Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Από σήμερα το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ [η Ελλάδα του Σαμαρά]

«Φορτωμένο» με δύο νέα μέτρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εισήλθε το 2014. Από σήμερα, 2 Ιανουαρίου, τίθεται σε εφαρμογή το «εισιτήριο» νοσηλείας των 25 ευρώ που θα ...

πληρώνουν εφάπαξ οι ασφαλισμένοι στην περίπτωση που εισάγονται για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.
Αντίθετα, το μέτρο της κράτησης του ενός ευρώ ανά συνταγή, δεν πρόκειται να ισχύσει άμεσα, καθώς θα πρέπει να βγει πρώτα η διεκρινιστική εγκύκλιος και μετά θα τεθεί σε εφαρμογή. 
Αυτό ανέφερε στην ρπωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαμηνύοντας μάλιστα στους φαρμακοποιούς να μην εισπράττουν ακόμη το συγκεκριμένο ποσό.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αντιδράσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς

 Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε ενημερωθεί από την αρμόδια υπηρεσία, ΗΔΙΚΑ, που υλοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ότι το μέτρο της κράτησης του 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή θα ενεργοποιηθεί από την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου. 
Σημειωτέον ότι πρόκειται για μέτρο που είχε ψηφισθεί στον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου το 2012. Σθεναρές παραμένουν έκτοτε και οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών και των γιατρών για την σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα του μέτρου. 
 
 Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως πρόκειται για ένα μέτρο που επιβαρύνει σημαντικά τους ασφαλισμένους που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ενώ μετατρέπει τους φαρμακοποιούς σε «εισπράκτορες». 
Οι γιατροί, πάλι, επισημαίνουν μια άλλη οικονομική παράμετρο, που δεν είναι ορατή με την πρώτη ματιά. Αυτή αφορά την εκτέλεση ιατρικών συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες οι οποίοι χρειάζονται περισσότερα από ένα φάρμακα και συνεπώς περισσότερες από μία ιατρικές συνταγές.  
 
Όπως υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), για τους χρονίως πάσχοντες και τους ηλικιωμένους με διάφορα προβλήματα υγείας, το 1 ευρώ μπορεί να πολλαπλασιάζεται… επικίνδυνα, καθώς κάθε συνταγή στο σύστημα  ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «χωράει» τρία σκευάσματα. 
 
Αν όμως κάποιος χρειάζεται περισσότερα φάρμακα, γεγονός σύνηθες σε χρόνιους ασθενείς ή σε επιβαρυμένα άτομα, τότε απαιτούνται περισσότερες συνταγές. 
 
Στην περίπτωση που τους χορηγούνται πχ έξι σκευάσματα, τότε η επιβάρυνση μπορεί να ανέλθει στα 2 ευρώ. 
Εάν τα φάρμακα είναι εννέα, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 3 ευρώ ως κόστος έκδοσης της συνταγής συν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: