Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Το Πρώτο Φλέμα νοιάζεται για τους αστέγους! Ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μία ακόμη «επιτυχία» για τη φυλλάδα του κομιστή, που τόσες και τόσες αναγούλες έχει χαρίσει στους κατοίκους αυτού του τόπου. Δαιμόνιος «ρεπόρτερ» της μνημονιακής μπροσούρας αμφισβητεί τις ...

ικανότητες του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, επειδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν έχει λύσει το θέμα των αστέγων στην Αθήνα – ως αξιωματική αντιπολίτευση, για να μην ξεχνιόμαστε.

Αποτέλεσμα της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα δίκτυ προστασίας για τους αστέγους και ένα πρόγραμμα στέγασης και κοινωνικής επανένταξης, αρμοδιότητες άλλωστε που δεν ανήκουν ούτε στο Δήμο, ούτε στην κυβέρνηση, αλλά στην αξιωματική αντιπολίτευση – τα ξαναλέμε για να μην μπερδευόμαστε - αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της αποτυχίας είναι να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χωρίς στέγη σε αμέτρητα σημεία της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων και στην πλατεία Κουμουνδούρου, μπροστά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τους τουλάχιστον 10.000 αστέγους που ζούνε στην Αθήνα - σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αμελήσει να διεξάγει αξιόπιστη καταμέτρηση – ο «ρεπόρτερ» ενδιαφέρθηκε να μάθει πώς είναι η ζωή δέκα εξ’ αυτών που ζούνε στην πλατεία Κουμουνδούρου. 

Αν πήγαινε δύο τετράγωνα πιο κει, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ίσως να μάθαινε πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο Δήμος το πρόβλημα - μέχρι να πάρει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή που είναι και ο υπεύθυνος, όπως ξαναείπαμε. 

Ιστορίες αστέγων που έχασαν το κρεβάτι τους σε μια βραδιά, όταν ο Δήμος αποφάσιζε να ξηλώσει τα παγκάκια από τις πλατείες της Αθήνας, προκειμένου να μη διαμένουν άνθρωποι εκεί. Ιστορίες αστέγων που θα ήταν ευγνώμονες για το γεγονός ότι βρίσκονται στο δρόμο, αν αντιλαμβάνονταν το success story που έχει φέρει το παρεάκι του κομιστή στον τόπο και ότι η θυσία τους «πιάνει τόπο». Ιστορίες αστέγων που δεν έχει νόημα να μάθει κανένας, αφού οι τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωσή τους, αν και ξεκάθαρες, δεν είναι τόσο πασιφανείς στο ανόητο αναγνωστικό κοινό.

Μη βιαστείτε να κατηγορήσετε το «ρεπόρτερ» για επιλεκτική ευαισθησία: Από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο τον αγγίζει το δράμα αυτών των ανθρώπων. «Εξαθλιωμένοι, παράσιτα των βρόμικων πεζοδρομίων, ξεγραμμένοι, ανέστιοι και πένητες, ανθρώπινα ζωντανά απορρίμματα», είναι κάποιοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί περιγράφοντας τους αστέγους στην πλατεία. 
Θα έλεγε κάποιος κακοπροαίρετος ότι δημιουργεί καρικατούρες, αδιαφορώντας για και ευτελίζοντας την αξιοπρέπεια αυτών που δέχθηκαν να του μιλήσουν. Όταν ξέρεις όμως ότι ο «ρεπόρτερ» δουλεύει για το φάρο δημοσιογραφικής δεοντολογίας που λέγεται «Πρώτο Φλέμα», τέτοιες αμφιβολίες ξεπερνιούνται μεμιάς.

Οι άνθρωποι λοιπόν εξέφρασαν στο «ρεπόρτερ» τα παράπονα τους που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους «έχει κεράσει ένα καφέ ή ένα τσάι», ούτε ένα τσιγάρο, όπως άλλωστε οφείλει θεσμικά να κάνει με οποιονδήποτε περνάει έξω από τα γραφεία του. Και ο «ρεπόρτερ», όπως ήταν αναπόφευκτο για ένα τόσο ευαίσθητο άτομο, εξερράγη με την αναισθησία της αριστεράς, που ούτε ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό δεν είχε για τους φτωχούς και κατατρεγμένους αυτού του κόσμου.

Μετά από ένα δριμύ «κατηγορώ» στην ανίκανη αξιωματική αντιπολίτευση - που με τις πράξεις της ως αντιπολίτευση 40 χρόνια τώρα έχει φέρει τον κόσμο σε αυτήν την κατάσταση, να τα λέμε αυτά, μην ξεχνιόμαστε - ο «ρεπόρτερ» ανοίγει φτερά για νέες περιπέτειες, αφήνοντας το πανελλήνιο αναγνωστικό κοινό σοκαρισμένο. 
Μέχρι τουλάχιστον την επόμενη μεγάλη δημοσιογραφική «επιτυχία» της «χλέπας» - έτσι αποκαλούνται χαϊδευτικά όσοι αναλαμβάνουν τις «βρώμικες» δουλειές στο «Φλέμα» για να ξεχωρίζουν από τους άτυχους, τίμιους ανθρώπους που βγάζουν το ψωμί τους εκεί.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τουλάχιστον χυδαία και επικίνδυνα. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους ανθρώπους, που ξεχειμωνιάζουν στο δρόμο, γιατί δε γνωρίζουν ότι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν σε πολυάριθμες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε ολόκληρη τη χώρα. 
 Κάποιες από αυτές μάλιστα, ίσως να τους έχουν βοηθήσει στο παρελθόν, τόσο απέναντι σε διώξεις της αστυνομίας, όσο και στην εξασφάλιση ρούχων και τροφής, αλλά και αυτό ακόμα είναι τόσο μικρό μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 
Δε γνωρίζουν για τις πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς κατοικιών και στα χαράτσια της ΔΕΗ, επίσης με τη συμμετοχή μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε για τα προγράμματα στέγασης και κοινωνικής επανένταξης που θα εφαρμοσθούν από τη μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς. 
Το παράπονό τους από την κοινωνία και τους πολιτικούς φορείς είναι εύλογα τεράστιο και ασφαλώς δε θα άφηνε τον ΣΥΡΙΖΑ ανέγγιχτο.

Στο "Πρώτο Φλέμα" βέβαια γνωρίζουν όλα τα παραπάνω. 
Ο μνημονιακός σκοπός όμως αγιάζει τα μέσα, οπότε οι εμπνευστές και οι συντάχτες αυτού του τόσο προσβλητικού, πρώτα για την ανθρώπινη ευαισθησία, νοημοσύνη και αξιοπρέπεια και μετά για την αξιωματική αντιπολίτευση, «ρεπορτάζ», προχώρησαν στη δημοσίευσή του απροβλημάτιστα. Ένας ακόμη λόγος να αναρωτηθούν, αν ποτέ κοιταχτούν σε καθρέφτη, μήπως τελικά οι μόνοι που τους αρμόζει ο χαρακτηρισμός «ανθρώπινα ζωντανά απορρίμματα» είναι οι ίδιοι;

σ.σ. Αξίζει να αναφερθεί ότι πηγή έμπνευσης του «ρεπόρτερ», υπήρξε «ρεπορτάζ» της, επίσης ακροδεξιάς, αλλά και ουφοσυνωμοσιολογικής "Ελεύθερης Ώρας", που είχε δημοσιευθεί ελάχιστες ημέρες νωρίτερα.
τζ. τζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: