Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Φτώχεια, ανεργία και πλειστηριασμοί βάζουν φωτιά στην Ελλάδα

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς στο θέμα των πλειστηριασμών δεν έχει βρει ακόμα λύση αποδεκτή από τους δανειστές και οι αντιδράσεις τόσο από την κοινωνία όσο και από τα κομματικά στρατόπεδα συνεχώς μεγαλώνουν. Από τη μία οι ...

πολίτες αγωνιούν γιατί δεν μπορούν να γνωρίζουν αν από την 1η Ιανουαρίου θα είναι ασφαλής η κατοικία τους και τρέμουν στην ιδέα πως θα βρεθούν στο δρόμο και από την άλλη βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα κόμματα τους πως δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν τροπολογία που δεν θα προστατεύει την πρώτη κατοικία. 

 «Μαχαιριές» στην πλάτη του Βενιζέλου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τους πλειστηριασμούς 

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται «μαχαιριές» από βουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι είτε δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία, είτε κλείνουν το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν ότι συμφωνούν με την πρόταση του για παράταση στους πλειστηριασμούς. 
 Συγκεκριμένα ο Νίκος Σιφουνάκης αφού εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι αγνοήθηκαν οι αρχικές προτάσεις του κόμματός του για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και τελικώς 15 μήνες μετά αυτή έρχεται σε ένα ακόμη αναθεωρημένο νομοσχέδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά: 
«Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του τελικού κειμένου, αλλά ορισμένες περιπτώσεις που η κοινή λογική υπαγορεύει ως άδικες και παράλογες, δεν μπορούν να στηριχθούν, τουλάχιστον από εμένα». 
Παράλληλα ο Γιώργος Ντόλιος έκανε ένα τολμηρότερο βήμα με την ομιλία του, αφού είπε ότι πρέπει να εξεταστεί, σε μια λογική προσέγγιση, από την κυβέρνηση, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση ενός ακόμη έτους στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. 
Ο κ. Ντόλιος είπε ακόμη ότι είναι θετική η πρόβλεψη της τροπολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια να μην περάσουν σε distress funds. Και από το στρατόπεδο της ΝΔ όμως υπάρχουν προειδοποιητικές βολές. 
Ο Γιώργος Βλάχος ζήτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, να δοθεί νέα παράταση από έξι έως δώδεκα μήνες και στο διάστημα αυτό να δοθεί λύση στο πρόβλημα. 
Ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι δεν είναι νοητή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Ωρες αγωνίας για τους δανειολήπτες 

-Φόβοι για πλειστηριασμούς Α΄ κατοικίας 

Την ίδια ώρα οι πολίτες ζουν με την αγωνία για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον για την κατοικία τους, αφού ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα εξακολουθήσει να ισχύει ο νόμος Κατσέλη. 
Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, προστατευόταν η πρώτη κατοικία του δανειολήπτη από την υπό ρευστοποίηση περιουσία του. 
Συγκεκριμένα στην περίπτωση που το μόνο περιουσιακό του στοιχείο είναι η πρώτη κατοικία ο νόμος προβλέπει την διαγραφή χρεών εφόσον το ποσό των τραπεζικών οφειλών ξεπερνάει το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. 
 Για το στεγαστικό δάνειο της πρώτης κατοικίας υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης των δόσεων σε χαμηλότερες ή παραγραφή μέρος του δανείου, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. 
Παράλληλα προβλεπόταν αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας (ανεξαρτήτως της αξίας της πρώτης κατοικίας για όσους υπάγονται στον Νόμο Κατσέλη) παρατάθηκε (στις 18/12/2012) μέχρι 31/12/2013. 

 Ανεργία και φτώχεια «γονατίζουν» τους Ελληνες 

Λίγες ώρες χρειάστηκε να περάσουν από τη στιγμή που η κακοκαιρία χτύπησε την Ελλάδα και αμέσως βγήκαν στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 
Τα ξημερώματα της Πέμπτης σπίτι στη Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στις φλόγες όταν οι ένοικοι του -στους οποίους είχε κοπεί το ρεύμα εδώ και 1,5 χρόνο μετά από αίτημα της ιδιοκτήτριας στη ΔΕΗ- στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν άναψαν κεριά με αποτέλεσμα να φτάσουν ένα βήμα πριν την τραγωδία. 
Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα της ανέχειας στην οποία βρίσκεται μέρος των Ελλήνων εξαιτίας της ανεργίας και της φτώχειας. 700 σπίτια χωρίς ρεύμα στο Κορδελιό και τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης 
Η είδηση του σπιτιού που πήρε φωτιά τα ξημερώματα έφερε στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις περιοχές του Κορδελιού και του Εύοσμου στη Θεσσαλονίκη, αφού 700 σπίτι είναι χωρίς ρεύμα με αποτέλεσμα οι ένοικοι τους να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, οι οποίοι συνήθως δεν είναι ασφαλείς. 
Παράλληλα μιλώντας κάτοικοι της περιοχής στον ΣΚΑΪ ανέφεραν πως η ανεργία έχει «γονατίσει» την περιοχή από το 2009 με αποτέλεσμα σήμερα ένας στους πέντε να είναι χωρίς δουλειά. 
Και μάλιστα το σημερινό περιστατικό έρχεται λίγα 24ωρα μετά την τραγωδία στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου μία 13χρονη μαθήτρια έχασε τη ζωή της εξαιτίας αναθυμιάσεων από μαγκάλι που είχε ανάψει η 54χρονη μητέρα της μέσα στο σπίτι προκειμένου να ζεσταθούν. 

Πρώτη στα ποσοστά ανεργίας η Ελλάδα στην ΕΕ 

Η Ελλάδα κατέχει την υψηλότερη θέση στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δείχνουν πως για το μήνα Αύγουστο η ανεργία έφτασε το 27,3%. 
Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο (Οκτώβριος 2012 - Οκτώβριος 2013) καταγράφεται στην Κύπρο (από 13,2% σε 17%) και στην Ελλάδα (από 25,5% τον Αύγουστο του 2012, σε 27,3% τον Αύγουστο του 2013). 
Συνολικά, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων έφτασε, τον Αύγουστο, τα 1,365 εκατομμύρια άτομα. 
Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,3%, τον Απρίλιο και στις γυναίκες στο 31,4%. 
Μάλιστα η θλιβερή πρωτιά είναι στην ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 58% (170.000 άνεργοι). 

 Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: