Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αποκτά blog

Ο Παπαδιαμάντης αποκτά μπλογκ! Θα ενταχθεί στη νέα ιστοσελίδα της ΕΠΣ που θα λειτουργεί σύντομα στη διεύθυνση www.papadiamantis.net
«Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια ...

ζωντανή ιστοσελίδα που θα περιλαμβάνει έργο του Παπαδιαμάντη, παλαιότερες μελέτες για τον Παπαδιαμάντη (πολλές από τις οποίες έχουν ψηφιοποιηθεί από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών), νεότερες μελέτες (εφόσον οι συγγραφείς μας παραχωρήσουν το copyright), φωτογραφίες και πορτρέτα του συγγραφέα, ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις, και ενδεχομένως μπλογκ. 
Αυτή η ηλεκτρονική βάση βιβλίων και πολυμέσων νομίζουμε ότι θα βοηθήσει τους φοιτητές, τους ερευνητές και θα προαγάγει τη μελέτη του Παπαδιαμάντη στους νέους (και δύσκολους) καιρούς». 
Στο μπλογκ θα μπορούν να αναρτούν σημειώματα τα μέλη της ΕΠΣ, διευκρινίζει η ίδια, καλώντας με άλλα λόγια τα παλαιότερα μέλη να δραστηριοποιηθούν και τους νέους ανθρώπους που αγαπούν τον Παπαδιαμάντη να γίνουν μέλη της ΕΠΣ. 
Σήμερα, με το πλεονέκτημα της χρονικής απόστασης, κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Παπαδιαμάντης δεν αγαπήθηκε από αναγνώστες και κριτικούς. 
«Ένας συγγραφέας που δεν κατόρθωσε να εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων ενόσω ζούσε, διαθέτει σήμερα κριτική έκδοση "Απάντων", μια διογκούμενη βιβλιογραφία, πολλές διδακτορικές διατριβές αφιερωμένες στο έργο του, ένα περιοδικό αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτόν ("Παπαδιαμαντικά Τετράδια"), και μια Εταιρεία που σκοπό έχει τη μελέτη και τη διάδοση του έργου του με διάφορες εκδηλώσεις». 
Με μπλογκ ή χωρίς, πάντως, συστήνουμε τον Παπαδιαμάντη στους νέους ανεπιφύλακτα, κυρίως στους νέους διηγηματογράφους και δη στους ηθογράφους των αστικών κέντρων της κρίσης που πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό. Δεν ήταν άμεμπτος, στα εκατό και πλέον διηγήματα που έγραψε υπάρχουν μέτρια και ορισμένα κακά, παραμένει όμως στο σύνολό του, εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του, θεματικά επίκαιρος και συγγραφικά γόνιμος, ένας εξ αποστάσεως δάσκαλος δημιουργικής γραφής που έχει πολλά να δώσει - ας τον δούμε και από αυτήν την οπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: