Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ν’ αλλάξουν τα μυαλά, ν’ ανοίξουν τα στόματα

Προφανώς στη Νέα Δημοκρατία δεν έχει γίνει κατανοητό ότι οι πολίτες έδωσαν τη νίκη στο ΠαΣοΚ με τόσο μεγάλη διαφορά, όχι επειδή πίστεψαν στον αόριστο λόγο του κου. Παπανδρέου ή στις ψεύτικες υποσχέσεις του, οι οποίες ήδη καταρρέουν η μία πίσω από την άλλη. Αλλά διότι θέλησαν να τιμωρήσουν με σκληρότητα ένα κόμμα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, για να μην την τιμήσει στη συνέχεια, στο βαθμό που όφειλε. Για ποιους λόγους, φάνηκε σα να μην την τίμησε; Για τους ακόλουθους…
-Πρώτον, αποξενώθηκε από τον πολίτη, ασκώντας μία «υψηλή» πολιτική που βρισκόταν μακριά από τις ανάγκες της μέσης οικογένειας και το αίτημα για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
-Δεύτερον, έδωσε προτεραιότητα στην επιδαψίλευση μίας επικοινωνιακής εικόνας και όχι στην γρήγορη προώθηση πακέτου ολοκληρωμένων διαρθρωτικών αλλαγών και καίριων μεταρρυθμίσεων.
-Τρίτον, χρησιμοποίησε στη διακυβέρνηση, κάποια πρόσωπα που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, εξέθεσαν συνολικά το κόμμα και την παράταξη. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, δεν ήταν μόνο οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους που έφταιξαν, αλλά ταυτόχρονα, ένα ύφος και ένα ήθος, που προκαλούσαν το δημόσιο αίσθημα.

Πάμε ξανά στην εισαγωγική μας πρόταση, δηλαδή, ότι στη ΝΔ δεν έχουν γίνει κατανοητά όλα τα παραπάνω. Γιατί το υποστηρίζω αυτό; Δε χρειάζεται άλλη εξήγηση, από το να παρατηρήσει κανείς σε τις είδους διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου πηγαίνει το κόμμα, καθώς και ποια είναι η συμπεριφορά των υποψηφίων.
Στο μεγαλύτερο μέρος του συνεδρίου αυτού του Σαββατοκύριακου, οι σύνεδροι καλούνται να τοποθετηθούν επί της ημερήσιας διάταξης, που αφορά στην τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου να ακολουθήσει μία νέου τύπου εκλογή προέδρου από τη στελεχιακή βάση. Με άλλα λόγια, τα μεσαία στελέχη που εκπροσωπούν την ευρύτερη βάση των μελών του κόμματος και επομένως, σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, δεν θα έχουν μεγάλη ευχέρεια ως προς τον χρόνο που διατίθεται, προκειμένου να λάβουν το λόγο και να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα αίτια της ήττας, καθώς και την άποψή τους για το τι πρέπει να κάνει η ΝΔ στη συνέχεια, σε ότι αφορά την ιδεολογία της, τις θέσεις της, την οργάνωσή της. Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, αλλά ίσως και μετά από αυτή την ημερομηνία, τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ θα χρησιμοποιηθούν στην αρχή ως οπαδοί και στη συνέχεια ως ψηφοφόροι, χωρίς να υποβάλουν και να καταγράψουν τη δική τους αλήθεια για τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.
Αναφερόμενος στους υποψηφίους, από την άλλη πλευρά, υποχρεούμαι να διαπιστώσω με λύπη, ότι επιδίδονται σε μία επικοινωνιακή προώθηση της υποψηφιότητάς τους, βασιζόμενοι, αφενός στα προσωπικά χαρακτηριστικά τους και αφετέρου στα στοιχεία αδυναμίας του αντιπάλου τους. Και όχι στην πολιτική τους τοποθέτηση αναφορικά με τα αίτια της ήττας, καθώς και στο τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο αντιμετώπισης της κοινωνίας από το κόμμα και του κόμματος από την κοινωνία Ταυτόχρονα, επιτρέπουν να συναθροίζονται ανάμεσα στις τάξεις των υποστηρικτών, ή και συνεργατών τους σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσωπα τα οποία θα έπρεπε κανονικά να θεωρούνται ανεπιθύμητα λόγω του ρόλου που διαδραμάτισαν, είτε ως σύμβουλοι, είτε ως διαχειριστές, στην πορεία προς την συντριβή.

Θα'ναι ευχής έργο, τόσο στο συνέδριο, όσο και στο διάστημα που απομένει μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, οι λίγοι να αλλάξουν μυαλά και οι πολλοί να ανοίξουν τα στόματά. Διότι με την υποκρισία και την σιωπή, όχι μόνο δε θα δούμε να τελειώνει η κρίση κομματικής εσωστρέφειας και κοινωνικής απαξίωσης που ξέσπασε στη ΝΔ μετά το σοκ στις 4 Οκτωβρίου, αλλά θα διαπιστώσουμε ότι το βασικό μέρος της, δεν έχει καν αρχίσει να ξετυλίγεται.

3 σχόλια:

F5PILOT είπε...

Επιθετικός, με γλώσσα σκληρή για το κόμμα του, μίλησε για οικογενειοκρατία αλλά και για ένα κάδρο παρελθόντος που αυτός δεν θέλει να μπει μέσα.
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στο MEGA, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ν.Δ. που μιλάει με όρους παρελθόντος, και δεν κάνει τίποτα να ανανεωθεί. "Είναι...

ένα κόμμα γερασμένο και καταδικασμένο, που βγήκε από μια συντριπτική ήττα". Και πρόσθεσε, αν δεν κοιτάξουν μπροστά και συνεχίσουν να κοιτάνε πίσω, χαθήκανε.
Τέλος για το συνέδριο είπε, πως ο ίδιος θέλει να τα συζητήσει όλα, όσο κι αν πονέσουν. Ακόμα και για το Βατοπέδι.
Η αλήθεια είναι πως αυτός δεν έχει να πονέσει.
Γι' άλλους χτυπάει το καμπανάκι...

Ανώνυμος είπε...

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι λαϊκός άνθρωπος και όχι μόνο θα αναγεννήσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά θα βάλει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα.
Ευτυχώς που ο Γιωργάκης κάνει ότι μπορεί για να πάει σπιτάκι του μια ώρα αρχίτερα.
Σε εκατό μέρες, έλεγε, θα αρχίσουμε να τρώμε με χρυσά κουτάλια και θα μας χαρισθούνν και τα δάνεια στις τράπεζες, έλεγε.
Καλά.
Μετά τα Χριστούγεννα, θα του πεί ο παπάς στο αυτί και ο διάκος στο κεφάλι.
Σε ένα μήνα όλα αλλάζουν Γιωργάκη, όλα.
Τα σενάρια που μαγείρευατε με τη Θοδωρούλα θα μείνουν σενάρια.
Βάλτε βρακάκι σιδερένιο γιατί θα σκούξετε.

Doc είπε...

Ν'ανοίξουν και τα πόδια?