Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Εξαιρετική τιμή το ανώτατο βραβείο από τους Κρήτες Αμερικής [Ντόρα Μπακογιάννη]

Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στον Εθνικό Κήρυκα, στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Ενωση της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα, στο δημοσιογράφο Αρη Παπαδόπουλο. 
Θα επισκεφτείτε σύντομα την ομογένεια της Νέας Υόρκης όπου θα σας αποδοθεί το ...

ανώτατο βραβείο της Πανκρητική Ένωσης Αμερικής για την 100 επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα Ασφαλώς πρόκειται για μια σημαντική τιμητική διάκριση. Πως αισθάνεστε και τι σκέψεις περνούν από το μυαλό σας για αυτό;
Αυτό το βραβείο είναι μια μεγάλη τιμή. Τιμή για μένα ως άνθρωπο, Κρητικιά αλλά και Ελληνίδα πολιτικό που, για ένα διάστημα, χειρίστηκε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Το βραβείο που προέρχεται από τους Κρήτες του εξωτερικού, οι οποίοι αξιολογούν καλύτερα απ’ έξω την παρουσία της Ελλάδος απ’ ό,τι εμείς και που φέρει το όνομα του πιο ικανού, ρεαλιστή και οραματιστή Έλληνα πολιτικού, του Ελευθέριου Βενιζέλου, συμβολίζει για μένα όλα όσα έχουν αξία στην πολιτική μου παρουσία και την Κρητική μου καταγωγή.
Έχετε εκφράσει τη διαφωνία σας με τη φορολογική πολιτική που επιβάλλεται. Ειδικά στα ακίνητα ο φόρος πλήττει και τους ομογενείς. Εξάλλου γιατί με τόσο φόρο να έρθει κάποιος Ελληνοαμερικανός να αγοράσει πλέον ακίνητο στην Ελλάδα. Θεωρείτε ότι μετά τις διορθώσεις ο νέος Φόρος Ακινήτων είναι πιο δίκαιος ή εξακολουθείτε να έχετε αντιρρήσεις;
Εδώ και χρόνια υποστηρίζω την διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και ότι η υπερφορολόγηση των ακινήτων είναι μια βαθιά αντιαναπτυξιακή και αναποτελεσματική πολιτική. Καταστρέφει, όχι μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι σήμερα, ο φόρος της ακίνητης περιουσίας έχει οκταπλασιαστεί και αναμένεται 3,9 δις ευρώ να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το 2014.
Η μεσαία τάξη καταρρέει και χιλιάδες νοικοκύρηδες και νομοταγείς πολίτες προσπαθούν πάση θυσία, να πουλήσουν κάποια ακίνητα, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν το φόρο ακινήτων και αυτό αποτελεί παράδοξο στη σύγχρονη φορολογική ιστορία. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο φόρος, έτσι όπως σχεδιάζεται, δεν θα πληρωθεί και οδηγεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες στα όρια τους.
Γι΄ αυτό, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μειωθεί κατά 1 δις. Ποσό το οποίο, μπορεί να καλυφθεί από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και κυρίως την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου και τσιγάρων που προκαλεί πολύ σημαντική απώλεια εσόδων στο κράτος.
Είστε γενικότερα ευχαριστημένη από την επίδοση της κυβέρνησης;
Ακούστε, η Ελλάδα, σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια κι αυτό αποτυπώνεται και στους οικονομικούς δείκτες που βαίνουν προς το καλύτερο. Ωστόσο, τα σημάδια ανάκαμψης δεν θα έρθουν μόνο από τη βελτιστοποίηση των δεικτών Οι πολίτες, που είδαν βίαια να αλλάζει η ζωή τους, αυτοί που έχουν χάσει το 40% περίπου του εισοδήματος τους, τα νέα παιδιά που βυθίζονται στην ανεργία ,εξακολουθούν να είναι σε απόγνωση. Για να περάσουμε όμως στο επόμενο στάδιο, δεν αρκούν οι δείκτες. Αν δεν μειωθεί η φορολογία, αν δε δοθούν κίνητρα στη νέα επιχειρηματικότητα, αν δεν επενδύσουμε στο κεφάλαιο «καινοτομία», πώς θα έρθει η ανάπτυξη; Θα επιμένω, λοιπόν, μέχρι να εισακουστώ. Με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές και με καθυστερήσεις στην υλοποίηση αλλαγών που θα απελευθερώσουν την αγορά, δεν πρόκειται σύντομα να περάσουμε στο ξέφωτο.     
Ως βουλευτής έχετε συχνά επαφές στο εξωτερικό. Τι σας λένε;
Όλοι αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα. Όμως στο πεδίο προώθησης των μεταρρυθμίσεων και της αλλαγής των δομών του κράτους πιστεύουν ότι έχουμε καθυστερήσει. Όταν, για παράδειγμα, για την είσπραξη εσόδων από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν ολοκληρωθεί μόνο 2 έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί και εισπραχθεί μόνο 5 εκατ., ευρώ αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να πιάσουμε την φοροδιαφυγή. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στο να τους πείσουμε για το ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη λειτουργία του κράτους.   
Θέτοντας την πρόταση για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ είπατε ότι «μπαίνουμε σε μία περίοδο αναταραχής». Τι φοβάστε;
Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία των 154 βουλευτών θα κληθεί να συναποφασίσει για μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Γι αυτό ισχυρίζομαι πως πρέπει αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία, αυτό το ευρωπαϊκό κοινοβουλευτικό τόξο, να διευρυνθεί. Γι αυτό έκανα και την πρόταση, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς να καλέσει τον κ. Κουβέλη, για να συμμετάσχει ξανά η ΔΗΜΑΡ, στην κυβέρνηση, στη βάση μιας νέας δεσμευτικής προγραμματικής συμφωνίας. Είναι ώρα να ενώσουμε δυνάμεις και όσοι μπορούν να συνεισφέρουν στην σταθερότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των πολιτικών εξορθολογισμού του κράτους, να συμμετάσχουν.
Ευθαρσώς έχετε πει ότι «το πείσμα της τρόικας δεν βοηθάει» και ότι δεν πρέπει να περιορίζεται στην καταγραφή των αριθμών. Πως μπορεί η κυβέρνηση να την μεταπείσει;
Η Τρόϊκα έκανε τα λάθη της αλλά και εμείς, για δεκαετίες, κάναμε τα δικά μας. Ο φαύλος κύκλος «μέτρα- αποκλίσεις-μέτρα» οφείλεται, εν πολλοίς, στις ισχυρές αντιστάσεις που υπάρχουν στο πολιτικό και συντεχνιακό σύστημα της Ελλάδας, αντιστάσεις  που εμποδίζουν την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών. Όσο αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν γίνονται, θα καταλήγουμε πάντα στο ίδιο σημείο πριν από κάθε έλεγχο της Τρόικας. Όμως θέλω να πω ότι δυσκολεύομαι και εγώ, για παράδειγμα να καταλάβω γιατί η Τροϊκα, σε ένα θέμα που αγγίζει πολλές ευαίσθητες πλευρές της κοινωνίας μας και της οικονομίας, όπως είναι οι απελευθέρωση των πλειστηριασμών,   εμφανίζεται «τραπεζικότερη» των τραπεζών. Διότι όπως έχω ξαναπεί οι τράπεζες θα ήταν έτοιμες να συμφωνήσουν με την πρόταση της κυβέρνησης.
Φοβάστε επικράτηση ευρωσκεπικιστών στις επερχόμενες ευρωεκλογές;
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των ερχόμενων ευρωεκλογών. Η οικονομική κρίση και η αδυναμία της Ευρώπης να την αντιμετωπίσει με επιτυχία, έχει οδηγήσει τμήματα του πληθυσμού της σε επιστροφή στο κράτος- έθνος και απομάκρυνση από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Για αυτό και έχω προτείνει να υπάρξει άμεσα ένα ευρωπαϊκό προσχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης και για την παρουσία της στον κόσμο. Ένα σχέδιο για την Ευρώπη, ένα όραμα που θα αναζωπυρώσει την πίστη των λαών μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στο κοινό μας μέλλον. Νομικοί περιορισμοί και αστυνόμευση, παρά την αναγκαιότητα τους, έχουν περιορισμένες δυνατότητες να τιθασεύσουν τις ακραίες φωνές στις χώρες μας. Η αντιμετώπιση της κρίσης και η επικράτηση ενός νέου οράματος θα μπορούσαν να το κάνουν. Τώρα είναι η ώρα για δράση, πριν να είναι πολύ αργά.
Τελικά πόσο αισιόδοξη είστε για την έξοδο από το τούνελ μέσα στο 2014;
Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθούν όλα όσα έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, είναι να υπάρχει σωστός προγραμματισμός. Να υπάρχει ένας μπούσουλας, που θα ακολουθούμε για δομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να ανακάμψει η Οικονομία μας. Για να το ξεκαθαρίσω: περιθώρια για νέα εισπρακτικά μέτρα, δεν υπάρχουν. Οριζόντια μέτρα δεν μπορεί αν αντέξει η κοινωνία. Γι αυτό θεωρώ πως πρέπει τώρα να βάλουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί και θα απομακρύνουν τον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων. Όσο, καθυστερούμε να κάνουμε μείζονες μεταρρυθμίσεις , με το φόβο του πολιτικού κόστους, το μέγεθος του προβλήματος μεγαλώνει επικίνδυνα και το «μάρμαρο» καλούνται να το πληρώσουν, ως συνήθως, οι πολίτες. Η υλοποίηση βασικών αλλαγών, στη δομή και τη λειτουργία του κράτους, θα είναι και το ισχυρό μας επιχείρημα απέναντι στους εταίρους μας. Αυτό σε συνδυασμό με την ρύθμιση του χρέους που θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2014, θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.
Και τέλος, τι θα λέγατε στους ομογενείς που εξακολουθούν να αγωνιούν για την πατρίδα. Μπορούν να αισιοδοξούν ότι η Ελλάδα αλλάζει έστω και επίπονα;
Το παράδειγμα της Κρήτης πρέπει να δώσει σε όλους μας ένα μάθημα. Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες, υπομονή και θυσίες. Με λυπεί που μέσα στην κρίση τόσο πολλοί σύγχρονοι Έλληνες χάνουμε γρήγορα την πίστη μας στο μέλλον μας. Η πίστη, το φρόνημα, αυτό που έδειξαν οι Κρητικοί πάντα, είναι το οξυγόνο της επιτυχίας, η απαραίτητη προϋπόθεση της νίκης.
Η Κρήτη κέρδισε την ένωσή της με την Ελλάδα με πείσμα και σκληρούς αγώνες και είναι σήμερα, ακόμα και μέσα στην κρίση, μια από τις πιο επιτυχημένες Περιφέρειες της Ελλάδος. Είναι βέβαιο ότι η Ομογένεια έχει όλη τη διάθεση να συμβάλλει, αλλά πρέπει και η Ελλάδα να την διευκολύνει, ιδίως στον τομέα των επενδύσεων. Γίνονται ήδη μεγάλα βήματα. Φέτος π.χ. η Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 116 θέσεις στην κατάταξη της Διεθνούς Τράπεζας ως προς την ευκολία έναρξης μιας επιχείρησης. Εμπιστευθείτε την ελληνική οικονομία και επενδύστε στη χώρα των προγόνων σας και όλοι μαζί με πίστη, υπομονή και δουλειά θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: