Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

"Λευκή Κορδέλα". Δηλαδή πως γεννιέται η κοινωνική βία.

Το σπέρμα του ναζισμού
Οι ιστορίες της «Λευκής κορδέλας»- χρησιμοποιούμε πληθυντικό διότι δεν είναι μία ιστορία αλλά πολλές- τοποθετούνται σε κάποιο ανώνυμο χωριό της Βόρειας Γερμανίας το 1913-1914. Από τον περασμένο Μάιο, όταν η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών (όπου και απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα αλλά και το Οικουμενικό Βραβείο), η εποχή που πραγματεύεται ο Χάνεκε έδωσε την αφορμή στον διεθνή Τύπο να μιλήσει για την περίοδο που γεννιόταν ο ναζισμός στη Γερμανία.
Τα ανήλικα παιδιά με τα φοβισμένα ή απορημένα πρόσωπα που κυριαρχούν στα περισσότερα πλάνα της ταινίας είναι το μέλλον της Γερμανίας, η γενιά που αργότερα θα γίνει υπεύθυνη για τις απίστευτες βαρβαρότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος.
Ο Χάνεκε, ο οποίος δεν μιλά εύκολα για τις ταινίες του, παραδέχεται ότι δεν επέλεξε τυχαία την εποχή αλλά συμπληρώνει ότι ποτέ δεν θέλησε να περιοριστεί σε αυτό το «συγκεκριμένο μοντέλο φασισμού». Το πώς γεννιέται ο ολοκληρωτισμός είναι ερώτημα διαχρονικό και ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο αν η ταινία, για παράδειγμα, πραγματευόταν την κατάσταση στο σύγχρονο Ιράν.
«Σε περιοχές όπου ο κόσμος υποφέρει η ιδεολογία γίνεται πολύ εύκολα αποδεκτή, επειδή οι άνθρωποι αναζητούν κάτι για να πιαστούν- ένα καλάμι που θα τους βγάλει από τη μιζέρια τους» δήλωσε πρόσφατα ο σκηνοθέτης στον «Οbserver». «Όταν η ιδεολογία μετατρέπεται σε φανατισμό, η ανάγκη για την απάντηση ερωτημάτων σταματά να υπάρχει. Οσο λιγότερο έξυπνος είμαι τόσο ευκολότερα θα ακολουθήσω κάποιον που θα μου δώσει απαντήσεις ».

9 σχόλια:

stefanos είπε...

Basileie,
kai loipoi dexioi, akrodexioi, fasizontes, ethnikistes, ethnikofrones, filonazistes, xountikoi kai de symmazeuetai na to deite to ergo, na meletisete tin istoriki diadromi tis diethnous dexias, mpas kai ananipsete...

st.

Παπουτσάκης είπε...

Τι σχέση έχει ρε Στέφανε ο Εθνικοσοσιαλιστικός και (υπέρ)Κρατικίστικος Ναζισμός με τη Δεξιά; Και μάλιστα με την Φιλελεύθερη(αντικρατικίστικη) Δεξιά;

Μάλλον δεν τα έχεις μελετήσει σωστά "τα πράγματα"....

Ανώνυμος είπε...

Να το δούμε αλλά εσύ βρε αριστερό-κλίκ-δεξιά-πάνω-κάτω-και-δεν-ξέρω-τι-μουγί-νεται, που το είδες τί κατάλαβες;
'Εγινες σοφότερος νομίζεις ή βυθίστηκες ακόμη περισσότερο στην κινούμενη άμμο της πνευματικής αριστερής ασυναρτησίας;
By the way, μιας και ξέρεις αγγλικά, περινέσαι για αριστερός;
Δεν ξέρω εάν το έχει πάρει χαμπάρι αλλά πριν από 20 ΑΚΡΙΒΩΣ ΧΡΟΝΙΑ (σήμερα για την ακρίβεια είχε μία ωραία εκδήλωση στο Γκάζι) ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ, ΑΥΤΟ-ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ, ΚΑΠΟΥΤ, NO MORE, τους ρήμαξε η πείνα και η ανέχεια τους ανθρώπους που ζούσαν στις σοσιαλιστικές κοινωνίες που ευαγγελίζεσαι, ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΛΟΓΙΑΣ.
Τις συστάσεις και τα κούφια λόγια στις παρεούλες σου στο καφενείο λοιπόν, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σαν και εσένα.
Μερικών τα πόδια πατάνε στην γή, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι "ιπτάμενα ζωντανά" και ούφα.
Αλήθεια, ο αεράτος που χάθηκε;

stefanos είπε...

e! de nomizo oti o Hitler itan aristeros!

ektos apo tous ebraious efage to skotadi 10ades xiliades aristerous kai proodeutikous dimokrates sti nazistiki germania.

kai stin ellada, me tous nazistes den synergastike i aristera alla i dexia (prodotikes kyverniseis ton Quisling, o e.d.e.s tou zerva, oi dexioi tagmatasfalites, oi "X"ites tou griva, klp)

Παπουτσάκης είπε...

Με τους Ναζιστές συνεργάστηκαν απ' όλες τις παρατάξεις. Προδότες υπήρξαν και στο ΚΚΕ(και όχι μόνο έπειτα από βασανιστήρια!Εξάλλου ποιοί ήξεραν κρησφύγετα ή σχέδια του ΕΛΑΣ; Τις περισσότερες φορές οι προδοσίες γίνονται από μέσα!)
Γενικά πάντως ο ελληνικός λαός ούτε συνεργάστηκε ούτε υπέκυψε.
Αποτελεί "παρεκτροπή" να χρεώνεις τον υπερκρατισμό του Χίτλερ στη ... Δεξιά! Βολεύει κάποια στερεότυπα αλλά αποτελεί ύβρη.
Η Ελλαδα είπε ΟΧΙ, με πρώτο τον Μεταξά. Η περίεργη (μικροκομματική και φασιστοειδής) χρεώση του ναζισμού στην Ελληνική ή Ευρωπαϊκή Δεξιά δεν είναι παρά βλάσφημη προβοκάτσια! Έλεος!!!
[Δηλαδή η 28η Οκτωβρίου είναι εθνική εορτή της Αριστεράς και οι Δεξιοί κρύβονται από ντροπή!]

Doc είπε...

Τρικυμία εν κρανίω...

stefanos είπε...

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι μιλάμε
για πολύ παλιά πράγματα,
όμως δεν είναι τόσο μακρινά
όσο μερικοί θα ήθελαν
να μας πείσουν ότι είναι…
(είτε από μια βαθιά και ανείπωτη
ντροπή για την ιδεολογία τους,
είτε για να παραπλανήσουν
τον κοσμάκη).
Η δεξιά θα είναι πάντα η ίδια!
Όποια μασκαρέματα και αν χρησιμοποιεί...
Και αυτό που τελικά περιγράφει
η λέξη και η έννοια «Αριστερά»,
πάντα θα αντιπροσωπεύει
αυτό για το οποίο χύθηκαν δάκρια
και δόθηκαν αγώνες…
Μια δίκαιη κοινωνία.
Καταλαβαινόμαστε θαρρώ...
Όσοι νοιώθουν τρικυμία γι αυτά
Και δεν μπορούν
να κάνουν το ταξίδι,
ας μείνουν στη στεριά τους…

Παπουτσάκης είπε...

Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι Εθνικοσοσιαλιστές, κρατιστές και φασίστες Ναζί, ήταν ..... φιλελεύθεροι ΔΕξιοί και τους πολέμησαν με "δάκρυα στα μάτια" φλογεροί Αριστεροί.
Οι ΔΕξιοί στέκονταν να τους "αποκεφαλίζουν" τα τάγματα των Ναζί γιατί ταυτίζονταν ιδεολογικά!
Ω τι κόσμος! Πολύ βολικά μας τα λέτε όλα εσείς οι "Αριστεροί". Όπως σας συμφέρει! Εσείς δεν είστε Αριστεροί είστε Μεσσίες, Άγιοι και θαυματοποιοί!

Doc είπε...

Βοήθειά μας...