Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Η σημαία της Κρητικής Επανάστασης του 1866

Γενικά οι σημαίες της Κρητικής Επανάστασης είχαν επιγραφές όπως «Ελευθερία ή Θάνατος», «ή ταν ή επί τας», «Ένωση ή Θάνατος». Η σημαία της Επανάστασης του 1866, η οποία ανήκε στον οπλαρχηγό Γεώργιο Δασκαλάκη και διασώθηκε στο Αρκάδι μοιάζει με την ελληνική ξηράς. Στο κέντρο φέρει σταυρό με την επιγραφή ΙΣ ΧΣ ΝΚΚ (Ιησούς Χριστός Νικά) και στις γωνίες, με μεγάλα γράμματα, τα αρχικά (Κρήτη), Ε (Ένωσις) ή Ε (Ελευθερία) Θ (Θάνατος)

Η σημαντικότερη εξέγερση του Κρητικού λαού εναντίον των Οθωμανών, που πήρε το χαρακτήρα τριετούς ένοπλης αντίστασης, ήταν αυτή της περιόδου 1866-69.
Αφορμή για την Επανάσταση υπήρξε η επιβολή νέων φόρων και το λεγόμενο «μοναστηριακό ζήτημα». Η κινητοποίηση του τοπικού πληθυσμού υπήρξε άμεση, με το σχηματισμό ένοπλων ομάδων σε πολλές περιοχές του νησιού. Η Επανάσταση κηρύχθηκε στις 21 Αυγούστου 1866.
Με το άκουσμα της είδησης, ιδρύθηκε στην Αθήνα, η «Κεντρική Υπέρ των Κρητών Επιτροπή», που ανέλαβε να συνδράμει σε οπλισμό και τρόφιμα το κίνημα. Άμεσα στις 24 Σεπτεμβρίου 1866 αποβιβάστηκε στο Μπαλί Μυλοποτάμου, ο συνταγματάρχης του ΕΣ, Πάνος Κορωναίος.Η ισορροπία δυνάμεων όμως ήταν εναντίον των εξεγερμένων, καθώς οι δυνάμεις τους ήταν λιγότερες και τα στρατεύματα της Πύλης είχαν αναδιοργανωθεί σε σύγχρονες βάσεις.
Αναμφισβήτητα, το γεγονός που έμεινε ιστορικό και προκάλεσε έντονο κύμα συμπάθειας και στις ευρωπαϊκές χώρες ήταν το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου,στις 9 Νοεμβρίου του 1866. Στη Μονή, είχαν συγκεντρωθεί, την περίοδο αυτή, όλοι οι ηγέτες της Επανάστασης. Η άρνηση του ηγούμενου Γαβριήλ να παραδώσει τους Επαναστάτες στον διοικητή των Τουρκοαιγυπτιακών και Αλβανικών δυνάμεων Μουσταφά Ναϊλή Πασά σηματοδότησε την έναρξη μιας άνισης μάχης. Στο εσωτερικό της Μονής, που περιβαλλόταν από ισχυρά τείχη, είχε συγκεντρωθεί 705 γυ¬ναικόπαιδα και 264 πολεμιστές και μοναχοί. Στις 9 Νοεμβρίου, για να μην παραδοθούν στους Οθωμανούς, οι πολιορκημένοι του Αρκαδίου πήραν την απόφαση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης. Η έκρηξη που ακολούθησε ήταν τρομακτική και οδήγησε στο θάνατο συνολικά 2500 άτομα. Ο αντίκτυπος από το Ολοκαύτωμα υπήρξε τεράστιος.
Η Επανάσταση κατεστάλη το 1869. Οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η οθωμανική εξουσία, με την καθιέρωση του λεγόμενου Οργανικού Νόμου, αποτέλεσαν το μοναδικό κέρδος του ελληνικού στοιχείου. Το νησί, από την εποχή αυτή, τελούσε ουσιαστικά σε επαναστατικό αναβρασμό που οδήγησε αρχικά στην αυτονομία της Κρήτης (1897) και κατόπιν στην οριστική ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος (1η Δεκεμβρίου του 1913).
Το θρυλικό ατμόπλοιο «Αρκάδι», που διέσπασε επανειλημμένα τον πλήρη αποκλεισμό των παραλίων της Κρήτης κατά τα έτη 1866-69
Το ολοκαύτωµα του Αρκαδίου σε εικονογράφηση αγγλικής εφηµερίδας του 1866.

4 σχόλια:

Doc είπε...

Ποια σημαία και πιο Αρκάδι τώρα...
Το θέμα είναι ποιος κλέφτης θα μας κυβερνάει, για να πλασαριστούμε σε καλή θέση για μάσα...

stefanos είπε...

Doc(τορα)
σε παραπέμπω να διαβάσεις
Naomi Klein...

Doc είπε...

Το "The Shock Doctrine" το έχω διαβάσει. Επίσης την είδα στο φιλμ "The Corporation".

Με την Ελλάδα όμως τι σχέση έχουν αυτά?
Εδώ συνεχίζουμε να ψηφίζουμε τους κλέφτες, που έχουν διογκώσει τις τσέπες τους και το (γραφειο-)κρατικό τέρας (πως αλλιώς θα πέσουν οι μίζες?) μέχρι που κοντεύει να σκάσει...

Ας φτιάξουμε πρώτα καπιταλισμό (που έλεγε και ο μακαρίτης Βασίλης Ραφαηλίδης-έτσι για δοκιμή ρε πουλάκι μου), με κανονικούς επιχειρηματίες που δεν παίρνουν προμήθειες από το κράτος (δεν σου κάνει εντύπωση που όλα τα κανάλια το παίζουν σοσιαλιστές?), εκδότες που δεν παίρνουν κρατικές διαφημίσεις (μα τι χρειάζονται?), γιατρούς που δεν παίρνουν φακελάκια, χωρίς κρατικά ή ιδιωτικά μονοπώλια κ.λπ., και μετά συζητάμε ήρεμα για τις αποχρώσεις σοσιαλδημοκρατίας ή φιλελευθερισμού που θέλουμε...

Καλή η αναδιανομή, πρέπει όμως πρώτα να φτιάξουμε και τη ρημάδα την πίτα...

Doc είπε...

Εργολαβίες ήθελα να πω. Προμήθεις δίνουν, δεν παίρνουν.