Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Διευκρινήσεις ....

Φίλοι μου,

Όπως έχετε καταλάβει τις τελευταίες μέρες αδυνατώ να μετέχω στην μπλογκόσφαιρα και να αναρτώ τις απόψεις μου για τα τεκταινόμενα. Τουλάχιστον με τον ρυθμό που σας είχα συνηθίσει. Ένας βασικός λόγος είναι ότι δέχτηκα να γίνω διαχειριστής του επίσημου site του Δήμου μας …… Δήμου Γεροποτάμου. Έχω αναλάβει να συγκεντρώσω ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία όλων των δημοτικών διαμερισμάτων αλλά και των μοναστηριών της περιοχής. Πολύ πιο χρήσιμο και εποικοδομητικό νομίζω. Η προσπάθεια ξεκίνησε αν και είναι απαραίτητη περαιτέρω διασταύρωση στοιχείων που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μια και απαιτεί όλη την προσοχή μου.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί δύο μόνο δημοτικά διαμερίσματα εκ των δεκαέξι(Σισών και Αγίου Μάμαντος [Όπου υπήρξαν ήδη διαφωνίες για τον τόπο της εκτέλεσης κατοίκων της περιοχής (23 εκ των οποίων, από τον Αβδελά(οικισμό του Αγίου Μάμα) και 7 από τον Άγιο Μάμα) από τους Γερμανούς στις 4 και 5 Σεπτέμβρη του 1943] και ένα μοναστήρι από τα οχτώ της περιοχής(… Μονή Βωσάκου, νομίζω είναι πολύ καλή η εισαγωγή μου). Εάν συνυπολογίσω και τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να ερευνήσω (για τις παραδόσεις, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, τις φωτογραφήσεις, τους τοπικούς θρύλους, τα τοπικά παραμύθια) υπολογίζω ότι χρειάζομαι άνω του διμήνου για να μπορώ να πω ότι τουλάχιστον έγινε το πρώτο βήμα.

Χρόνος ιδανικός για να απέχω από το παρόν ιστολόγιο ή τουλάχιστον να περιοριστώ μόνο σε αναδημοσιεύσεις από άλλα ιστολόγια μια και η πολιτική κατάσταση που επικρατεί δεν με εμπνέει καθόλου, αντιθέτως με δυσαρεστεί. Ιδίως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα που όπως ξέρετε υποστήριξα στην Κεντροδεξιά του μορφή (το «κέντρο» μπροστά έτσι;)

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία έχουν επικρατήσει ακραίοι κύκλοι και εθνικιστικές ομαδούλες που δεν έχουν σχέση με το «κέντρο» στο οποίο ανήκω. Πρέπει ίσως να διευκρινίσω ότι προσωπικά ποτέ δεν ήμουνα εθνικιστής και ακραίων αντιλήψεων γιατί πιστεύω στη μετριοπάθεια και ως άποψη και ως στάση ζωής. Δε μπορώ να κάθομαι να στηρίζω κόκκινους πάνους, πιπιλήδες, παπακώστες, μανόληδες, μουρούτηδες, μαρκόπουλους, γκιουλέκες, μιχαλολιάκους και χρύσανθους. Άτομα με τα οποία σχεδόν ποτέ δεν ασχολήθηκα και αν ασχολήθηκα ήταν με αρνητικό τρόπο. Άτομα που με έχουν κουράσει πριν καν ξεκινήσουν να αποσαφηνίζουν τις πολιτικές τους θέσεις! Δυστυχώς αυτή η ομάδα κυριαρχεί σήμερα στη Νέα Δημοκρατία, δημιουργώντας ένα σάπιο και ξεπερασμένο πολιτικό προϊόν.

Προτιμώ αυτή τη στιγμή να σιωπήσω παρά να υποστηρίζω εντελώς αντίθετα από την ιδιοσυγκρασία μου λαϊκιστές, διχαστικούς και εριστικούς τύπους που δεν μπορούν να δημιουργήσουν άποψη και πολιτική και γι’ αυτό καταφεύγουν σε εθνικισμούς, ακρότητες, λαϊκισμούς και υπερβολές. Πιστεύω ότι η προσπάθειά τους να επαναφέρουν στην πολιτική ατζέντα έναν εθνικισμό με όρους ελληνολατρίας και «δεξιάς στροφής» με όρους δεκαετίας του 50, είναι αποτυχημένη εκ των προτέρων και ξεπερασμένη από το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Πιστεύω ότι αν η άποψή τους γίνει, πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, μόνο δεινά θα φέρει στον τόπο και πραγματικές υποχωρήσεις σε όλα τα επίπεδα ….. Ας περιμένουμε λίγο τις εξελίξεις και εύχομαι να διαψευστώ.

Ίδωμεν

12 σχόλια:

Citypress-gr.admin είπε...

Βασίλη υπάρχει χρόνος και η φωνή σου πρέπει να ακούγεται συνέχισε.
Το παθαίνω κι εγω κατά καιρούς αλλά πάντα εδω μέσα γυρνώ είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πλέον το blogging.
Καλό απόγευμα...

Ανώνυμος είπε...

Ενταξει παιδια φτιαχτε το κομμα να τελειωνουμε...(Φιλελευθερων;;; αν δεν κανω λαθος...) και αφηστε εμας τους κακους δεξιους...Θα ειμαστε τουλαχιστον καθαροι και ας μην γινουμε ποτε εξουσια...

Ανώνυμος είπε...

..Δεν είσαι ο μόνος που απέχεις από τις γελοιότητες των καραγκιοζοπαικτών αποτυχημένων πολιτικάντηδων της τωρινής Ν.Δ. Έχουμε αηδιάσει με τη νέα ηγεσία της, όλοι όσοι πραγματικά αγαπούσαμε την παράταξη. Νιώθουμε ξένοι πλέον με το κόμμα. Αποχωρούμε και αναμένουμε...

Ανώνυμος είπε...

Αν τα ονόματα που ανέφερες τα θεωρείς ..."εθνικιστές" μπορείς άνετα να πας στον Γιωργάκη που είναι μεταμοντέρνος πολυπολιτισμικός ή για πιο προχωρημένες καταστάσεις με όποια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμείς.

Αυτό ήταν η ουσία της εκλογής προέδρου στην ΝΔ, έθνος ή πολυπολιτισμός (κατά Δραγώνα, Ρεπούση και άλλους τοιούτους).

serf είπε...

Βασιλη καλη επιτυχια στην προσπαθεια σου,αλλα μη χανεσαι.να βγαινεις να γραφεις για να απολαμβανω τα ευστοχα σχολια σου.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει φίλε, η Ντόρα έχασε κι εσύ΄έπρεπε να βρείς μιά δουλίτσα να την γαζώσεις. Άντε και σε καλή μεριά τα μπικικίνια

ΣΥΝΤΕΚΝΟΣ είπε...

την καλυτερη δουλεια εκανες.
γιατι σιγουρα η ΝΔ. με αρχηγο τη κορη του αποστατη δεν θα ειχε καμια σχεση με το κεντρο.
Τωρα μπορει και να εχει .
Η Ν.Δ. δεν ιδρυθηκε να απο κεντρωο πολιτικό και το ξερεις. Απο καθαρα δεξι χερι και αιμα ενεπνευσθη η ΝΔ απο γεννεσημιου της. Κι ετσι ταχθηκε να μεινει. Εξ αλλου αν εισαι οπως λες δημοκρατης θα πρεπει ανσεβαστεις την αποφαση της ΚΑΘΑΡΗΣ πλειοψηφιας των δεξιων της ψηφοφορων. ΟΚ/?????
Μετα απ οτι ξερω εσυ ησουν στο ΠΑΣΟΚ χρονια δεμενος πισω απ το αρμα του. Και για τους λογους που ξερεις και ξερω φυσικα , αποδεσμευτηκες κι εφυγες απ το παραθυρο ... Εκτοτε το γυρισες στο "δεξιος" μ εναν αναλεητο πολεμο κατα του ΠΑΣΟΚ που στην ουσία σ εδιωξε με το να μη σιυ κανει τα χατηρια ...
Τωρα μεινε εκει που εισαι , μαλον καλο θα σου κανει.
Συντεκνος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ exastal ήσουν ένα από τα αγαπημένα μου blogs και μάλλον αυτό με τις πιο βαθιές αναλύσεις. Σε παρακολουθούσα καθημερινά, έχοντας πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Από την έναρξη των εσωκομματικών εκλογικών διαδικασιών στη ΝΔ βρέθηκες σαφώς στο "στρατόπεδο" της κ.Μπακογιάννη. Αυτό και θεμιτό και απαραίτητο ήταν. Με έκπληξή μου όμως διάβασα την ανάρτηση "Διευκρινήσεις..." που μπορώ να πω πως μου προκάλεσε σοκ.
Η λογική ή εμείς ή κανένας που τη διατρέχει, με βρίσκει όχι απλώς αντίθετο, με τρομάζει. Αν δηλαδή πρόεδρος της ΝΔ σήμερα ήταν η κ. Μπακογιάννη όλα τα "μιάσματα" που αναφέρεις θα έπρεπε να εκλείψουν από το κόμμα; Είναι "ακραίοι κύκλοι και εθνικιστικές ομαδούλες" όσοι αρνούνται μετά από 10 χρόνια να ξεχάσουν το όνομα της Μακεδονίας και να συμμορφωθούν "προς τας υποδείξεις..." των φίλων της "Αγίας Οικογένειας" που έκαναν μπίζνες στα Σκόπια;
Αν αγαπητέ μου φίλε είναι εθνικισμός να σέβεσαι την ιστορία, τη γλώσσα και την κουλτούρα όλων, αλλά δεν επιτρέπεις σε κανέναν να σου τις κλέβουν για να υποταχθείς στα "κελεύσματα" των ισχυρών, είναι εθνικισμός, τότε ναι είμαστε εθνικιστές και δεν θέλουμε να έχουμε καμιά σχέση με "κοσμοπολίτες" νεοφιλελεύθερους νεκροθαφτες.

Ελπίζω πάντα στην ικανότητά σου να κάνεις βαθιές αναλύσεις στα πράματα και να σκεφτείς πως κανένας μονόδρομος δεν υπάρχει στη δημοκρατία, αρκεί να υπάρχει σεβασμός και αξιοπρέπεια. Ένας άνθρωπος που για να φτιάξει ένα site κάποιου Δήμου της χώρας θεωρεί υποχρέωσή του να μελετήσει τις παραδόσεις, δεν είναι δυνατό να προσάπτει σε άλλους την ταμπέλα του εθνικιστή επειδή απλώς θέλουν να μην του κλέψουν κάποιοι την ιστορία του, τους προγόνους του και ίσως την αξιοπρέπειά του. Αν εμένα φίλτατε μου απαγορεύσει κάποιος να μπαίνω στην τάξη του σχολείου μου και να μιλώ για τους προγόνους μου που πατούσαν τα ίδια χώματα που πατώ κι εγώ, θα με κάνει συνειδησιακά "ανάπηρο" όχι εθνικιστή. Προτιμώ να με αποκαλείς όπως θέλεις παρά να ξεχάσω, όπως κι εσύ πιστεύω από πού έρχομαι, μια κι αυτό είναι που μπορεί να καθορίσει πού πάω.

Δεν αφήνω συνήθως σχόλια σε αναρτήσεις, αλλά επειδή το δικό σου blog και ο τρόπος που έγραφες μέχρι τώρα πραγματικά με αντιπροσώπευαν, μπήκα στον πειρασμό να σου απαντήσω.

Ένας μακεδόνας δάσκαλος

http://karabouzouklides.blogspot.com είπε...

Μετά δεν μετάνιωσα για κάτι που ΔΕΝ είπα

Manoliscus είπε...

Αγαπητέ exastal,
εκτιμώ ιδιαίτερα την πολιτική σου τοποθέτηση και σου εύχομαι κάθε επιτυχία με την καινούρια αυτή προσπάθεια!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρεις τι σου γίνεται και αδυνατείς να καταλάβεις τι συμβαίνει... Είσαι πολύ αστείος....

Ανώνυμος είπε...

=ΤΙ ΒΙΡΒΊΛΗΣ ΤΙ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ !!!!
-ΓΙΑ ΨΑΞΤΕΤΟ ΛΙΓΟ
http://www.koutouzis.gr/virvilis.htm
….Γενάρχης της οικογένειας Βιρβίλη ήταν ο Κόλιας ( Νικόλαος) Βιρβίλης, που είχε ονομαστεί και «Αναγνώστης» διότι εγνώριζε γραφή και ανάγνωση. Φαίνεται ότι ο πατέρας του είχε επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους ως προσκυνητής ( Χατζής), γι αυτό και τον συναντά κανείς σε διάφορα έγγραφα με τις αναγραφές «Κόλιας Χατζημπιρμπίλης», ή Χατζη Αναγνώστης Μπιρμπίλης, ή Αναγνώστης Χατζημπιρμπίλης, ή Αναγνώστης Χατζή Αναγνώστη Μπιρμπίλης.
…. Από το γάμο του με τη Μαρούσα απόκτησε τους Αναγνώστη ( Ιωάννη ) και Αντώνιο, και μία κόρη, την Αικατερίνη συζ. Αναγνώστη Καρνέση. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι μετέπειτα, γυναίκες απόγονοι του Αναγνώστη, παντρεύτηκαν και δημιούργησαν τις επίσης μεγάλες οικογένειες Χατζημελέτη και Πάγκαλου.
** 1.- Η Μαλαματένια παντρεύτηκε το 1836 τον αγωνιστή και πολιτικό Μελέτη Ιωάννου Χατζημελέτη (1809-1875). Από το ζευγάρι αυτό γεννήθηκε μεταξύ άλλων η Αικατερίνη ή Κατίγκω Μ. Χατζημελέτη (1838-1940). Αυτή παντρεύτηκε τον Δημήτριο Θ. Πάγκαλο . Παιδί τους ήταν ο γνωστός στρατηγός Θεόδωρος Δημ. Πάγκαλος, παππούς του σημερινού πολιτικού Θεοδώρου Γεωργ. Πάγκαλου.