηκαν. Η αιθαλομίχλη πραγματικά και μεταφορικά σκέπασε την Ελλάδα. Γιατί; Διότι αμετανόητα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δεν θέλουν να μικρύνει το κράτος μολονότι είναι η αιτία όλων των προβλημάτων μας. Όσοι αντιλαμβανόμαστε αυτή την αλήθεια πρέπει να λησμονήσουμε τις κομματικές προκαταλήψεις μας και να στηρίξουμε στις Ευρωεκλογές τους ομοϊδεάτες μας. Η επανάσταση της κοινής λογικής.
του Στέφανου Μάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: