Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Παράνομη και αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά ......

Aνοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των έκτακτων εισφορών. Δικαιώνονται ατομικές προσφυγές για να επιστραφούν τα χρήματα που παράνομα εισέπραξε το κράτος με αναδρομική φορολογία στα αποθεματικά των εταιρειών.
Με ομόφωνη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά στα αποθεματικά των εταιρειών του 2004 είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για χιλιάδες προσφυγές, καθώς πλέον και με την βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίου η τότε εισφορά κρίνεται παράνομη.
Να σημειωθεί ότι το 2004 είχε επιβληθεί έκτακτη φορολογία στα αποθεματικά των εταιρειών, ενώ οικονομικοί παρατηρητές τονίζουν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί προπομπό της απόφασης για την έκτακτη εισφορά την περασμένη άνοιξη για 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ με αριθμό 1912/2009 ορίζει μεταξύ άλλων ότι:
1. Η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στον άρθρο 78παρ. 1 του Συντάγματος που ορίζει ότι «κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο» αλλά και την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου που ορίζει ότι «φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που επεκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε».
2. Με απόλυτη σαφήνεια η απόφαση-βόμβα του ΣτΕ ορίζει ότι «πρόκειται για αντισυνταγματική αναδρομική φορολόγηση και καθόλου νόμιμη».
Οικονομικοί και πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι μπορεί κάθε πολίτης πλέον με βάση αυτή την απόφαση να καταθέσει προσφυγή και να κερδίσει την επιστροφή των χρημάτων του εντόκως».
Ουσιαστικά η απόφαση αυτή δρομολογεί την ίδια εξέλιξη και με την εισφορά Παπαθανασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: