Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αργεί η δίκη σου με ευθύνη των δικαστών; Θα αποζημιωθείς!

Τη «χαμένη» τιμή της Δικαιοσύνης επιχειρεί να σώσει το αρμόδιο υπουργείο, με μία νομοθετική πρωτοβουλία που προβλέπει ακόμη και χρηματική αποζημίωση στους διαδίκους, εάν κριθεί ότι οι ...

δικαστές υπερέβησαν τον εύλογο χρόνο για να βγάλουν μία ποινική ή πολιτική απόφαση.
Το πρόβλημα των αργών ρυθμών της Δικαιοσύνης στη χώρα μας δεν είναι καινούργιο, ωστόσο το καμπανάκι του κινδύνου χτυπάει εδώ και αρκετά χρόνια, αφού οι ποινικές υποθέσεις τελεσιδικούν μετά από 10 ή ακόμη και 12 χρόνια...
 
Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν πλέον αποκτήσει συστημικό χαρακτήρα, με τη χώρα μας να καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του εύλογου χρόνου της δίκαιης δίκης, επιδικάζοντας μεγάλα ποσά ως αποζημιώσεις στα «θύματα» των καθυστερήσεων.
 
Αυτό το κακό πρόσωπο της χώρας δημιουργεί σκιές στα μάτια των εταίρων, τις οποίες το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί τώρα να «απαλύνει», ώστε να μην αναγκάζονται οι Έλληνες πολίτες να φθάνουν μέχρι το Στρασβούργο, αλλά να έρχεται η ίδια η Πολιτεία να θεραπεύει το πρόβλημα, κρίνοντας διαμέσου των δικαστών εάν πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις και παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έτσι, με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι:
 
  • Αίτηση για αποζημίωση μπορούν να καταθέσουν όλοι οι διάδικοι, δηλαδή και ο μηνυτής αλλά και ο μηνυόμενος, οι ενάγοντες αλλά και οι εναγόμενοι, εάν κρίνουν ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης που έχουν εμπλακεί.
  • Η προσφυγή υπογράφεται από δικηγόρο και κατατίθεται μέσα σε 5 μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης. Ο δικαστής που θα τη χρεωθεί, θα πρέπει να έχει βγάλει απόφαση για την αποζημίωση μέσα σε 2 μήνες.
  • Εάν ο δικαστής κάνει δεκτή την προσφυγή, θα είναι εκείνος που θα αποφασίζει το ύψος του ποσού ή, εναλλακτικά, θα μπορεί να επιδικάζει υπέρ του «κερδισμένου» αυξημένη δικαστική δαπάνη.
  • Σε περίπτωση που προσφύγει κατηγορούμενος –ο οποίος καταδικάστηκε– και ο δικαστής κρίνει ότι πράγματι άργησε η απόφασή του, μπορεί ακόμη και να του μειώσει την ποινή, γεγονός που σύμφωνα με το ΕΔΑΔ συνιστά επαρκή ικανοποίηση για την όποια παραβίαση του εύλογου χρόνου.
 
Προσφυγές κατά της Ελλάδας
 
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν σήμερα περισσότερες από 250 προσφυγές κατά της Ελλάδας, εκ των οποίων περισσότερες από 50 αφορούν ποινικές υποθέσεις, ενώ πάνω από 70 είναι οι προσφυγές που αφορούν πολιτικές δίκες. Οι διαδικασίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι επίσης χρονοβόρες, με τις προσφυγές σε βάρος της Ελλάδας να ξεπερνούν τις 100.
 
Μετά τις πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας, η χώρα μας όφειλε να συμμορφωθεί στους ευρωπαϊκούς κανόνες ψηφίζοντας νόμο για την επιδίκαση αποζημιώσεων μέχρι τον Ιούλιο του 2013 για τα ποινικά δικαστήρια και μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 για τα πολιτικά. Αν και το ΕΔΑΔ αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει προσπάθειες επιτάχυνσης των ρυθμών της Δικαιοσύνης, φαίνεται ότι πρέπει να προσπαθήσουμε και άλλο... Μόλις που προλαβαίνουμε...
 
Χρειάζονται βαθιές τομές
 
Δικαστές και νομικοί υποστηρίζουν ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία ήταν μεν υποχρέωση της χώρας, ωστόσο δεν θα λύσει το πρόβλημα της απονομής της Δικαιοσύνης, η οποία νοσεί και θέλει βαθιές τομές για να λειτουργήσει σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Αποποινικοποίηση δεκάδων αδικημάτων, έλεγχος ώστε να κριθεί εάν μία υπόθεση πρέπει να φθάσει στο ακροατήριο, αλλά και κίνητρα στο δικαστή (είτε αυτά είναι οικονομικά ή αφορούν στην προαγωγή του) και, βέβαια, βαθύτερη και ποιοτικότερη επιθεώρηση από τους αρεοπαγίτες είναι μερικές από τις λύσεις που προτείνουν για να προχωρήσει η Δικαιοσύνη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, πάντως, όσα νομοσχέδια και αν πέρασαν, δεν βελτίωσαν την εικόνα της ταχύτητας...

http://www.tokarfi.gr/article.php?id=7126 

Δεν υπάρχουν σχόλια: