Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Οι γκρίζες ζώνες του νέου προϋπολογισμού που φέρνουν... αναθεώρηση και νέα μέτρα, σύντομα #bloody_success

Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τον προϋπολογισμό για το 2014 εν μέσω διαφωνιών και, κυρίως, απουσίας συμφωνίας με την Τρόικα. 
Δεδομένου ότι ορισμένα σημεία ενδέχεται να εξεταστούν εκ νέου όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπρόσωπους των δανειστών, αλλά και να ...

εγκριθεί ο προϋπολογισμός από την Ευρώπη, υπάρχουν ορισμένες γκρίζες ζώνες που αναμένεται να συζητηθούν. 
 Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» υπάρχουν τρία σημαντικά «θολά» ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να οδηγηθούν προς αναθεώρηση το επόμενο έτος. 
Αναλυτικά: 
  1. Δραστική περικοπή επιχορηγήσεων κατά 1,7 δισ. στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ στον τομέα της υγείας. Ο προϋπολογισμός είναι σαφής και προβλέπει ότι τα Ταμεία θα λάβουν ετήσια επιχορήγηση που θα είναι κατά 1,7 δισ. ευρώ μικρότερη της φετινής. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει σημαντικές περικοπές, αλλά όπως φαίνεται δεν αρκούν για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προτείνει μια σειρά παρεμβάσεων που στοχεύει, όμως, κυρίως στην αύξηση των εσόδων και όχι στη μείωση των δαπανών. Η τρόικα πάντως δεν πείθεται και ζητάει περισσότερα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις προβλέψεις για αύξηση των εσόδων. Δεν αποκλείεται ακόμη το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επιπλέον μειώσεις δαπανών. Από την άλλη πλευρά, ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι οι αποδόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα αυξηθούν το 2014 στο 1 δισ. ευρώ από 794 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κλείσουν φέτος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα νοσοκομεία θα έχουν το 2014 στη διάθεσή τους 528 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2013. Και αυτό αναμένεται να επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει και ο ΕΟΠΥΥ, καθώς μέσα στο 2014 θα λάβει 334 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι φέτος. 
  2. Υπουργείο Οικονομικών και τρόικα έχουν συμφωνήσει ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος ανάπτυξης ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης. Η πρόβλεψη για αναιμική ανάπτυξη κατά 0,6% της οικονομικής δραστηριότητας βασίζεται στην αύξηση των επενδύσεων κατά 5,3% και των εξαγωγών κατά 4,6%. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. 
  3. Ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο -ύστερα από τρία χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής- είναι άγνωστο εάν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην καταβολή 2,4 δισ. ευρώ επιπλέον φόρων (σε ακίνητα και εισόδημα) το 2014. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: