Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Οι διαρροές για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού, δείχνουν «ήπια προσαρμογή» και πάλι.

Ένα από τα λάθη της πολιτικής Καραμανλή, ήταν η λεγόμενη «Ήπια Προσαρμογή». Λάθος τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια. Η ήπια προσαρμογή έπρεπε να εγκαταλειφθεί από το 2007 λόγω της διεθνούς πετρελαϊκής κρίσης αλλά και της παγκόσμιας που εμφανίστηκε το Σεπτέμβρη του 2008.
Οι «διαρροές» από το επιτελείο του Παπακωνσταντίνου κάνουν λόγο για καθαρά έσοδα το 2010 53 δις. ευρώ (φέτος είχαμε έσοδα 48 δις, δεδομένου ότι ένας μεγάλος όγκος φετινών εσόδων συμπεριελήφθη τελικά στο 2010). Οι δαπάνες όμως για το 2010 προϋπολογίζονται σε 66 δις (το 2009, προϋπολογίζονταν σε περίπου 75 δις. με την προσθήκη σε αυτόν και έξοδα του 2010).
Επίσημα το έλλειμμα για το 2010 προϋπολογίζεται σε 23 δις. περίπου(φορτώνοντας περίπου 5 δις. (μέχρι στιγμής) στον Προϋπολογισμό του 2009). Ουσιαστικά ο επόμενος Προϋπολογισμός αυξάνει τα έσοδα, παρά τις αλχημείες (μόνο) 4 -6 δις. και μειώνει μόνο 4-6 δις. τα έξοδα (περίπου). Φαίνεται ότι στο τελικό σχέδιο τα νούμερα θα παίξουν λίγο διαφορετικά, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον Προϋπολογισμό του 2009. Ο Αλμούνια, η Ευρώπη, οι διεθνείς πιστοληπτικοί οίκοι και οι διεθνείς κερδοσκόποι, «βλέπουν» τις παλινωδίες της νέας κυβέρνησης και άλλο που δε θέλουν για να μας αποκαλούν αναξιόπιστους!
Σοβαροί αναλυτές αναγνωρίζουν μέσα στις συνολικές διαρροές, την ήπια Καραμανλική προσαρμογή, όταν θεωρείται δεδομένο από όλες τις πλευρές ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική προσαρμογή και τουλάχιστον συμμάζεμα του ελλείμματος. Η ήπια προσαρμογή τελείωσε. Τα δύο τελευταία χρόνια επιδείνωσε όλα τα μεγέθη της οικονομίας και έφθειρε την Κυβέρνηση Καραμανλή, τάχιστα. Αν λάβουμε υπόψη ότι η πετρελαϊκή κρίση δεν έχει εκλείψει τότε καταλαβαίνουμε ότι η «ηπιότητα» θα τινάξει στον αέρα όλες τις «προσδοκίες» που καλλιεργούν τα κανάλια για λογαριασμό της Κυβέρνησης, με την πρώτη έκρηξη της τιμής του πετρελαίου.
Η νέα κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι η παγκόσμια κρίση ήρθε και στην Ελλάδα. Το 2010 προβλέπεται σκληρό και οι ενέσεις επιδομάτων 300-1300 ευρώ (σε αυτούς που έχουν έξι παιδιά), αποτελούν ασπιρίνες. Είναι αστείο να λέμε ότι 300 ευρώ(σε δύο δόσεις) πρόκειται να ενισχύσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Κοροϊδεύουν τον κόσμο με τα μέσα ενημέρωσης και τα κανάλια που ελέγχουν. Τρεις μέρες τώρα τα κανάλια ασχολούνται με το αστείο «επίδομα αλληλεγγύης»! Ούτε ένα ευρώ την ημέρα! Και έχουν ανέβει στα κεραμίδια τα γιουσουφάκια της διαπλοκής για να ζητωκραυγάσουν την «επιτυχία» της κυβέρνησης!
Εάν ο Παπανδρέου πράγματι πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη (και δεν αντιπολιτεύεται απλά την αντιπολίτευση) τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε πραγματικά μέτρα σοκ. Ο δανεισμός και μάλιστα με δυσβάσταχτους όρους επιδεινώνει τη σημερινή κατάσταση και αυξάνει τα ελλείμματα. Έτσι έλεγαν μέχρι πριν λίγες μέρες. Που πήγαν οι κραυγές των υποταγμένων μέσων, τώρα που ο Παπανδρέου επιδεινώνει τα δημοσιονομικά της χώρας, όπως κατήγγειλαν την προηγούμενη κυβέρνηση, με απίστευτη καταστροφολογία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: