Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

STRATFOR:η σοσιαλιστική νίκη στην Ελλάδα περιορίζει τις πιθανότητες οικονομικής ανάκαμψης!

STRATFOR: Η σοσιαλιστική νίκη στήν Ελλάδα περιόρισε τήν πιθανότητα να βγάλει η ΕΕ τή χώρα απο τη δύσκολη θέση πού βρίσκεται....

Η μεγαλύτερη των προσδοκιών νίκη του ΠΑΣΟΚ οφείλεται πρωτίστως σε αντιδημοφιλείς χειρισμούς του απερχόμενου κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, σε θέματα που αφορούσαν τη φρικτή κατάσταση της οικονομίας και την εξάπλωση της κοινωνικής αναταραχής.

Τη διαπίστωση αυτή κάνει η αμερικανική εταιρεία Στρατηγικών Προγνώσεων STRATFOR, για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και περαιτέρω επισημαίνει πως τα προβλήματα αυτά είναι «βαθύτερα ριζωμένα και ξεπερνούν τα πολιτικά κόμματα» και κατ' επέκταση «δεν θα ξεπεραστούν εύκολα». Συνολικά, η εταιρεία δίνει μια πεσιμιστική εικόνα για τις υφιστάμενες προοπτικές, λόγω των εγγενών αδυναμιών της ελληνικής κοινωνίας, και εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα 'χει τη βούληση ή τη δυνατότητα να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα, εν μέσω πιστοληπτικής αδυναμίας της χώρας και νεφελώδους εικόνας για τον τρόπο που η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση θα γίνει δεκτή από τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Ανάμεσα στις σοβαρές προκλήσεις που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση, κατά την έγκυρη STRATFOR, είναι «η επιδεινούμενη κατάσταση των συνθηκών ασφάλειας στη χώρα» με τον υπάρχοντα υψηλό βαθμό οργανωμένης βίας, καθώς αναρχικές και αριστερές ομάδες πραγματοποιούν τακτικές επιθέσεις εναντίον στόχων που συμβολίζουν ξένα συμφέροντα και καπιταλισμό. «Καίτοι, δε, η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αίτιος επανεκτίμησης από αριστερές ομάδες, όπως ο Επαναστατικός Αγώνας. Το γεγονός ότι αυτή και άλλες ομάδες είναι σε θέση να πραγματοποιούν επιθέσεις με λιγοστή αστυνομική απάντηση σημαίνει πως θα διατηρήσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν αυτές τις επιθέσεις», αναφέρεται στην ανάλυση. ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, όπως είναι φυσικό, στις προκλήσεις των οικονομικών συνθηκών για τη νέα κυβέρνηση, με τη σημείωση πως οι χρόνιες μακροοικονομικές αδυναμίες και τα αδύνατα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη «δεν είναι προϊόν μόνο της κρίσης, αλλά έχουν προκληθεί και οφείλονται σε σειρά ετών εσωτερικού πολιτικού χάους, που έχει οδηγήσει σε κυκλικές κυβερνητικές υπέρμετρες δαπάνες».

Κατά τη σχετική ανάλυση, το καίριο ερώτημα είναι «κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα 'ναι σε θέση να περικόψει τις δαπάνες και να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα, σύμφωνα με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ» και «στο κατά πόσον η Ελλάδα θα 'ναι σε θέση να βρει τα χρήματα -τα 3 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί το ΠΑΣΟΚ- λόγω της αδύνατης πιστοληπτικής της ικανότητας. «Ο Παπανδρέου έχει δηλώσει πως η στρατηγική του θα 'ναι να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες και να περικόψει τις κυβερνητικές σπατάλες», τονίζεται, «αλλά δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμη ή ακόμη πως είναι ικανή να μειώσει σημαντικά τις κυβερνητικές δαπάνες, ιδιαίτερα στις κοινωνικές υπηρεσίες». «Υπάρχουν περιθώρια για την Ελλάδα ν' αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα, μιας και οι φόροι αποτελούν μόνο το 39,5% του ΑΕΠ, αλλά μια τέτοια κίνηση», επισημαίνεται, «θ' αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις από τη χρόνια φοροδιαφεύγουσα ελληνική κοινωνία». Ολα αυτά σημαίνουν, κατά τις πρώτες αυτές έγκυρες εκτιμήσεις Αμερικανών, πως η Ελλάδα «ως επί του πλείστον, θα περιοριστεί σε ιδιωτικούς επενδυτές για να βρει τα χρήματα που χρειάζεται για οικονομική ανάκαμψη, μιας και η πιθανότητα η Ε.Ε. να τους βγάλει από την κατάσταση αυτή, έχει περιοριστεί λόγω της σοσιαλιστικής νίκης»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

entaksei dexioi mas eipate ti lene ta afentika sas oi amerikanoi. na milisoume ligo sovara tora?