Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

[hot] e-mail από το ΔΝΤ βάζει φωτιά στο Μαξίμου. Κάνει λόγο για εκτροχιασμό του Προγράμματος-Μνημονίου

Αντώνη, έχεις γράμμα απ' το Αμέρικα!
Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη η διαπραγμάτευση είναι, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», ένα email που έστειλε προ ημερών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους υπόλοιπους εταίρους και στο οποίο προειδοποιεί ότι όχι μόνο δεν ...

κλείνουν τα μέτωπα, αλλά συνεχώς ανοίγουν καινούργια. 
Το σημείωμα φαίνεται πως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του προγράμματος εκτροχιάζεται μήνα με το μήνα και η αξιολόγηση είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί. 
Ειδικότερα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, βλέπουμε ότι :
  • από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, 
  • από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15, 
  • από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13, 
  • από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και 
  • από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία. 
  • Συνολικά από τις 135 δράσεις τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η χώρα έχει συμμορφωθεί με τις 60 και κάθε μήνα το πρόγραμμα πάει και χειρότερα. 
«Ως εκ τούτου», γράφει η «Καθημερινή», «τεχνοκράτες οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή, παρά την πολιτική βούληση που καταγράφεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης». 
Στην παρούσα φάση μόνο για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ υπάρχει ελπίδα ευτυχούς κατάληξης, αλλά ακόμη και σε αυτό το μέτωπο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι εν αρκεί μόνο η συμφωνία, αλλά χρειάζεται πρακτική υλοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: