Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

H κρητική κουζίνα στο επίκεντρο του... ΟΗΕ [photos]

Ως πρότυπο για την υγεία και την μακροζωία αναδείχθηκε σε συμπόσιο στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, η κρητική διατροφή-κουζίνα
Ειδικοί ερευνητές επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση αλλά και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισήμαναν την διατροφική αξία των ποιοτικών Κρητικών προϊόντων υπερτονίζοντας τις ...


ευεργετικές ιδιότητες της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής στην ανθρώπινη υγεία, στοιχεία που βασίζονται σε πολυετή διεθνή έρευνα.

Τα Κρητικά προϊόντα και η Κρητική διατροφή βρέθηκαν στο επίκεντρο του συμποσίου που έγινε σήμερα (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στο κτίριο της Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη με θέμα «100 χρόνια από την συνεισφορά της Κρήτης για καλύτερη διατροφή και υγιεινή διαβίωση» με οργανωτές της Παγκρητική Ένωση Αμερικής , την ενιαία πολιτιστική επιτροπή των Κρητικών σωματείων Νέας Υόρκης-Νιου Τζέρσεϊ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Το συμπόσιο προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και στέφθηκε με επιτυχία σε συμμετοχές επιστημόνων, ερευνητών, γιατρών αλλά και πυκνού ακροατηρίου. 

Ιδιαίτερη δε αίσθηση στο συμπόσιο προκάλεσε η επισήμανση του Ολλανδού γιατρού Πανεπιστημιακού καθηγητή Ντάν Κρομχόουτ ότι η Κρητική διατροφή είναι η υγιεινότερη στον κόσμο και ο ίδιος δήλωσε λάτρης της Κρητικής κουζίνας. 
Μάλιστα ο ίδιος συμμετείχε μαζί με τον Έλληνα συνάδελφο του Αντώνη Καφάτο στην αποκαλυπτική έρευνα-μελέτη σε 7 χώρες (Ελλάδα, Ολλανδία, Φιλανδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ιταλία, π. Γιουγκοσλαβία) η οποία κατέδειξε ο Κρητικός πληθυσμός λόγω διατροφής και τρόπου ζωής είχε πολύ χαμηλή θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο συγκριτικά από τους πληθυσμούς των άλλων 6 χωρών. 
Επίσης αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις για την ωφελιμότητα της Κρητικής διατροφής στην υγεία και την ευεξία της Άρτεμις Σιμοπούλου ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής-Διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, του γιατρού Γιάννη Νάθενα, ενώ για την ποιότητα του ελαιόλαδου μίλησε ο πρόεδρος της Κρητικής εταιρείας «Γαία» Άρης Κεφαλογιάννης. 

Στο συμπόσιο μάλιστα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ευεργετικές ιδιότητες του Κρητικού ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία όπως και ο τρόπος παρασκευής της Κρητικής κουζίνας-διατροφής. 
Της Κρητικής κουζίνας υπεραμύνθηκε η Αμερικανίδα σεφ και συγγραφέας βιβλίων Νίκη Ρόουζ, η οποία-όπως είπε- η Κρητική κουζίνα-διατροφή έχει μπει στην καθημερινότητα της, είναι η υγιεινότερη, αλλά και νοστιμότερη από άλλες διατροφές. Τόνισε μάλιστα ότι η Κρητική διατροφή μπορεί να αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί. 
Η Αμερικανίδα σεφ όπως έγινε γνωστό αγαπά την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη, διατηρεί σπίτι στο νησί και έρχεται συχνά. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε ότι η Περιφέρεια προωθεί δράσεις για την ανάδειξη και προβολή των Κρητικών προϊόντων, και της Κρητικής διατροφής-κουζίνας. 
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το 2014 θα είναι για την Περιφέρεια έτος «Κρητικής Διατροφής» τονίζοντας ότι με την συνεργασία όλων θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα «κίνημα» όπου γης για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της ωφελιμότητας στην υγεία του ανθρώπου της Κρητικής διατροφής-κουζίνας. 

Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τους ομογενείς της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και της ενιαίας πολιτιστικής επιτροπής των Κρητικών σωματείων Νέας Υόρκης-Νιου Τζέρσεϊ για την επιτυχία του συμποσίου στα Ηνωμένα Έθνη. 

Στο συμπόσιο χαιρετισμό απεύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ο Έλληνας πρέσβης Μιχάλης Σινέλης, ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα Μανόλης Βελιβασάκης, ο δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης και ο συντονιστής των εκδηλώσεων β΄αντιπρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής Σταύρος Αντωνακάκης.

http://www.creteplus.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: