Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Η εκλογή Σαμαρά ....... για τη Ν.Δ. θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτικό αδιέξοδο.

Παγωμάρα…
Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΓΙΑ ΤΟΝ Αντώνη Σαμαρά η 29η Νοεμβρίου είναι προσωπικός θρίαμβος. Για τη Ν.Δ. όμως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτικό αδιέξοδο. Και για τη χώρα αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό.
ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ από το τρίτο. Ο Σαμαράς προκαλεί παγωμάρα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο που δίνει τη νίκη- μια στο ΠΑΣΟΚ, μια στη Ν.Δ. Οι λόγοι είναι γνωστοί και ανάγονται στην περίοδο 1990-93, όταν η ελληνική συντηρητική παράταξη εκτροχιάστηκε και διασπάστηκε, βάζοντας την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες. Μια από αυτές, το Μακεδονικό, συνεχίζεται. Άπαξ και επέστρεψε στην πολιτική σκηνή, ο Αντώνης αποφεύγει τα εξωτερικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί πια. Στα οικονομικά κινείται στον αστερισμό ενός κλασικού δεξιού λαϊκισμού. Για να είμαστε δίκαιοι, τα ίδια έκανε και ο απελθών Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το αποτέλεσμα όμως είναι η δημοσιονομική εκτροπή της Ελλάδας.
ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ του Σαμαρά, η βάση της Ν.Δ. επέλεξε …

έναν κλασικό δεξιό υποψήφιο. Έτσι πολιτεύθηκε άλλωστε ο Αντώνης από τις 4 Οκτωβρίου, επιλέγοντας ήπιους τόνους και δείχνοντας τακτική ευελιξία.
Το μπλοκ των υποστηρικτών του συνιστά πολιτικό αμάλγαμα. Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Μαρκόπουλος και Σία συνιστούν επαρκές επιτελείο για να στελεχωθεί η Ρηγίλλης; Αμφίβολο. Ο Σαμαράς αντιμετωπίζει το κλασικό δίλημμα κάθε νικητή. Θα διοικήσει με αυτούς που έδωσαν πλάι του τη μάχη της 29ης Νοεμβρίου; Ή, όπως συχνά συμβαίνει, με τους αντιπάλους; Δύσκολα όμως μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ο Σουφλιάς του Αντώνη θα είναι η Ντόρα. Ή ότι ο Σαμαράς θα δώσει τα κλειδιά του κόμματος στον Μεϊμαράκη. Και τι θα γίνει με τα υπολείμματα του Καραμανλισμού; Η σύνθεση είναι το διακύβευμα του Συνεδρίου που έχει υποσχεθεί ο Αντώνης.
ΓΙΑ ΤΟΝ νέο αρχηγό της Ν.Δ., η νέα χρονιά έχει διλήμματα και κινδύνους. Θα συναινέσει σε επανεκλογή Παπούλια τον Μάρτιο ή θα προσπαθήσει να επιβάλει άλλο πρόσωπο στην Προεδρία; Το λογικό είναι ο Αντώνης να μη βιαστεί να πάει σε εκλογές. Ούτως ή άλλως, έχει τις δημοτικονομαρχιακές του 2010, που θα είναι το πρώτο του κρας τεστ. Αν η Ν.Δ. βρεθεί χαμένη και στους τρεις μεγάλους δήμους- όπως περιμένουν πολλά στελέχη της- ο Σαμαράς θα πρέπει να διαχειριστεί τα σπασμένα.
ΦΥΣΙΚΑ, ΟΛΑ αυτά είναι αναλύσεις επί χάρτου. Η πολιτική παραμένει απρόβλεπτη- όπως αποδεικνύει και η εκλογή Σαμαρά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Exastal κόψε τη μαλακία και σοβαρέψου. Η στηρίζεις τον πρόεδρο και τη Ν.Δ ή άντε και γαμίσου και φυγε. Αν δεν καταλαβαίνεις το αποτέλεσμα των εκλογών και εσύ και κάποιοι άλλο δεν σεβεστε την ψήφο 780.000 ατόμων είστε κομπλεξικοί μαλάκες και το κόμμα δεν σας χρειάζεται...
Αν έχετε πρόβλημα αντίληψης άντε και στο νηπιαγωγείο να μάθετε τι σας γίνεται. Εσωκομματική αντιπολιτευση μετα την ψήφο της βάσης δεν γίνεται. ΒΑΛΤΕ ΜΥΑΛΌ Η ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΟ.