Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Η πρώτη εβδομάδα του Παπανδρέου. Ε, δεν είμαστε και αμερικανάκια!

Έκλεισε μια εβδομάδα, και η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών της στα σημαντικότερα ζητήματα που θέλει να προωθήσει. Ως γνωστόν, βεβαίως, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Μένει να αποδειχθεί εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα οδεύσουν, λίαν συντόμως για την πολιτική τους «κόλαση» …..

Ο Γ. Παπανδρέου λοιπόν, θέλησε από την πρώτη στιγμή να στείλει το μήνυμα των αλλαγών στους εξής τομείς:

Δημόσιο, Δημόσια Διοίκηση κλπ

Σε μια καθαρά συμβολική και άκρως επικοινωνιακή κίνηση, κάλεσε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος προέβη σε μια μίνι διάλεξη για τα πασίγνωστα σε όλους προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης. Υπουργοί και υφυπουργοί …… κρατούσαν σημειώσεις την ώρα που ομιλούσε ο πρωθυπουργός και ο Συνήγορος του Πολίτη. ….

Η πρώτη τομή που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση ήταν η ανοικτή, μέσω του Ίντερνετ, υποβολή βιογραφικών για την πλήρωση των θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης και γενικών γραμματέων των Περιφερειών. …..Η πρώτη έκπληξη στο μέγαρο Μαξίμου ήλθε, όταν έγινε γνωστό ότι σε λιγότερες από 24 ώρες, από το βράδυ της Πέμπτης ως αργά το απόγευμα της Παρασκευής, είχαν υποβληθεί στον δικτυακό τόπο opengov.gr που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού, περίπου 3.000 βιογραφικά.

…. Θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες εκπλήξεις. Μια από αυτές, όπως λέγουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του κρατικού μηχανισμού, θα είναι οι ενστάσεις και, πάρα πολύ πιθανώς, οι προσφυγές ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν απορριφθούν οι αιτήσεις ενδιαφερομένων για τις θέσεις αυτές. Πόσο μάλλον, αφού ουδείς έχει πεισθεί ότι το σύστημα αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων θα είναι διαφανές. …..

«Καποδίστριας Νο2» και εκλογικός νόμος

Διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας και αλλαγή του εκλογικού νόμου, με υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου. Ήταν από τα πρώτα που προπαγάνδισε η νέα κυβέρνηση, αν και σε πολύ χαμηλότερους τόνους από το μέτρο για τους γενικούς γραμματείς. Εύλογο βέβαια, διότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε κανέναν «Καποδίστρια Νο2», σε αναδιοργάνωση και μείωση των 13 περιφερειών της χώρας, και, πολύ περισσότερο, σε αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις Δημοτικές εκλογές του επομένου έτους. Άλλωστε, άπαντες τρέμουν στη σκέψη να πάνε σε εκλογές με τις τοπικές αντιδράσεις να δίνουν και να παίρνουν απέναντι σε έναν «Καποδίστρια Νο2». Το ίδιο είχε επιχειρήσει και η …. «τολμηρή» ΝΔ, αλλά εγκατέλειψε αμέσως κάθε σχέδιο. Άρα, λοιπόν, έως τον Οκτώβριο του 2010, είναι σχεδόν βέβαιον ότι τίποτε τέτοιο δεν θα προωθηθεί.

Προκύπτει όμως, και ένα ακόμα σοβαρό ερώτημα. Πως θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση του γερμανικού μοντέλου, όταν απαραίτητη προϋπόθεση για το συγκεκριμένο σύστημα είναι αλλαγές σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, άρα αλλαγή των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ;

Λιγότερα υπουργεία.

Το μέτρο της μείωσης του αριθμού των υπουργείων είναι απολύτως αναγκαίο. Βέβαια, για πολλούς τομείς που συγχωνεύθηκαν μπορούν να εκφραστούν επιφυλάξεις και διαφωνίες και για άλλους να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη. ……..

Τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν από αυτή την βιαστική, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν, κίνηση της μείωσης των υπουργείων, είναι:

Πρώτον, να μην δουλέψει το σχήμα και να υπάρξει σύγχυση αρμοδιοτήτων γύρω από νευραλγικούς τομείς.

