Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα "γίνουν εισπράκτορες της κυβέρνησης"

Του Στάθη Σαραφόπουλου
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ανακοίνωσε τη πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη εθνική εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα καταγραφεί το έσοδο από την εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων και θα προκύπτει από τη φορολόγηση των κερδών του 2008.
Και οι επιχειρηματίες συμφώνησαν... χειροκροτώντας τον Υπουργό για την "σοφία" του και την γενναιότητα της κυβέρνησης να "κτυπήσει το μεγάλο κεφάλαιο"!
Εξ' άλλου για την κυβέρνηση αυτή τόσο αγώνα έκαναν, ο ΣΕΒ και ο κ Δασκαλόπουλος, για να έρθει στην εξουσία!
Σε ποιους λοιπόν, τα λένε αυτά και μπορεί να γίνονται πιστευτοί;
Μόνο σ’ αυτούς που έχουν "άγνοια" και στους στενόμυαλους οπαδούς τους!
Διαβάστε ακριβώς τι είπε ο κ. Παπακωσταντίνου γι΄αυτή την συμφωνία:
«Επιχειρεί να συνδυάσει τη δέσμευσή μας για ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης με μία πρόταση αναδιανομής και ευθύνης, που πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία».
Μάλιστα είπε ο υπουργός, το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για το ύψος του έκτακτου επιδόματος που θα δοθεί προς ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, μέχρι 13,500 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων
Συγχρόνως, διαβάστε τι είπε και ο κ. Δασκαλόπουλος:
«Η εθνική επιχειρηματική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι πρόθυμη να συμβάλει με μια έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού».
Πλήρης σύμπνοια απόψεων!
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν προηγήθηκε «συμφωνία κυριών»;
Κατά την άποψη μας ναι, προηγήθηκε συμφωνία προς όφελος του ΣΕΒ και εις βάρος των καταναλωτών, που είναι ολόκληρος ο ελληνικός λαός!
Ας μας εξηγήσει ο κ. Υπουργός, πως θα γίνει αποδεκτή η συμφωνία από την κοινωνία, αφού η κοινωνία των καταναλωτών θα πληρώσει το κόστος, αγοράζοντας τα ανατιμημένα προϊόντα των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή αυτά που θα εισπράττουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ και κ. Δασκαλόπουλος;
Βέβαια ο κ. Δασκαλόπουλος θα αποδώσει, μέρος αυτών, στην κυβέρνηση ώστε να ασκήσει την κοινωνική πολιτική της!
Γιατί να μην συμφωνήσει λοιπόν ο κ. Δασκαλόπουλος;
Από την τσέπη του θα τα δώσει;
Θα κερδίσει κι όλας!
Θα αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα που θα πωλούν στους "καταναλωτές" και αυτά που θα εισπράξουν θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα αποδώσουν, ως «έκτακτη εισφορά» στο κράτος!
Με άλλα λόγια ο ΣΕΒ και ο κ. Δασκαλόπουλος θα γίνει ο "έμμεσος - έμμισθος εισπράκτορας" της κυβέρνησης η οποία με αυτή την πολιτική της θα πλήξει καίρια τα χαμηλά εισοδήματα!
Εξ' άλλου ο πληθωρισμός λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης θα είναι μηδενικός, αν όχι αρνητικός, άρα υπάρχει περιθώριο σημαντικών ανατιμήσεων στα προϊόντα των μεγάλων επιχειρήσεων, αυξάνοντας τα αναίτια, χωρίς επιχειρηματικό λόγο, τις τιμές τους!
Τέλος, το "κερασάκι στην τούρτα", ο κ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά:
Το «κλειδί» για την έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο είναι «η πάταξη της φοροδιαφυγής, το νοικοκύρεμα του κράτους και πάνω από όλα η ανάπτυξη».
Δηλαδή το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες με τις of shore εταιρείες, αλλά οι καταναλωτές!
Μέχρι σήμερα, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και για λογαριασμό του κράτους εισέπραττε μόνο η Εφορία !
Τώρα θα εισπράττουν και οι Μεγάλες Επιχειρήσεις!
Νέα ήθη, εξ’ άλλου «λεφτά υπάρχουν»!
Χρειαζόμαστε «νέους εισπράκτορες»!
Υ.Γ.: Ο κ. Δασκαλόπουλος, σήμερα είναι άνεργος Βιομήχανος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέβαλε το βιογραφικό του στην κυβέρνηση, για περεταίρω αξιοποίηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: