Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Παν Λαφαζάνης:«Είναι αδιανόητο να ληστεύονται και μάλιστα σε περίοδο κρίσης τα κράτη και οι φορολογούμενοι πολίτες»

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης δήλωσε για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch :
«Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch αποτελεί, στην ουσία, μια κίνηση κερδοσκοπίας σε όφελος των
τραπεζών και καταλήστευσης του ελληνικού δημοσίου και των φορολογουμένων, αφού θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιτοκίων
δανεισμού της χώρας.
Μόνο ως άκρως απογοητευτική μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αντί να υπερασπίσει την
πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας, να διαμαρτυρηθεί για αυτή την υποβάθμιση και να αμφισβητήσει τον απαράδεκτο ρόλο που διαδραματίζουν οι εταιρείες βαθμολόγησης στο πλαίσιο μιας άδικης οικονομικής πλανητικής τάξης, περιορίστηκε μόνο να καταγγείλει την κυβέρνηση της ΝΔ για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να συνεχίζει μια πολιτική που κινείται στα απαράδεκτα πλαίσια τα οποία καθορίζονται από το διεθνές
και εγχώριο τραπεζικό κεφάλαιο και τη μονεταριστική στρατηγική της Ε.Ε., οφείλει άμεσα να διεκδικήσει τη δυνατότητα των κρατών μελών της Ε.Ε., ιδιαίτερα εκείνων, όπως η Ελλάδα, που έχουν μεγάλο spread, να δανείζονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το
προνομιακό επιτόκιο (1%) που η τελευταία δανείζει τις εμπορικές τράπεζες.
Είναι αδιανόητο να ληστεύονται και μάλιστα σε περίοδο κρίσης τα κράτη και οι φορολογούμενοι πολίτες για να θησαυρίζει το τραπεζικό
κεφάλαιο.

12 σχόλια:

F5PILOT είπε...

Έτσι μπράβο κ Λαφαζάνη. Αντικατάστήστε το ΚΚΕ στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Και μετά τις θα πταίει;

socrates είπε...

Πάλι το ΟΥΦΟ βρίζει τους άλλους κοιτάζοντας τον καθρέφτη, είναι εντελώς πειραγμένος.
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Πόσο χαίρομαι όταν επιβεβαιώνονται οι χαρακτηρισμοί μου προς κάποιους ΦΤΕΡΩΤΟΥΣ ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΕΣ.
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Πιλότε η πατρίδα σε χρειάζεται στις αναχαιτίσεις μην σπαταλάς την τέχνη σου προσπαθώντας να δικαιολογήσεις της μαλακίες της κυβέρνηση σου!! 20 μέρες μόνο και ήδη μετράμε πάνω από 20 οφσάιντ!!
Αυτός ο Γιώργος Δημήτραινας, Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων πως κατάφερε να γίνει ο πρώτος Γ.Γ του υπουργείου μάλιστα διαφάνειας; Ξέρεις; Αυτές τις αναχαιτίσεις κάνε και σου βγάζω το καπέλο!!!

F5PILOT είπε...

Γιατί ρε Παπαδάκι την θέση μου ή την δική σου πήρε;
Άσε τον Παπανδρέου και τους υπουργούς να κάνουν την δουλειά για την οποία τους προσέλαβε ο Ελληνικός λαός και θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Και ξέρεις κάτι πρώτα πρώτα από μένα. Δεν χρωστάω σε κανέναν Παπανδρέου. Έφαγα να νειάτα μου στο Αιγαίο να κυνηγώ Τουρκαλάδες και επιβίωσα δεν θα επιβιώσω τώρα στο έδαφος;
Αχαχαχχαχα.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Είδες πως πονάς και γράφεις με τακτ !! Φυσικά την θέση μου έφαγε! Το αποτέλεσμα ήδη φαίνεται 20 μέρες άφαντος ο δικό σου δεν του στείλανε τις κασσέτες από το Αμέρικα και δεν ξέρει τι να πει!!!
Ιδιαίτερα αυτό το διαφάνεια είναι ότι πρέπει για σένα και τον αρχηγό σου ! Καλά δεν ντρέπεστε με τα ψέματα σας ! Και πριν απαντήσεις μην ξεχνάς οτι ΤΩΡΑ έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Μην το ξεχνάς!!Για καλό και κακό λέγε το καμιά δεκαριά φορές την μέρα, μετά θα δούμε αν ξαναγράψεις μαλακίες!
Άντε πάλι στις αναχαιτίσεις δικέ μου!!

Ανώνυμος είπε...

Tι συνεπάγεται η υποβάθμιση της οικονομίας από το Fitch
Οι επιπτώσεις στον δανεισμό της χώρας και το μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το τί θα κάνουν οι άλλοι δύο μεγάλοι αξιολογητικοί οίκοι

Υπό τη βαριά σκιά της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα πρέπει να σχεδιάσει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις επόμενες κινήσεις του για επιπλέον δανεισμό, να προχωρήσει στη σύνταξη του προυπολογισμού και να προετοιμάσει το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας. Ηδη, οι πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται κάνουν λόγο για αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 10 με 15 μονάδες βάσης άμεσα, αλλά και για μετατροπή του μακροχρόνιου δανεισμού σε μεσοπρόθεσμο, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται, πάλι από πλευράς κόστους.

Το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να δανεισθεί επιπλέον περί τα 10 δις ευρώ, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσό, μόνο για το τρέχον έτος να φτάσει στα 70 δισ ευρώ. Ευχή όλων και κυρίως του οικονομικού επιτελείου είναι να μην τα ξεπεράσει, καθώς αυτή τη στιγμή και μετά τις τελευταίες δύο δημοπρασίες του ΟΔΔΗΧ σε διάστημα 10 ημερών το ποσό έχει φτάσει πολύ κοντά στα 60 δισ ευρώ. Επίσης, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα θα είναι και η στάση που θα κρατήσουν αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας οι δύο άλλοι μεγάλοι διεθνείς αξιολογητικοί οίκοι. Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Fitch ή θα προτιμήσουν να περιμένουν για να πάρουν δείγματα γραφής από τη νέα διακυβέρνηση;

Ως γνωστόν, ο Fitch, χθες βράδυ, προχώρησε σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η οποία βαθμολογείται με Α- από Α. Οπως υποστηρίζεται σε σχετικο ενημερωτικό δελτίο, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι το έλλειμμα, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, έφτασε στο 12,50% για το 2009, ενώ έκλεισε στο 7,7% για το 2008, αντί του 5,7%, που είχε ανακοινωθεί επισήμως. Η Fitch εκτιμά ότι το γενικό κυβερνητικό χρέος θα φτάσει περίπου το 115% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2009, υψηλότερα από τα επίπεδα που σημειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 90.

"Με το έλλειμμα να μην αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 9% το 2010, το χρέος αναμένεται να φτάσει περίπου το 120% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2010, το υψηλότερη στην κατηγορία ΄A΄», αναφέρει ο οίκος. Η τελευταία εξέταση των αξιολογήσεων της Ελλάδας από την Fitch το Μάιο του 2009, εκτιμούσε ότι το κυβερνητικό χρέος θα ανέλθει στο 108,4% έως τα τέλη του 2010.

F5PILOT είπε...

Παπαδάκι άσε την μικροπολιτική βρε παλληκάρι μου. Να γιατί δεν μπορεί κανείς να μιλήσει πολιτικά και σοβαρά μαζί σας. Μέσα σας δεν μπορείτε να ξεπεράσετε κάποια πράγματα. Και αυτό λέγετε φασιστική νοοτροπία η διαρκής άρνηση πολιτικής συζήτηση και για την λύση των πραγματικών προβλημάτων. Πάνω από τον Καραμανλή τον Παπανδρέου πάνω από κόμματα υπάρχει η πατρίδα. Και το καλό της πατρίδας έρχεται μέσα από τη δημοκρατία. Η δημοκρατία έχει τις λύσεις. Ο δημοκρατικός διάλογος έχει τις λύσεις γιατί συνθέτει απόψεις και δεν απομονώνει.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Αν πάρουμε παράδειγμα από σένα θα καταλάβουμε τι πάει να πει δημοκρατικός διάλογος! Μόλις σου πούνε κάτι για την κυβέρνηση σου αρχίζεις τις γκεμπελικές κουβέντες σου ! Το καλό της πατρίδας έρχετε πάντα μέσα απο τις αλήθειες. Είναι σοφή κουβέντα αλλά προς θεού οχι εσείς!!!
ΕΟΚ και Νατο το ίδιο συνδικάτο !
Τσοβόλα δώστα όλα!
Έχουμε λεφτά!!
100 μέρες μας φτάνουν!!

Ανώνυμος είπε...

'Αντε ρε πιλότε ακούσαμε και πέντε σοβαρές κουβέντες από σένα.
Αν έκοβες και εκείνα τα ρούφα και τα αυγά θα μπορούσαμε να συνθέσουμε καλύτερης ποιότητας τοποθετήσεις, ακόμη και άν διαφωνούμε.
Για παράδειγμα, παρόλους τους σοβαρούς ενδιασμούς μου για αρκετούς από τους νέους υπουργούς (βασικά τους νεαρούς) επικροτώ ΑΠΟΛΥΤΑ δύο αποφάσεις του πασόκ (και ελπίζω ότι θα τίς υλοποιήσει και δεν θα μείνουν μόνο στις εξαγγελίες).
Πρώτο, την κατργηση των μεγάλων αυτοκινήτων για κάθε είδος κρατικοδίαιτου ξεφτιλο-πρόεδρου, γραμματέα, παρατεχάμενο και δήμαρχο (παρόλο που θέλει προσοχή όταν επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας θωρακισμένο αυτοκίνητο).
Δεύτερο, η απόσυρση αρκετών αστυνομικών που ήταν φρουρά ασφαλείας σε επιχειρηματίες, ψευτο-δημοσιογράφους και παραγοντίσκους της κακιάς ώρας και η τοποθέτησή τους σε πιό χρήσιμα για την κοινωνία καθήκοντα.
Κανένας καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν μπορεί να αρνηθεί την ορθότητα των επιλογών αυτών.
Στη Σουηδία (και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) θεωρείται ντροπή να ζητάς από το κράτος να σου πληρώνει το κόστος της ασφάλειας, όταν για παράδειγμα είσαι ο πρόεδρος του ΣΕΒ ή ένας μεγαλοδημοσιογράφος.

F5PILOT είπε...

Λεο δεν έχεις ζήσει μόνο εσύ στο εξωτερικό. Έχω ζήσει και εγώ και εκεί έμαθα να συζητώ και να συνθέτω απόψεις. Μπορείς να φανταστείς την προσπάθεια που χρειάζεται όχι μία ή δύο αλλά 17 απόψεις να τις αποτυπώσεις σε μια παράγραφο που να συμφωνούν και οι 17; Αυτό όμως για να επιτευχθεί προϋποθέτει κοινό στόχο καλή προαίρεση και όχι προκατάληψη.
Σου το έχω ξαναπεί ότι σε κανέναν δεν δίνω λευκή επιταγή και όλους τους κρίνω από το αποτέλεσμα. Ξέρεις πολύ καλά ότι εμείς οι έλληνες έχουμε μια αδυναμία. Την κρίση μας πολλές φορές την επηρεάζει το συναίσθημα και για τον λόγο αυτόν ακολουθούμε λάθος δρόμο στις επιλογές μας. Στις κρίσεις όμως όπως έχει αποδειχτεί γινόμαστε ρεαλιστές και ακολουθούμε ενστικτωδώς τις κατάλληλες λύσεις αυτοσυντήρησης. Αυτό πολλοί το ερμηνεύουν ως "Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ"

Για τον λόγο λοιπόν αυτόν παρόλο το μέγεθος της κρίσης "ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ"

Ανώνυμος είπε...

Την ίδια ελπίδα έχω και εγώ αλλά τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μην ακούς τις σαχλαμαρίτσες που λένε οι χρηματιστές και τα σχολιαρόπαιδα.
Η κρίση αυτή θα κρατήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια και στην Ελλάδα δέκα (άν δεν εκτροχιατούμε εντελώς στο μεταξύ).
Αλλοίμονο σε όσους έχουν δάνεια και δεν έχουν φροντίσει για καβάντζες.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Ψάξε και βρες τις αναρτήσεις σου βρε πιλότε στον Κρόγια για να δεις πως έγραφες πριν 4 μήνες !! Σα δε ντρέπεσαι που το παίζεις και δημοκράτης