Δεύτερο και σημαντικότερο. Οι δημόσιες, κρατικές υπηρεσίες, σε πάρα πολλές περιπτώσεις να μείνουν ξεκρέμαστες. Για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός, ο υφιστάμενος (κρατική υπηρεσία) πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο προϊστάμενός της και που πρέπει να λογοδοτεί. Ήδη, θα έπρεπε να έχουν αρχίσει οι υπουργοί να στέλνουν τις σχετικές αποφάσεις τους για να γίνουν Προεδρικά Διατάγματα, κ.ο.κ. Πόσο καιρό θα πάρει κάτι τέτοιο; Είναι βέβαιον ότι θα λειτουργήσει το σχήμα ή θα υπάρξει μπάχαλο στις αρμοδιότητες και στα επιβλέποντα –τις υπηρεσίες- υπουργεία;

Σοσιαλιστική «ασφάλεια»

Στο πλαίσιο της εικόνας που θέλει να περάσει ο κ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση θα υπηρετεί τον πολίτη, μετονόμασε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. …..

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, από την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε το υπουργείο, προέβη σε επίδειξη πυγμής. Και δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει από τα Εξάρχεια. Τον χώρο, στον οποίο, όχι μόνο δίσταζε να στείλει την Αστυνομία η ΝΔ, ειδικά μετά το Δεκέμβρη του 2008, αλλά έτρεμε και μόνο στην ιδέα των επεισοδίων και, πολύ περισσότερο, ενός ακόμα νεκρού. Το ΠΑΣΟΚ τώρα το κάνει με τον πιο ωμό τρόπο, επιβεβαιώνοντας έτσι την πεποίθηση, ιδιαίτερα των Αριστερών, ότι οι σοσιαλδημοκράτες είναι εκείνοι που συνήθως περνούν τα πιο σκληρά μέτρα στην κοινωνία με τον μανδύα του «αποτελεσματικού προοδευτικού».

Την ώρα που εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν εισβολή στα Εξάρχεια, έστηναν στα γόνατα –άκουσον, άκουσον- για εξακρίβωση στοιχείων νέους που συχνάζουν στα μπαράκια και έκαναν για τον ίδιο λόγο «ντου» ακόμα και σε μπαρ, μιλώντας κάποιοι από αυτούς για «σοσιαλιστική επέλαση» (!), ο κ. Χρυσοχοΐδης αυτοπροβαλλόταν ως αντιεξουσιαστής, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει «φίλους αντιεξουσιαστές με τους οποίους μιλά και συχνά έχει και κοινές απόψεις» και ότι ο στόχος του στα Εξάρχεια, και γενικότερα, είναι «οι βάνδαλοι και οι χούλιγκανς (βλ. και το «»Όταν οι αντιεξουσιαστές διακινούν ιδέες με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης» http://www.antinews.gr/?p=17896).

Οικονομία-Εξωτερική Πολιτική-Παιδεία.

Μηνύματα έστειλε ο Γ. Παπανδρέου από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του και για όλους τους υπόλοιπους νευραλγικούς τομείς (Το κράτος ….επανιδρύεται). Το Antinews έχει φωτίσει επαρκώς τα ζητήματα. Εν συντομία, λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής:

- Οικονομία. Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου επικεντρώνεται στο να πεισθεί ο Έλληνας πολίτης ότι το ΠΑΣΟΚ παραλαμβάνει καμένη γη από τη ΝΔ. Τα περί δημοσίου χρέους «μέχρι 12%» και τα ανοίγματα προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Προβόπουλο, αυτόν ακριβώς το στόχο αντιπροσωπεύουν (Ο κ. Προβόπουλος ξανάγινε «έγκριτος». Προεκλογικά ήταν «βατοπεδινός»).

-Εξωτερική πολιτική. Ο Γ. Παπανδρέου, κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη ως υπουργός Εξωτερικών στη Βαλκανική Διάσκεψη, συναντήθηκε με τον Νταγίπ Ερντογκάν. Προηγουμένως, όχι μόνον είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να αλλάξουν στάση για να ενθαρρυνθεί (!) η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση. Κι’ όλα αυτά, τη στιγμή που βασικοί πυλώνες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δηλώνουν ότι είναι υπέρ μιας ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ (Έγινε και η παραλαβή στα Ελληνοτουρκικά).

-Παιδεία. Η πρώτη κίνηση έγινε και από την κ. Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας (Θέμα με την δωρεάν στήριξη των μαθητών στα σχολεία).

Ολόκληρο το άρθρο στο antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: