Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Σαξές Στόρια: Βυθίζεται στη φτώχεια η χώρα

Μικρομεσαίοι και φτωχά στρώματα, τα μεγαλύτερα θύματα των μνημονίων. 
Η τρόικα γνώριζε το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργούσαν τα μέτρα γι’ αυτό και πριν αυτά καν εφαρμοστούν επέβαλε τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 
 →Στοιχεία-σοκ παρουσιάστηκαν στην ...

ημερίδα που οργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής 
Το 23% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 2,5 εκατ. πολίτες ζουν σήμερα κάτω από τα όρια της φτώχειας 
Η συντριπτική πλειονότητα των ανέργων είναι χωρίς δουλειά πάνω από 12 μήνες Τα μεσαία και φτωχά στρώματα αποτελούν τα πραγματικά θύματα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η φτώχεια εξαπλώνεται σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, ενώ η ανεργία «μετακομίζει» από την ύπαιθρο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με τίτλο «Πόσο δίκαιη είναι η κατανομή των βαρών στη δημοσιονομική προσαρμογή» που διοργάνωσε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. 

 * Σε αυτήν ο αν. καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σταύρος Ζωγραφάκης, σημείωσε ότι «έχουν αυξηθεί κατά 350.000 οι φτωχοί στην Ελλάδα ενώ η κατάσταση που παρουσιάζουν οι αριθμοί για τη φτώχεια είναι ωραιοποιημένη». 
Πολύ χειρότερη 
«Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ χειρότερη», είπε και επισήμανε ακόμη ότι έχουν μειωθεί κατά 600.000 στη διάρκεια της κρίσης αυτοί που έχουν μηναίο εισόδημα άνω των 1.000€, ενώ με βάση ένα «δείκτη απόγνωσης», που δημιούργησε η ερευνητική του ομάδα, από το 0,19 που βρισκόταν η Ελλάδα πριν από την κρίση, έχει ανέβει πλέον στο 0,40 (με κλίμακα από το 0 έως το 1, όπου 1 είναι η απόλυτη απόγνωση, δηλαδή άνεργοι που δεν έχουν το παραμικρό εισόδημα). 
 * Ο αν. καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Μάνος Ματσαγγάνης, ανέφερε ότι οι μισθοί σήμερα έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα του 10% πιο κάτω από αυτά του έτους 2000, ενώ η αύξηση των μισθών τη δεκαετία 2000-2009 ήταν 23%. 
Εκανε λόγο για σημαντική αύξηση ανισοτήτων, καθώς, όπως είπε, το πλουσιότερο 20% των Ελλήνων είναι σήμερα 7 φορές πιο πλούσιο από το φτωχότερο 20% του πληθυσμού, ενώ πριν από την κρίση ήταν «μόνο» 5 φορές πιο πλούσιο. Επισήμανε ακόμη ότι, ενώ το 2008 είχαμε μια «ανεργία σκανδιναβικού τύπου», σήμερα η ανεργία συχνά ταυτίζεται με τη φτώχεια. 
«Η συντριπτική πλειονότητα των ανέργων δεν έχουν δουλειά για πάνω από 12 μήνες, ενώ μόνο το 15% από αυτούς λαμβάνει επίδομα ανεργίας», ανέφερε ο κ. Ματσαγγάνης και συμπλήρωσε: «Παλιά οι φτωχοί ήταν κυρίως ηλικιωμένοι και έμεναν στην ύπαιθρο. Σήμερα οι φτωχοί είναι άνεργοι στις πόλεις, έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, έχουν οικογένεια και παιδιά, ενώ είναι 56% φτωχότεροι από ότι ήταν οι φτωχοί προ κρίσης». 
 * Από την πλευρά του, ο ερευνητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν 2,5 εκατ. άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 23% του πληθυσμού. «Αλλο ένα 36% ή 3,8 εκατ. άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, δηλαδή βιώνουν υλικές στερήσεις ή/και παροδική εργασία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κατέχει τη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. των 28 για τη φτώχεια. 
Παράλληλα, η χώρα μας έχει και τη χειρότερη θέση από τις χώρες του ΟΟΣΑ σε ποσοστό ατόμων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, καθώς αυτοί είναι μόνο το 34%. 

* Στοιχεία που καταδεικνύουν τη φορολογική υπερβολή παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Γεωργία Καπλάνογλου.
 Προ κρίσης (2008), ο συνολικός φόρος στη λιανική τιμή του ποτού ήταν 44%, στη βενζίνη 47% και στα τσιγάρα 73%. Σήμερα, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης έχουν διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα στα ποτά ο φόρος να ανέρχεται στο 62% της λιανικής τιμής, στη βενζίνη 59% και στα τσιγάρα 84%. 
Οπως είπε, οι έμμεσοι φόροι πληρώνονται κυρίως από τα φτωχότερα στρώματα, με αποτέλεσμα η αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης να έχει γίνει είδος πολυτελείας, ενώ οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις μέσα στην κρίση έπληξαν τα μεσαία νοικοκυριά, όπως π.χ. με τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης που τριπλασιάστηκε. 
Η κ. Καπλάνογλου σημείωσε ακόμη ότι οι έμμεσοι φόροι συνεισφέρουν μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος: η φορολογία εταιρειών αποφέρει 1,5 δισ. ετησίως, οι φόροι περιουσίας 3 δισ., οι φόροι πετρελαιοειδών 6 δισ., ο φόρος εισοδήματος 8 δισ. και ο ΦΠΑ 16 δισ.

 * Ο Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφέρθηκε κυρίως στο συνταξιοδοτικό σύστημα και υπογράμμισε ότι «οι συνεχείς περικοπές διαψεύδουν τους ισχυρισμούς περί βιωσιμότητας». «Κινούμαστε έχοντας πετάξει το… GPS από το παράθυρο» επισήμανε και πρόσθεσε πως πρέπει να αποκατασταθεί η σιγουριά στους συνταξιούχους. 

 * «Το δικό μας κοινωνικό κράτος αύξησε πολύ τις δαπάνες του τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πήγαν όλα στις συντάξεις», σχολίασε μεταξύ άλλων η Αντιγόνη Λυμπεράκη από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το γνώριζαν… Σε άλλο σημείο της ημερίδας και αναφερόμενος στους δανειστές, ο κ. Ζωγραφάκης σημείωσε ακόμη ότι «η τρόικα γνώριζε το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν πριν ακόμη εφαρμοστούν τα μέτρα και γι’ αυτό τον λόγο επέβαλαν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». 
«Εμείς αργήσαμε όμως 2,5 χρόνια να το νομοθετήσουμε και 4 χρόνια για να το υλοποιήσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Ματσαγγάνης. «Η ιστορία δείχνει ότι όταν τελειώνουν οι κρίσεις, οι φτωχοί έχουν γίνει φτωχότεροι και οι πλούσιοι, αν δεν έχουν γίνει πλουσιότεροι, έχουν τουλάχιστον διατηρήσει το καθεστώς τους», παρατήρησε ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Θανάσης Παπαϊωάννου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: