Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ανδρέας Κουτούπης:"Με έδιωξαν λόγω κομματικής προέλευσης"

Μια ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου την Τρίτη ήταν αρκετή για να αλλάζει τη ζωή ενός ανθρώπου, που τα τελευταία 24ωρα προσπαθεί να γλιτώσει από το δράμα της αρνητικής δημοσιότητας. Ο λόγος για το νεαρό οικονομολόγο Ανδρέα Κουτούπη, ο οποίος έγινε «διάσημος» στο πανελλήνιο μόλις η κυβέρνηση «ανακάλεσε» την τοποθέτησή του από τη θέση του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών με το επιχείρημα ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε καταφερθεί με υβριστικές αναφορές εναντίον του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου υπήρχε ένα ζήτημα ηθικής τάξεως. Ασφαλώς, ο 35χρονος οικονομολόγος ουδέποτε είχε φανταστεί ότι κάποια αποσπάσματα μιας φιλικής συζήτησης που είχε κάνει με διάθεση αστεϊσμού πριν από τις εκλογές στο facebook θα αποτελούσαν «τεκμήριο» για την εξαγωγή αρνητικών συμπερασμάτων ως προς το χαρακτήρα του και την ηθική του υπόσταση. «Δεν είναι και λίγο να ξυπνάς την επόμενη ημέρα και να ακούς ότι είσαι “χυδαίος υβριστής” ή “λαμόγιο” και να πρέπει να αποδείξεις το ακριβώς αντίθετο σε συγγενείς, φίλους και συναδέλφους» ανέφεραν στην «Απογευματινή» άνθρωποι που τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται στο πλευρό του νεαρού οικονομολόγου, ο οποίος προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της απρόσμενης δημοσιότητας. Στο σπίτι του η τηλεόραση είναι κλειστή.
Αποφεύγει να σηκώσει το κινητό του τηλέφωνο και μιλάει μόνο με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Την προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook την έχει καταργήσει και από τη δουλειά του έλαβε δίμηνη άδεια. Τα όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες ότι η επιλογή του για τη θέση του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ ήταν αποτέλεσμα προσωπικών «κονέ» που είχε με πρόσωπα της κυβέρνησης, όπως τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Παμπούκη, καθώς επίσης και το σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου Κ. Θέο, είναι εκτός πραγματικότητας. Για όλα αυτά ο Ανδρέας Κουτούπης ανοίγει σήμερα για πρώτη φορά τα χαρτιά του στην «Απογευματινή» με την ελπίδα ότι η περιπέτεια του θα τελειώσει εδώ και ο ίδιος θα βρει την επαγγελματική και προσωπική του ηρεμία.
Είναι άδικο να ενοχοποιείται η διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την πλήρωση των θέσεων στις γενικές και ειδικές γραμματείες. Η προσωπική μου απόφαση να στείλω βιογραφικό δεν συνδέεται με γνωριμίες του παρασκηνίου, όπως ειπώθηκε και γράφτηκε. Τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου δεν τον γνώριζα και δεν με γνώριζε προσωπικά. Η αλήθεια είναι ότι αρχικώς δεν είχα πιστέψει στην αξιοπιστία της εν λόγω διαδικασίας, αλλά επειδή ακούγοντας τις επίμονες διακηρύξεις της κυβέρνησης περί ανοιχτών και διάφανων επιλογών το θεώρησα πρόκληση και θέλησα να δοκιμάσω τις δυνατότητές μου» δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Απογευματινή».
Είναι γεγονός ακόμα και οι φίλοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους συνομιλούσε το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν πειστεί για το «αξιόπιστο της αξιολόγησης», γεγονός που θα μπορούσε να το διαπιστώσει κανείς εάν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για τα όσα έγραφαν στο f.b. Εκείνο που τον έχει στεναχωρήσει από την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα είναι η ηθική του απαξίωση. «Εκείνο που με στεναχωρεί δεν είναι η απώλεια μιας δημόσιας θέσης, που άλλωστε ποτέ δεν την περίμενα και δεν την είχα ανάγκη, αλλά το γεγονός ότι στο πρόσωπό μου στήθηκε ένας απίστευτος χορός παραπληροφόρησης με σκοπιμότητες ξένες προς την έως τώρα επαγγελματική μου προσπάθεια και καταξίωση, που πρώτα απ’ όλα με προσέβαλε ως άνθρωπο, τροφοδότησε αμφιβολίες για την ηθική μου υπόσταση, πλήγωσε την οικογένειά μου, και εν τέλει με οδήγησε σε σκέψεις για το εάν τελικά αξίζει κανείς να έχει δικαίωμα να κριθεί αξιοκρατικά και με βάση τα προσόντα του στις ευκαιρίες που μπορεί να δώσει κάποια στιγμή η πολιτεία σε νέους ανθρώπους, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης» θα πει σε δικούς του ανθρώπους.
Εξ όσων μπορέσαμε να αντιληφθούμε ο Aνδρέας Κουτούπης είναι πεπεισμένος ότι δεν «πλήρωσε» τις συζητήσεις που έκανε υπό μορφήν «χιούμορ» σε ανύποπτο χρόνο στο facebook, αλλά επειδή μετά την ανακοίνωση του ονόματός του υπήρξαν αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και κυρίως από τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής παράταξης στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπου ο ίδιος στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. «Το facebook ήταν το πρόσχημα, η αιτία ήταν η αντίθετη κομματική του προέλευση!».
Απογευματινή

2 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Το επαγγελματικό who is who του Α. Κουτούπη

Εκπαίδευση: BSc (Honors), MSc (Internal Auditing and Management), PhD (Corporate Governance and Internal Controls)
Ο Ανδρέας Κουτούπης είναι ανώτερος διευθυντής (Senior Manager) στο Τμήμα Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου της PricewaterhouseCoopers Ελλάδος (υπεύθυνος για την παροχή υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου σε εταιρείες που ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα (κυρίως τράπεζες).
Eίναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου), του Διεθνούς Συνδέσμου κατά της Απάτης (ACFE), του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης (HACFE), του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων), καθώς επίσης και εκπρόσωπος του ΕΙΕΕ στο Φορέα Διαβούλευσης για την προστασία από το Ξέπλυμα Χρήματος. Ο Ανδρέας Κουτούπης είναι πιστοποιημένος σε Ελέγχους Ποιότητας Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου από το Διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών.
Από το Μάρτιο του 2003 διδάσκει εσωτερικό έλεγχο στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Επίσης, εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής Λογιστικής στο τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας (σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80). Το 2005 έλαβε το Michael J. Barett Award από το Institute of Internal Auditors (The IIA-Inc.), ενώ το 2006 έλαβε βραβείο για τη διδακτορική του διατριβή από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών της Ιταλίας στο 4° Ακαδημαϊκό Συνέδριο για την Εταιρική Διακυβέρνηση και τον Εσωτερικό Έλεγχο που διοργάνωσε το Cass Business School, London-UK. Τέλος, έχει τιμηθεί με αρκετές διακρίσεις-βραβεία τόσο για τα ακαδημαϊκά όσο και για τα επαγγελματικά του επιτεύγματα.

Ανώνυμος είπε...

Mια μήνυση εναντίων όσων πρόσβαλαν την ηθική του κ. Κουτούπη δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο