Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζει η κυβέρνηση την επαναστατική γυμναστική: Καμία σύγκλιση με την Τρόικα ...

Ανοικτά» παραμένουν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και τα τέσσερα ζητήματα, στα οποία απαιτείται να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. 
Η κυβέρνηση παγιδευμένη στα γρανάζια της Συγκυβέρνησης (κυρίως το ΠαΣοΚ βάζει φραγμούς στα φλέγοντα ζητήματα) αλλά και η ...

Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει πάρα πολλά εσωκομματικά προβλήματα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μια και η δημοσιότητα καθορίζεται από τα κανάλια της κυβερνήσεως. 
Τα φλέγοντα ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας είναι τέσσερα: 
  • *Η προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Η διαφωνία έγκειται στο καθεστώς που θα ισχύσει (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αντικειμενικές αξίες, κ.λπ.) κατά τη μεταβατική περίοδο έως την 1/1/2015. Αύριο, στις 10 το πρωί, θα υπάρξει νέα συνάντηση. 
  •  *Η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), που αποτελεί ένα από τα 4 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εμμένει στον, για ένα έτος πιλοτικά, εξαγωγικό προσανατολισμό του στρατιωτικού σκέλους (μετά τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος και το κλείσιμο του δεύτερου) και σε εθελούσια έξοδο των εργαζομένων αντί για απολύσεις. 
  • *Η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Υπάρχει απόκλιση με την τρόικα στην απόδοση του μειωμένου φόρου σε έσοδα (με στοιχεία και του Νοεμβρίου) και η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να νομοθετήσει μονομερώς τη συνέχιση ισχύος του μειωμένου συντελεστή και μετά την 1/1/2014. 
  • *Η απόδοση του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Η τρόικα συμφωνεί μεν με το γενικό πλαίσιο του νομοσχεδίου (αν και περιμένει να δει εάν θα υπάρξουν αλλαγές μετά και από τις συνεχιζόμενες ενστάσεις των βουλευτών), αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, ότι μπορούν να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: