Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Διαπλεκόμενη διάλυση της ΔΗΜΑΡ στο όνομα των συμφερόντων και της «Ελιάς»

ΔΗΜΑΡ, ένα μικρό κόμμα που απειλείται με διάσπαση ή μαζικές αποχωρήσεις στελεχών. Ταλανίζεται από διαφορετικές απόψεις ακόμη και σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την Συγκυβέρνηση. Το Σαμαρά δηλαδή! Η μισή ΔΗΜΑΡ λέει ...

ναι σε Σαμαρά και Βενιζέλο και οι υπόλοιποι, δεν το συζητάνε. 
Η αντιπαράθεση είναι ζωτικής σημασίας για την ΔΗΜοκρατική ΑΡιστερά, ιδίως μπροστά στις ευρωεκλογές, όπου αναμένεται να οδηγήσουν το κόμμα του Κουβέλη, σε νέα αντιπαράθεση και πλήρη διάλυση. 
Οι βασικές συνιστώσες του κόμματος συγκρούονται στο Συνέδριο που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στο Σινέ Κεραμεικός. 
Υπό την σκιά της «Πρωτοβουλίας των 58», οι οποίοι έβλεπαν άλλο έργο στο «Σινέ Ακροπόλ» με τις ευλογίες της διαπλοκής. 
Και εδώ κρύβεται η ουσία του προβλήματος. 
Τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα απαιτούν ενίσχυση της «Πρωτοβουλίας». 
Και δεν θέλουν τη ΔΗΜΑΡ δεκανίκι, αλλά ουρά των 58. 
Εάν δεν πείθεται η προεδρική πλειοψηφία (Κουβέλης) έχουν πολλά μέσα για να διαλύσουν άλλο ένα κόμμα. Δουλειά τους είναι! 
Το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθεί η διείσδυση της διαπλοκής στο εσωτερικό της. 
Με διαφωνίες και παραφωνίες που θα αναδειχθούν δυσανάλογα από τα δελτία των οχτώ ή θα αφήσουν τις εντυπώσεις να αιωρούνται!
Και με την ανάλογη δραματοποίηση, πετυχαίνουν ακόμη καλύτερα τον στόχο τους.
Πηχυαίους τίτλους και δεδικασμένες αναλύσεις από συγκεκριμένα φερέφωνα της Συγκυβέρνησης, θα δώσουν τη χαριστική βολή. 
Στόχος η πλευροκόπηση της κουβελικής πλειοψηφίας και αργότερα τον απόλυτο έλεγχό των στελεχών. 
Η διαπλοκή έχει θέσει ως πρώτιστο στόχο την «αποσυσπείρωση» της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» που δεν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ πλέον. Θα βρουν ένα πιασάρικο όνομα, που δεν θα φέρνει περίεργους συνειρμούς ή δεν θα προκαλεί ανακατωσούρα στο στομάχι των ψηφοφόρων. 
Αν και οι ίδιοι δεν είναι σίγουροι για την επιτυχία του εγχειρήματος, θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να τους χώσουν στη Βουλή για τον έλεγχο της επόμενης μέρας. 
Και δεν θα διστάσουν να διαλύσουν τη ΔΗΜΑΡ για να πετύχουν τα σχέδιά τους. 
Εδώ ολόκληρη χώρα διάλυσε, η ΔΗΜΑΡ θα τους σταθεί εμπόδιο; 
Ακόμα και αν οι Προεδρικοί ελέγχουν πάνω από το 70% του κόμματος και θα επανεκλέξουν εύκολα τον κυρ-Φώτη στην ηγεσία ενός απόλυτα αρχηγικού κόμματος. 
Οι διαφωνούντες αναμένεται να πάρουν το δρόμο τους για τους «58» και τελικά θα μείνουν οι εντυπώσεις. Και οι εντυπώσεις μέχρι στιγμής είναι αρνητικές. Τόσο μικρό κόμμα με τόσες πολλές διαφωνίες, πολύ δύσκολα πάει μπροστά. 

[Τυπικά τα κύρια ρεύματα-συνιστώσες εντός της ΔΗΜΑΡ είναι : 
  • Οι εκσυγχρονιστές: ζητάνε επιστροφή στη Συγκυβέρνηση και κλίνουν προς τους 58. Βρίσκονται κοντά στη διαπλοκή, στον Βενιζέλο  και πολύ γρήγορα θα προσχωρήσουν στην «Ελιά». 
  • Οι αντιμνημονιακοί ή «ομάδα Πανούση»: Αυτοί βρίσκονται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούσαν π.χ. υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλης επιρροής στο εσωτερικό του κόμματος. 
  • Οι προεδρικοί ή άνθρωποι του Προέδρου Φώτη: η μεγαλύτερη ομάδα εντός της ΔΗΜΑΡ και η πιο ποικιλόμορφη, αν και σε περίπτωση διαλυτικών τάσεων πολλοί εξ’ αυτών θα πάρουν άλλους δρόμους. 
  • Οι πασοκογενείς: οι περισσότεροι εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενοι αμφισβητίες, βρήκαν στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι είδαν φως στη ΔΗΜΑΡ και μπήκαν. Είναι οι ουδέτεροι της παρέας και μιλάνε με όλες τις τάσεις, στηρίζοντας Κουβέλη] 
Σημείωση: το συνέδριο γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την επαναβεβαίωση του Κουβέλη στην προεδρία. Κάτι που πολύ λίγο ενδιαφέρει τον κόσμο. Ουσιαστικά, καθόλου. Και κάτι που ενισχύει τα σενάρια των συγκρούσεων, της διάσπασης και διάλυσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: