Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ολανδρέου : ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας. Γιατί άραγε;

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το ποσοστό αποδοχής του Ολάντ δεν ξεπερνά το 26%, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό από τότε που η εταιρεία δημοσκοπήσεων BVI άρχισε να ...

καταγράφει τη δημοτικότητα των προέδρων.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian παραθέτει τους δέκα πιθανούς λόγους που ο Ολάντ έχει πέσει στη δυσμένεια των γάλλων ψηφοφόρων. 
  1. Η παγίδα του φόρου του 75% (το μέτρο κρίθηκε αντισυνταγματικό και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Ο Ολάντ έχασε). 
  2. Δεν θέτει σωστά τις προτεραιότητές του (έθεσε ως πρώτη προτεραιότητά του το νομοσχέδιο υπέρ των γάμων ομοφυλοφίλων. Εξοργίζοντας τους πάντες. Οι Γάλλοι θα προτιμούσαν να προηγείται το θέμα του ελλείμματος του προϋπολογισμού, της ανεργίας και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων). 
  3. Η σύγκρουση είναι δουλειά του προέδρου της Γαλλίας και όχι ο συμβιβασμός (Ο Ολάντ αποφεύγει με κάθε τρόπο τις  αντιπαραθέσεις και κυνηγά να συμβιβαστεί με όλους και όλα)
  4.  Είναι αναποφάσιστος (οι συνεργάτες του λένε ότι ποτέ δεν γνωρίζουν τί πραγματικά σκέφτεται και ότι οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις είναι είτε «oui» είτε «oui oui»). 
  5. Δεν δείχνει ικανός να χαλιναγωγήσει τις «φατρίες» μέσα στο κόμμα του 
  6. Είναι πολύ φυσιολογικός και υπερβολικά «νορμάλ» (ίσως και βαρετός) 
  7. Έχει έναν αδύναμο πρωθυπουργό. Ο Ζαν Μαρκ Ερό, ο πρώην δήμαρχος της Νάντης, δεν έχει κανέναν έλεγχο στην ανεξέλεγκτη κυβέρνησή του και μοιάζει εξαντλημένος από το πρωθυπουργικό αξίωμα. 
  8. Δεν έχει επικοινωνιακά χαρίσματα 
  9. Δεν είναι πια ο εαυτός του. Δεν κάνει πλέον χιούμορ και μοιάζει άκαμπτος σαν σκουπόξυλο. 
  10. Δεν μετρίασε τις υπαρξιακές ανησυχίες των Γάλλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: