Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Αδιέξοδο και πάλι στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα #ouch

Oύτε βήμα δεν έγινε προς τη κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας, μετά από τη πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικας, ενισχύοντας την αίσθηση ότι μόλις και μετά βίας οι δύο πλευρές θα προλάβουν να δώσουν τα χέρια έως το τέλος του μήνα, τουλάχιστον για ...

την τύχη των αμυντικών βιομηχανιών. 
 «Ανοίξαμε όλα τα θέματα», σημείωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν υπήρξε πρόοδος υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει συμφωνία. 
Αυτό ήταν και το κλίμα που μετέφερε ο Γ. Στουρνάρας στον Α. Σαμαρά, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση των συζητήσεων και για το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών. 

Υπό τη βαριά σκιά της πληροφορίας περί ερωτήματος της Τρόικας για το τι μπορεί να αποφέρει δημοσιονομικά το «πάγωμα» στην έκδοση νέων συντάξεων για ένα έτος- που διαψεύστηκε επισήμως και ανεπισήμως από τα συναρμόδια υπουργεία- οι δύο πλευρές συζήτησαν για το δημοσιονομικό «κενό» χωρίς όμως να πείθει ο ένας τον άλλο για το «βάθος» του. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο νέο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα φτάσει στη Βουλή με πολλούς αστερίσκους από τη Τρόικα, για το ύψος της εισπραξιμότητας του. 
Ειδικότερα, οι επικεφαλής της Τρόικας ζήτησαν διευκρινίσεις επί των εκτιμήσεων που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών για έσοδα 2,650 δις ευρώ, ζητώντας ουσιαστικά διευκρινίσεις για τα στοιχεία πάνω στα οποία έχει βασιστεί το οικονομικό επιτελείο. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι επί του παρόντος η Τρόικα επιμένει ότι ο νέος Φόρος ως έχει, δημιουργεί μια «τρύπα» τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το ΓΛΚ θα πρέπει να βρει πώς θα καλύψει περίπου 200 εκατ. ευρώ, πέρα από τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν καλυφθεί με το «ψαλίδισμα» του ΠΔΕ. 
Όσον αφορά, δε, στη τύχη του ΦΠΑ στην εστίαση, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το θέμα θα κλείσει λίαν συντόμως, με βάση στοιχεία που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ωστόσο το ΔΝΤ έχει ήδη εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις, εκτιμώντας μάλιστα ότι εάν ο συντελεστής παραμείνει στο 13%, θα δημιουργηθεί «τρύπα» 300 εκατ. Ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: