Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Πανικός στο Μαξίμου. Με 3,3% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ! [palmos-analysis]

Κατά 3,3 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση που διενεργεί κάθε μήνα η Palmos Analysis για το Tvxs. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 22%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει το 18,7%. Στην τρίτη θέση ...

παραμένει η Χρυσή Αυγή με 8,3%, εμφανίζοντας μικρή άνοδο στο ποσοστό της. 
Τρίτο κόμμα παραμένει η Χ.Α, με ποσοστό 8,3%, κατά μία μονάδα δηλαδή ενισχυμένη σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 6ης Οκτωβρίου. 

Σημειώνεται ότι η παρούσα δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τη δολοφονική επίθεση στο Ν. Ηράκλειο. 

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, οι ΑΝ.ΕΛ με 3,8%, το ΚΚΕ με 3,7%, και η ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 1,8%. 

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής -με την προσθήκη των αναποφάσιστων και την αναγωγή επί των εγκύρων- ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 30,5%, αφήνοντας δεύτερη τη ΝΔ με 26,5%, με διαφορά δηλαδή 4 μονάδων. 

Είναι η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει άνετη επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ. Και έρχεται βαρύς χειμώνας που σημαίνει ότι η διαφορά πρόκειται να παγιωθεί και να διευρυνθεί! Στις εκλογές του Μαϊου αναμένεται να βυθιστεί το καράβι της Συγκυβέρνησης, ενώ το ίδιο το Μαξίμου φοβάται το "τυχαίο γεγονός" που μπορεί να ανάψει το φυτίλι για συντομότερη πτώση της κυβέρνησης! 

 Ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης 

Παράσταση νίκης - Καταλληλότερος πρωθυπουργός 
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 41% έναντι της ΝΔ (40%). Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 37%. «Κανένα από τους δύο» απάντησε το 31%, και τον Αλέξη Τσίπρα το 30%. 

 Η κυβερνητική θητεία 
 Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα για την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας. Το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να την εξαντλήσει, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 44%. 

 Η πολιτική της κυβέρνησης δεν οδηγεί σε έξοδο από το μνημόνιο 
 Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το μνημόνιο, απαντά το 74%. Ανύπαρκτη θεωρεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54%) τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Στην ερωτήση για το πόσο αποτελεσματική θα ήταν διαπραγμάτευση με την τρόικα αν υπήρχε σήμερα μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 36% απαντά «λιγότερο αποτελεσματική», το 30% «το ίδιο αποτελεσματική» και το 25% «περισσότερο αποτελεσματική». 

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων 
Για το νέο «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων», το 64% (53+11%) των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι θα είναι δικαιότερος από τους υφιστάμενους φόρους ακινήτων, ενώ το 66% (58+8%) διαφωνεί με τη φορολόγηση αγροτικών εκτάσεων και οικοπέδων. Παράλληλα, το 54% (45+9%) θεωρεί ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων μονιμοποιεί το «χαράτσι». 

Υποψηφιότητα Τσίπρα στην Κομισιόν 
Θετικά βλέπουν οι περισσότεροι πολίτες, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα σε υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστερός. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ενισχύει το ηγετικό προφίλ του (76%), καθώς και ότι αποτελεί επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ (73%), ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι ενισχύει τη διεθνή θέση της χώρας (49%), ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 40%. 

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Υπόθεση υποβρυχίων 
Σχετικά με το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την υπόθεση των υποβρυχίων η συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστό 77%, θεωρεί ότι πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή από τη Βουλή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: