Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Αναβλήθηκε και πάλι η δίκη για την κατεδάφιση του Ξενία, στο Ηράκλειο!

Για τις 17 Μαρτίου 2010.
34 άτομα κατηγορούνται για την κατεδάφιση του Ξενία Ηρακλείου, χτίσμα του 1961. Ο πρώην περιφερειάρχης Θ. Καρούντζος, διώκεται για απιστία, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και οι υπάλληλοι για παράβαση καθήκοντος. Κατηγορούνται επίσης τα τότε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, που είχαν ψηφίσει υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου, στελέχη της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, καθώς και υπάλληλοι της Περιφέρειας και της Πολεοδομίας του δήμου Ηρακλείου
Η υπόθεση της κατεδάφισης του «Ξενία» φτάνει στη δικαιοσύνη μετά τη διενέργεια ελέγχου από τους επιθεωρητές- ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, πριν από δύο χρόνια, οι οποίοι εντόπισαν κενά στη νομιμότητα λήψης αποφάσεων. Το κτίσμα του «Ξενία» στην «πολύπαθη» παραλιακή λεωφόρο είχε αρχικά αποφασισθεί να ανακαινισθεί και να χρησιμοποιηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της. Την απόφαση είχε λάβει ο τότε περιφερειάρχης Βασίλης Βαλασόπουλος, στον οποίο επιρρίπτονται ευθύνες από το πόρισμα του σώματος ελεγκτών, αλλά λόγω παραγραφής του αδικήματος δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κατηγορουμένων.Εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες πιστώσεις, εκπονούνται οι μελέτες και πραγματοποιούνται οι προπαρασκευαστικές ενέργειες. Ενώ η εργολαβία επισκευής-ανακαίνισης ήταν σε εξέλιξη, η περιφέρεια αιφνιδιαστικά αποφασίζει τη διακοπή του έργου και η δημοτική αρχή λαμβάνει απόφαση κατεδάφισης, την περίοδο που γενικός γραμματέας Περιφέρειας ήταν ο Αθ. Καρούντζος. Όπως υποστηρίζεται από τους κατηγορούμενους από την πλευρά του δήμου, ο δήμος είχε το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου για 99 χρόνια από τον ΕΟΤ, ο οποίος αν και είχε λάβει γνώση της κατεδάφισης δεν έχει εκφράσει ουδέποτε αντίθετη γνώμη.
Μέχρι την κατεδάφισή του, για τις μελέτες και για τις εργασίες αποκατάστασης, το ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει στο «Ξενία» 1,5 εκ. ευρώ, επιβαρύνοντας φυσικά το δημόσιο.
Το δίκτυο των «Ξενία» το οποίο δημιουργήθηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία 1957-1967 είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, στον οποίο είναι αφιερωμένο το τρέχον έτος. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχει ξεκινήσει καμπάνια για την προστασία των «Ξενία», χαρακτηρίζοντας τα ως μια ενότητα εξαιρετικών δημοσίων κτιρίων κατά τη Μεταπολίτευση: "«Τα Ξενία» αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς για τους Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες ως μία σύγχρονη, καθαρή και ειλικρινή αρχιτεκτονική έκφραση, που με συνέπεια ερμήνευσε τις αρχές του μοντέρνου κινήματος μέσα από ένα κώδικα πολιτισμικής εντοπιότητας".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ήταν και παραμένει ως τυπική ανοησία η άποψη που υποστηρίχθηκε για τα Ξενια της Χωρας μας. Δηλ να χαρακτηρισθουν συλλήβδην ολα τα Ξενια της Χώρας. Η ισοπεδωτική αυτή θεώρηση εμπόδισε την ψύχραιμη εξέταση του σοβαρού αυτού θέματος με τις σοβαρές εώς τραγελαφικες επιπτώσεις που δημιούργησε. Ήτοι αλλά Ξενια κατεδαφίσθηκαν νομίμως (πχ των Ιωαννίνων) με Οικ άδεια, αλλά να χαρακτηρισθουν βαν μνημεία (πχ της Ηγουμενίτσας) ενώ για εκείνο της Αρτας δεν έγινε δεκτή Απο το αρμόδιο ανώτατο Συμβουλιο Μνημειων του ΥΠΠΟ σχετική εισήγηση για να χαρακτηρισθεί ως μνημείο.
Κί όλα αυτά τα κωμικά συνέβησαν γιατί κάποιες ευκαιριακες ομάδες πολιτών προσπάθησαν να παίξουν πολιτικά παιχνιδάκια.
Στην Ελλαδα ζούμε άλλωστε.
«δεν είμαι εδώ για κανέναν,
είναι εδώ και λείπω»