Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Εθνικές εκλογές μετά ... το «κουρείον»...

Μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 θα ληφθούν από τον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο οι οριστικές αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών. 
Ο λόγος είναι -όπως...

εξηγεί στην «Ε» κορυφαία κυβερνητική πηγή που χαρακτηρίζει πιθανά και αφήνει ανοικτά τόσο το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο όσο και το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο του 2014- ότι με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2014 στο τραπέζι, κυβέρνηση και τρόικα θα συζητήσουν και θα λάβουν οριστικές αποφάσεις για τη βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους και για το αν θα ληφθούν νέα μέτρα τόσο για το 2014 όσο και για τη διετία 2015-2016. «Χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει με το χρέος, Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μπορούν να λάβουν οριστικές αποφάσεις και να συμφωνήσουν στο σχεδιασμό για τις εκλογές», εξηγεί η ίδια πηγή, σχολιάζοντας και την αναζωπύρωση των εκλογικών σεναρίων, τα οποία πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει.

Αφορμή για να ξαναζεσταθεί η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών στάθηκε η απόφαση να πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 Μαΐου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, απόφαση που συνδέθηκε με ενδεχόμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης να μετατρέψει τις διπλές εκλογές (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) σε τριπλές (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές).

Το σενάριο θέλει την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει τον τρόπο να διοχετεύσει την ψήφο διαμαρτυρίας και την οργή των ψηφοφόρων στην κάλπη των ευρωεκλογών (που θα συμπίπτει με τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών) και αυτό βεβαίως να μην της στοιχίσει πολιτικά, διεξάγοντας μία Κυριακή πριν (18 Μαΐου) τις εθνικές εκλογές. Να καθοδηγήσει, δηλαδή, τους πολίτες να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην κάλπη των ευρωεκλογών και την εθνική επιλογή τους στις κάλπες των εθνικών εκλογών, μία εβδομάδα πριν.

Η Προεδρία και τα σενάρια

Στο ερώτημα αν η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. εμποδίζει τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, κυβερνητικές πηγές απαντούν με βεβαιότητα «όχι». Σημειώνουν ότι ναι μεν δεν συνηθίζεται, αλλά διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η Ελληνική Προεδρία λόγω των διακοπών του Πάσχα αλλά και της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, θα διαρκέσει τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες λιγότερο.

Τα εκλογικά σενάρια φούντωσαν με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βολεύουν τη γραμμή αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σχολίασε την οριστικοποίηση της 18ης Μαΐου ως ημερομηνίας του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:

«Μαθαίνουμε ότι μέσα στον πανικό τους για την επερχόμενη συντριπτική τους ήττα μαγειρεύουν διάφορα εκλογικά συστήματα και σενάρια, με στόχο τη φαλκίδευση της θέλησης του λαού, εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεταφέρει τις ευρωεκλογές ώστε να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα φθηνό τέχνασμα, το οποίο μόνο το φόβο τους μπροστά στην εκλογική ήττα αποδεικνύει», είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας.

Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο έμπειρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ δήλωσε μεν ότι «οι ευρωεκλογές ποτέ δεν έριξαν κυβέρνηση», αλλά σημείωσε ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Επισήμως πάντως η κυβέρνηση όχι απλά δεν επιβεβαιώνει, αλλά διαψεύδει κατηγορηματικά το ότι επεξεργάζεται τέτοια σενάρια, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά από το βήμα της Βουλής για εξάντληση της τετραετίας.
 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: