Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Τι ΑΚΡΙΒΩΣ θέλει για το "Μακεδονικό" ο Σαμαράς; Ποτέ δεν μας έχει εξηγήσει!

Οι δύο μονομάχοι και το Μακεδονικό

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ Ι. ΜΕΡΤΖΟΥ , προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Δημοσιεύτηκε στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η διεκδίκηση της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, εκτός από έκδηλα φαινόμενα πολιτικής αφασίας και επιλεκτικής αμνησίας, έχει προσλάβει και μιαν υπόγεια επίδειξη πατριωτισμού με επίκεντρο το Μακεδονικό. Η πολύκροτη παρέμβαση Μεϊμαράκη στο «δάκρυ του Καραμανλή» αποτελεί απλώς την ορατή κορυφή του παγόβουνου. Στα θολά νερά, ιδιαίτερα της Μακεδονίας και όχι μόνον, πυκνά δίκτυα επικοινωνίας -οργανωμένα ή και ενστικτώδη αλλά πάντως ανώνυμα- διαχέουν «εθνικούς κινδύνους» που μας επιφυλάσσει η μια πλευρά και αντιστρόφως «εθνικές νίκες» που μας εγγυάται η άλλη πλευρά.

Σιγώ επί μήνες για όσα εξωφρενικά συνέβαιναν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι καιρός. Ωστόσο, επειδή πολλοί Μακεδόνες με ρωτούν καθημερινά αν αληθεύουν όσα αποδίδονται προεκλογικά ή μάλλον προ-ηγετικά στην πολιτική των δύο υποψηφίων για τα Σκόπια, υπενθυμίζω τα γεγονότα.

Γνωρίζω άριστα, επί τριάντα τουλάχιστον χρόνια, τους τρεις υποψηφίους και επί μακρόν συνεργάσθηκα στενά με τον καθένα τους. Φυσικά και οι τρεις τους αγαπούν την πατρίδα, όπως όλοι μας. Το πολιτικό ερώτημα, όμως, δεν είναι αν και πόσο αγαπάς την πατρίδα, αλλά αν και πόσο αποτελεσματικά την υπηρετείς.

Οι δύο επικρατέστεροι διετέλεσαν υπουργοί Εξωτερικών και, σε διαφορετικές εποχές, διαχειρίσθηκαν το Μακεδονικό στην οξύτερη εκάστοτε φάση του. Αρα στο ερώτημα απάντησαν με τις πράξεις τους. Νέοι, προορισμένοι εξ αρχής για την πολιτική, εκπαιδεύθηκαν επαρκώς. Ο Αντώνης Σαμαράς απεφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο και φοίτησε μαζί με το σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Αμχερστ της Μασαχουσέτης. Η Ντόρα Μπακογιάννη έλαβε αμιγώς ευρωπαϊκή παιδεία. Σπούδασε στη Γερμανία και στη Γαλλία. Πρόσφατα την τίμησε εξαιρετικά η περίφημη Γαλλική Ακαδημία.

Επειδή η μια ή ο άλλος θα εκλεγεί αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και, συνεπώς, θα έχει βαρύνοντα λόγο στη διαχείριση του προβλήματος με τα Σκόπια και στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινής γνώμης, έχει σημασία να γνωρίζουν τα μέλη της ΝΔ ποιαν πολιτική ψηφίζουν και ποιος απ' τους δυο μπορεί να την ασκήσει με περισσότερη αποτελεσματικότητα, σοβαρότητα και συνέπεια.

Ως υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 1990-1992 ο Αντώνης Σαμαράς απέρριπτε κάθε σύνθετη ονομασία που θα περικλείει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα της λέξης Μακεδονία. Στην πραγματικότητα εφήρμοζε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών -με εξαίρεση το ΚΚΕ. Αυτή η θέση εξέφραζε και εξακολουθεί σε μεγάλη πλειοψηφία να εκφράζει το κοινό αίσθημα των Ελλήνων. Ωστόσο, η πολιτική δεν διεξάγεται απλώς με συναίσθημα και, όσες φορές διεξήχθη, το 1897 και το 1919-1922, οδήγησε σε εθνική καταστροφή. Ο μακαριστός Ευάγγελος Αβέρωφ, πολιτικός μέντορας του Αντώνη Σαμαρά, διαχειρίσθηκε κρισιμότατα εθνικά θέματα, ως υπουργός Εξωτερικών. Μας άφησε κληρονομιά, συν τοις άλλοις, ένα σπουδαίο βιβλίο του όπου μας διδάσκει ρητά ότι, λόγω του συναισθήματος ακριβώς, το Κυπριακό κατέληξε σε εθνική ήττα και απεδείχθη μια Ιστορία Χαμένων Ευκαιριών. Ετσι το επιγράφει.

Εν πάση περιπτώσει ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς έμεινε συνεπής στη θέση αυτή που ούτε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών τόλμησε να αλλάξει παρότι οι διεθνείς ισορροπίες μεταβάλλονταν ραγδαία με την αιματηρή πλέον διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ενώ άλλες προτεραιότητες των Δυτικών εμφανίζονταν στο προσκήνιο ανάμεικτες με εν δυνάμει ελληνικές ευκαιρίες. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής του είναι γνωστό σ' όλο τον κόσμο -εκτός από τη Χώρα των Λωτοφάγων.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη θητεία Σαμαρά, το ζήτημα με τα Σκόπια είχε αποτελματωθεί, το γειτονικό κράτος είχε αναγνωρισθεί από εκατόν είκοσι τόσα άλλα κράτη με την ψευδεπίγραφη ονομασία «Μακεδονία», επί δεκατέσσερα έως τότε έτη οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κάλυπταν σαν εξευτελισμένο φύλλο συκής την ελληνική ντροπή και όλοι στην Ελλάδα μιλούσαν δημόσια για μια «χαμένη υπόθεση». Ας μη λησμονείται κι αυτό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε ότι το ζήτημα με τα Σκόπια δεν ήταν ούτε είναι κάποια χαμένη υπόθεση. Το ανέσυρε από την πολιτική λήθη, το ανέδειξε σε διεθνές ζήτημα και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας κέρδισε την πρώτη μεγάλη νίκη. Υπεχρέωσε τα Σκόπια και τη Διεθνή Κοινότητα να διαπραγματευθούν σοβαρά την ονομασία με την Ελλάδα. Μετά τη σθεναρή και τεκμηριωμένη ελληνική στάση στο Βουκουρέστι, η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του ΝΑΤΟ ορίζει ότι κάθε βήμα των Σκοπίων προς ένταξη προϋποθέτει τη συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων για την ονομασία. Ανάλογη αναφορά επετεύχθη και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα πια η Ελλάδα δεν έχει με το μέρος της μόνον την Ιστορία. Εχει και την ψήφο της σε αποφάσεις που καταστατικά πρέπει να είναι ομόφωνες. Αυτή είναι η αλήθεια.

Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της ΝΔ εκείνην ακριβώς την αποφασιστική περίοδο ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι η μοναδική στον Δυτικό Κόσμο Υπουργός Εξωτερικών η οποία ανέτρεψε την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, αδιαφόρησε για τις πιέσεις, τις άμεσες απειλές αλλά, ακόμη και για τις άριστες διεθνείς σχέσεις της, και είπε ξερά «όχι» στη μοναδική Υπερδύναμη.

Τούτο σημαίνει ότι προηγουμένως διέθετε συγκεκριμένο και αρτίως συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο, αποτελεσματικό επιτελείο, πλήρη γνώση του διεθνούς επιχειρησιακού πεδίου, καλό δίκτυο πληροφοριών, ρεαλισμό και ευλυγισία. Γνωρίζω ότι, αμέσως μετά τη νίκη στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που, φυσικά, συμφωνούσε μαζί της και τη στήριζε σε κάθε τολμηρό βήμα της, τη συνεχάρη και την ευχαρίστησε θερμά σε ολομέλεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπάρχουν τα επίσημα πρακτικά. Οπως υπάρχουν και τα επίσημα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992 που καταγράφουν τι ακριβώς απόφαση του Συμβουλίου ζήτησε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς και πώς ακριβώς τον αντιμετώπισε, με σαφείς εκφράσεις, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ας δημοσιεύσουν εκείνα τα πρακτικά όσοι επιλεκτικά μιλούν για την Ιστορία και τη Μακεδονία.

Ακούγεται τελευταία «αφήστε την παρελθοντολογία και πάμε στο μέλλον». Αλλά τι είναι η Ιστορία; Δεν είναι παρελθοντολογία; Οσοι λαοί τη λησμονούν, πελαγοδρομούν και τελικά ναυαγούν. Ο Χρόνος είναι ενιαίος. Ακόμη και η σημερινή μέρα θα είναι παρελθόν αύριον. Το παρελθόν διαμορφώνει το παρόν και προσδιορίζει το μέλλον. Αυτό διδάσκει ο Θουκυδίδης και γι' αυτό παραμένει εσαεί ανυπέρβλητος. Και κάθε πολιτικός στο παρόν επιλέγεται για το μέλλον με βάση όσα έπραξε στο παρελθόν. Αρχή άνδρα δείκνυσι. Αυτό είναι το μέτρο και ουδείς σοβαρός πολίτης δικαιούται να το λησμονεί αδαπάνως για τη χώρα. Με τι άλλα κριτήρια επιλέγεται ένας αρχηγός;

Για να φέρει τα Σκόπια σε θέση ματ ή τουλάχιστον ρεν στη διεθνή σκακιέρα, η κυβέρνηση Καραμανλή με την υπουργό της επί των Εξωτερικών εισηγήθηκε και όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην ενός -του Λαός-, ενέκριναν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν το πλαίσιο συμβιβασμού με τα Σκόπια: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό της λέξης Μακεδονία η οποία θα ισχύει έναντι παντός, λατινιστί erga omnes, σε κάθε διεθνή σχέση και χρήση.

Αυτή είναι σήμερα η ελληνική κόκκινη γραμμή. Εμμεσα συνάγεται ότι, εδώ και χρόνια πια, την αποδέχεται ο Αντώνης Σαμαράς. Αλλιώς θα είχε διαφωνήσει ανοικτά. Μπορούσε να παραιτηθεί από βουλευτής ή με την 151η ψήφο του να ρίξει και τον προστάτη του πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Δεν έγινε έτσι, όμως. Αντίθετα, έγινε υπουργός. Αλλά για τη Μακεδονία, σιωπή. Και αυτή η σιωπή του εγείρει σήμερα δύο ερωτήματα:

Αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στη λέξη Μακεδονία; Ή είναι εθνική προδοσία όσα τώρα απαιτεί η Βουλή των Ελλήνων;

Πριν ψηφισθεί, λοιπόν, οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις στη ΝΔ και στη χώρα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να ζησει ο Αχιλλέας ο ντιντις!

Ανώνυμος είπε...

Κι άλλα πόσα δεν μας έχει εξηγήσει... Στις 29 πρέπει να δοθεί το μήνυμα σε αυτόν και όσους τον στηρίζουν.

Unknown είπε...

Epitelous enas anthropos pou leei ta pragmata me onoma tous, antikeimenika kai me stoixeia!

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης είπε...

330 πχ Ο Μεγας Αλέξανδρος περίφραξεν τους πρότους Ρώσσους, τους Μαγώγ του Περσικού Γώγ, με την Κάσπιαν πύλυν της Καυκάσιας Δερβεντίας. Οι Σκύθοι, Τούρκοι, και Ρώσσοι είναι ακριτές, βάρβαβρα αποσπάσματα των Πέρσων, και συνολικός αποτελούν το αιώνιον πλήγμα του Ελλινισμού.

866 Ο Πατριάρχης Φώτιος εναρξεί σχίσμα κατα Πάπα Ρώμης Νικάλαον εξ αιτίας Βουλγαρικών επιπολαιοτήτων υπερ της Ρώμης. Τουτο σπιούνευσαν οι ανατολήται Πλατωνικοί μαύροι εκκλησιαστικοί οι οποιοί νίκησαν τους Αριστοτελιανούς λευκούς μετα του ικονοκλασμού.

1235 Οι Βούλγαροι αυτοκερύχθησαν Τρίτη Ρώμη εις Τούρνοβον, θέλοντας να πάρουν Ελλάς και Κωνσταντινούπολιν. Τουτο μετα υιοθετούν το 1589 οι Ρώσσοι. Προκηρούν τον προτόπορον κουμουνισμόν της πρότυπης οβσύηνας δια την σλαυοποίησην του κόσμου.

1342 Οι κουμουνισταί Ζηλοταί ανέλαβαν εξουσίαν εν Θεσσαλονίκην σφάζωντας την αριστοκρατείαν επι διάταγμαν του Ρωσσικού πράκτορα Γρηγωριού Παλαμάν. Ο Παλαμάς έφερε Σλαύους και Τούρκους να υποστήριξουν τον Καντακουζινόν να διαρρήξη τον αυτοκράτοραν το 1345. Ετσι οι Τούρκοι απέκτησαν γνώσην Ελληνικής αμύνης. Εσπειραν την ανατολήτηκην δαιμονίαν του ησυχασμού μετατρέπτοντας τους μοναχούς εις πράκτορες κουμουνισμού.

1824 Η Ρωσσια αντιτίθεται είς την δημιουργίαν μοναδικου Ελληνικού κράτους και δ'υπομνήματος της του Υπουργού Εξωτερικών Νεσσελρόδης (Γερμανός, οποίος ενικήσεν την θέσην του εναντίον τον Καποδίστρια), προτείνει εις τας λοιπάς δυνάμεις την ίδρυσιν τριων κεχωρισμένον Ελληνικών κρατιδίων, υποτελών ταυτόχρονα εις Τουρκίαν και Ρωσσίαν, κατα παράδειγμαν Μολδοβλαχίας.

1843 Επι εντολήν του Νεσσελρόδη αποστέλλεται ο πανσλαυιστής Αρχιμανδρίτης Ουσπένσκης δια να εξεγείρη το Αραβοκατοχημένων Χριστιανικόν ποίμνιον κατα των Ελληνόφωνων, δηλ Πατρ Ιεροσολύμων και Αντιοχείας και τελικώς επιτυγχάνει το 1847 την απόσπασιν του της Αντιοχείας οποιοι τωρα διεκδικούν αφελληνοποίησιν διασποράς. Η λύση είναι η Παναγία της Φατιμάς fatima.org tfp.org. Στρέφων πρως ταις Περσοζορωαστριανών των ρίζων, οι Ρωσσοι ασπάζων τους μονοφυσιταίς ως παρεξηγημένα θύματα των Ελλήνων, και μηχανεύουν ταχα Αραμαήστα ευαγγέλια να διαψεύσουν τα Ελληνιστά. Τουτες προσπαθείες επιτυγχάναν αιώνα αργότερα με το Μιχαήλ Αφλάκη, οποιος ίδρυσεν το κομμαν Βάαθ του Σαδδάμη και Ασσάδη.

1870 Οι Πανσλαυισταί κατήνεγκον νέον δεινόν πλήγμα κατά του Οικοθμενικού Πατριαρχείου διά της εκδόσεως Τουρκικού φιρμανίου δια την ίδρυσιν Αυτοκεφάλων Βουλγαρικών φυλετικών παρασυναγωγών, ταχα Εξαρχία, κατα διαταγμαν του Ρωσσου πρέσβεως Ιγνάτιευ, καταγωγος οποιου τωρα διεκδικει Καναδικη προθυπουργεια. Η λυση ειναι η Παναγια του Φατιμα fatima.org tfp.org. Διαθεσαν πεντομύρια ρουβλίων το 1872 προς εκσλαυισμόν Αγίου Ορως και εκδίωξιν Ελλήνων Μοναχών οσων δεν ασπαζων τον δαιμονικων περσογεννης ησυχασμον.

1878 Η Ρωσσια αναγκάζει την Τουρκίαν να υπογράψη Συνθήκην Αγίου Στεφάνου (προκυπτρων σημερινων Σλαβο Σκοπιανων) δι ης δημιουργείται Μεγάλη Βουλγαρία (συμπεριλαμβων Θεσσαλονικην) έργον εξ ολοκληρου του Ιγνάτιευ οστις κατα την υπογραφήν ανεφώνησεν ¨και τώρα εάν οι Ελληνες το επιθυμούν δύνανται να μεταβούν εις Κωνσταντινούπολιν κολυμβώντες¨.

1923 Ο Πλαστίρας έσφαξεν τους Μακεδονονίκας και επέτρεψεν τους ανατολίτας Βαφιάδην και Ζαχαριάδην ενάρξουν ενφύλιον πόλεμον. Ο Μελέτιος Μεταξάκης θέλει να μεταφέρη το Πατριαρχίον εις Μόσχαν κατα πρόσκλυσην Λένινως και οργανόνουν Σύνδεσμον ταχα πανορθοδόξεως νεολέας.