Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Μανώλης Δρεττάκης κατά δημιουργικής λογιστικής του Παπακωνσταντίνου

Επειδή πολλά λέγονται για το έλλειμμα και τη... «δημιουργική λογιστική» που επανήλθε στον προϋπολογισμό μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου, κρίνω σκόπιμο να δημοσιεύσω ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Μανώλη Δρεττάκη την περασμένη Κυριακή στο «Παρόν».
Οι απόψεις του αποκτούν ιδιαίτερη αξία αφού δεν προέρχονται από ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης , αλλά από ένα ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ , πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
Υπόψη ότι ο κ.Δρεττάκης υπήρξε ο συντάκτης του πρώτου Προϋπολογισμού του ΠΑΣΟΚ το 1981 που (σχεδόν) εφαρμόστηκε στο σύνολό του.
Το ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ στην ερώτηση της δημοσιογράφου πως σχολιάζει την εξαγγελία του κ. Παπακωνσταντίνου για τη συγκρότηση επιτροπής για να καταγράψει την οικονομική κατάσταση της χώρας, απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια:
«Απορώ και εξίσταμαι για το πώς ο υπουργός Οικονομικών πηγαίνει στην ΕΕ και δηλώνει ότι το έλλειμμα είναι 12,5% του ΑΕΠ και στη συνέχεια λέει ότι.... θα συστήσει επιτροπή για να εκτιμήσει το πραγματικό έλλειμμα. Πρόκειται περί προφανέστατης αντίφασης.
Τι θα κάνει ακριβώς; Θα αναθεωρήσει αυτό που είπε στον κ. Αλμούνια; Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Κακώς το ΠΑΣΟΚ έλεγε για την απογραφή που έκανε η ΝΔ. Τώρα κάνει ακριβώς το ίδιο. Αν τη λέει καταγραφή και όχι απογραφή, δεν θα παίζουμε με τις λέξεις.

Από το τελικό ποσόν που θα προκύψει θα πρέπει να μελετηθεί ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ του ελλείμματος αφορά τη διαχείριση της ΝΔ και ΠΟΙΟ την τρίμηνη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή, να εκτιμηθεί ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ του ελλείμματος οφείλεται στην προκάτοχο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς επίσης και της εφαρμογής των παροχών ή των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Όλα αυτά θα πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα στον Προϋπολογισμό, για να υπάρχει -όπως λέει ο πρωθυπουργός- διαφάνεια».
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας με το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το ΠαΣοΚ σήμερα, ο κ. Δρεττάκης δίνει μαθήματα αντικειμενικότητας απαντώντας:
«Δεν έχει εξαγγείλει κανένα πρόγραμμα. Όσα είπε προεκλογικά είναι γενικότητες, οι οποίες χρειάζεται να αποκρυσταλλωθούν σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που όμως δεν υπάρχει.
Από ουσιαστικό πρόγραμμα -και όχι από εξαγγελίες και ρητορείες- θα εξαρτηθεί εάν θα βγούμε σιγά σιγά από το τούνελ».
Σχετικά με τα 2,5 - 3 δις, που έλεγε ο κ. Παπανδρέου ότι θα διαθέσει προκειμένου να κινηθεί η αγορά , αλλά και την αύξηση των μισθών ,ο κ. Δρεττάκης είναι σκληρά κάθετος, απαντώντας:
«Τα 2,5 με 3 δισ. είναι το 1% του ΑΕΠ. Τι μπορεί να κάνει αυτό; Εδώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 28 δισ. και δεν έκανε τίποτα. Πρόκειται περί γελοίου ποσού.
Η κυβέρνηση πάλι υποστηρίζει ότι με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα κινηθεί η αγορά. Συγγνώμη, αλλά για πάρτε τον μισθό τον δικό σας, τι …σημαίνει 1,5% αύξηση;»
Ο κ. Δρεττάκης προσγειώνει πολλούς (πολιτικούς και πολίτες) ανώμαλα αφού στην ερώτηση εάν μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα στην οικονομία μας μέσα σε 100 ημέρες, απαντά:«Να δούμε αν θα αντιστραφεί ....σε τέσσερα χρόνια».

8 σχόλια:

Doc είπε...

Δυστυχώς ο Δρεττάκης έχει δίκιο. Κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση έχουμε μια μικρή μεταπολίτευση. Έτσι έγινε και το 81, το 89, το 93, το 2004. Από το 2002 και μετά όμως είμαστε υπόλογοι στους Ευρωπαίους. Δε μπορεί να λέμε ό,τι θέ'με χωρίς συνέπειες.
Τι να κάνουμε όμως...Όπως έλεγε ο Ροΐδης, κάθε χώρα έχει τις πληγές της και η Ελλάς τους ...Έλληνες.
Πραγματική διάθεση για οικονομία δεν υπάρχει. Γιατί εξάλλου? Από την τσέπη τους τα βάζουν οι εκαστοτε κυβερνώντες?
Οικονομία θα επιτευχθεί μόνο με:

-Κατάργηση των προσλήψεων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο για 10 χρόνια.

-Κατάργηση των θέσεων (ακόμα και των θεσμοθετημένων) που παίρνουν οι στρατοί των κομματικών συμμοριών. Δε μπορεί να είσαι συνδικαλιστής π.χ. σε φορέα δημόσιο ή που χρηματοδοτείται από το δημόσιο και να κατέχεις θέση σε Δ.Σ. ή να είσαι και βουλευτής.Δε μπορεί να είσαι αντιδήμαρχος και ταυτόχρονα έμμισθος σύμβουλος υπουργού. Δε μπορεί ΠΡΩΗΝ βουλευτές να έχουν δημόσιους υπαλλήλους στην υπηρεσία τους. Κάθε πολιτικάντης ή υποψήφιος πολιτικάντης μόνο ΜΙΑ θέση χρηματοδοτούμενη (άμεσα ή έμμεσα) από το δημόσιο.(κομμένα τα Δ.Σ., σύμβουλοι, επιτροπές κ.λπ, ή αυστηρώς άμισθες οι θέσεις- τη μιζούλα τους δε θα την πάρουν εξάλλου? τις επαφές τους με εταιρίες για μελλοντική αποκατάσταση δεν τις έχουν?)

-Περιορισμός των μιζών σε επίπεδα Βορειοευρωπαϊκά και όχι Αφρικανικά που βρίσκονται τώρα (όπως είχε πει και κάποιος ...αείμνηστος).

Όσο για τον προϋπολογισμό, υπάρχουν διεθνή στάνταρντς για το που περνάνε κάθε φορά τα έσοδα και τα έξοδα. Για ρωτήστε και τους κουτόφραγκους ή τα Αμερικανάκια (συμφέρει όμως? δε συμφέρει...καλύτερα να τους βρίζουμε για πάσα εγχώρια νόσο και πάσα μ...ία)

Αλλά αν γίνουν όλα αυτά...θα έχουμε μεταλλαχθεί από Γιουνανιστάν σε...???

Ποιος θα βρεθεί να γράψει για την εγχώρια "La Casta"?

Doc είπε...

Συμπληρώνω: Δε μπορεί να είσαι και καθηγητής και υπουργός, βουλευτής, γραμματέας ή έμμισθος σύμβουλος...
Δε μπορεί να είσαι γιατρός του ΕΣΥ και ταυτόχρονα έμμισθος σε κρατική υπηρεσία, δημοσιογράφος με έμμισθη σχέση σε περισσότερα του ενός χρηματοδοτούμενα από το δημόσιο μέσα, δικηγόρος ΝΠΔΔ και δήμου, ηθοποιός σε κρατικό κανάλι και σε θέατρο που χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ κ.λπ. κ.λπ.
Γενικά για όλους τους πολίτες της χώρας, να δικαιούνται (και να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση) μόνο μίας έμμισθης από τον δημόσιο προϋπολογισμό θέσης.
Αν δεν σας αρέσει κυρίες και κύριοι, να περιοριστείτε στον ιδιωτικό τομέα...Εκεί να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος...
Άει σιχτίρ πια με τα κομματόσκυλα...

stefanos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
stefanos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
stefanos είπε...

«Από το τελικό ποσόν που θα προκύψει
θα πρέπει να μελετηθεί
ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ του ελλείμματος
αφορά τη διαχείριση της ΝΔ
και ΠΟΙΟ
την τρίμηνη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ».

Τελικά μωρέ exastal
ή πονηρά παραποίησες το κείμενο
του πάλαι ποτέ χριστιανοσοσιαλιστή
κύριου Δρεττάκη
ή βιάζεσαι απελπιστικά στη ζωή σου
(το να διαβαίνει για σένα ο χρόνος
πολλαπλασιασμένος περίπου με το 3,
δεν είναι και πολύ καλό… ναι;)

Πόσες φορές δε σου φώναξα: ΗΡΕΜΑ;
Πριν τις Ευροεκλογές ΗΡΕΜΑ σου έλεγα.
Το ίδιο και πριν τις Εθνικές τοιαύτες…
Τι άλλο να σου κάνω;

Όσο για αυτό καθεαυτό το σχόλιο
Του κ. καθηγητή
Θα συμφωνήσω εν μέρει
ως προς το σκέλος της ερώτησης
ΕΧΕΙ ή ΔΕΝ ΕΧΕΙ
οικονομικό πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ;

Ότι ΕΙΧΕ είναι σίγουρο.
Μετά όσα ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
του κληροδότησε το καφενείο της ΝΔ
έχω αμφιβολίες…

Το παλεύουν
σαν το ναυαγό στη Βόρεια Θάλασσα
με κύματα των 10 μέτρων…

ΑΧ ΡΕ ΚΟΥΡΑΔΑ
«ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΕ»!
Ένα «Γουδί» χρειαζότανε…

Doc είπε...

Γουδί ???

Δεν θα επιζήσει κανείς Έλληνας πολιτικός τότε...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ, ΡΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΣΤΕΦΑΝΕ , ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΕΣ - ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝ!!!!!!!!

ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ , ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Στεφανάκος έχει μόνιμη τρικυμία στο κρανίο.
Να τί παθαίνεις άμα δεν τρώς λαχανικά.